Call nowWhatsapp

Tag Archives: kuruskan badan

Buah Pun Menggemukkan?

gula buah bahaya

Saya antara yang suka betul makan buah-buahan, terutama buah-buahan tempatan. Kalau sekali hadap makan tu, mesti banyak habis terutama buah dokong, rambutan dan lain-lain. Buah-buah seperti ciku, cempedak, durian lagilah saya suka. Tapi ramai yang tak tahu walaupun ia dikategorikan sebagai buah, bukan semua buah sesuai dengan semua orang. Gula putih atau sukrosa yang kita […]

Timbang Berat Hari-hari Lebih Mudah Kuruskan Badan

Timbang setiap hari bantu kuruskan badan

Kita rancang untuk makan secara sihat kan? Mesti kita ada checklist. Rutin senaman? Tentu ada juga checklist.Tapi macamana kita jejak progress atau kemajuan semua rancangan kita? Bila kita nak kuruskan badan, sesetengah pendapat kata tak efek sangat kalau kita timbang hari-hari. Ada banyak pro and cons kalau kita timbang hari-hari. Salah satu kebaikannya adalah kita […]

Jom Detox Jutawan Kini Batch Ke 14

Jom Detox Jutawan

Alhamdulillah. Result dah keluar untuk Jom Detox 13.0 #LetsDetoxLAT. Yang bestnya kali ni, peserta super supportive laaa. Pakat excited dalam grup. Even peserta pun sangat energetic dan overwhelming. Result submission pulak 98%! Kiranya 39 orang yang join awalnya. 38 orang submit result. Alhamdulillah! Alhamdulillah syukur. Lebih dari 135 kilo kita buang. Juga lebih dari 254 […]

Doktor Sertai #JomDetoxJutawan Loss 8kg

Jom Detox Jutawan

Alhamdulillah dalam #JomDetoxJutawan 13.0 saya ada seorang peserta, seorang pegawai perubatan, doktorlah tu. Beliau obes, Berat badan lebih daripada 100kg. Macamana seorang doktor boleh terjebak dengan program #JomDetoxJutawan? Asalnya saya ada peserta ni (mak beliau). Mak beliau ada masalah buah pinggang (kencing berbuih), jadi sejak bulan April 2019 ibu beliau ambil Vivix Shaklee. Selepas beberapa […]

Bolehkah Makan Nasi Untuk Kuruskan Badan?

benarkah nasi diet

Ramai yang sering bertanya tentang amalan makan NASI ketika diet untuk kuruskan berat badan. Video di atas adalah panduan dan pandangan saya. Do share your thoughts dalam ruangan komen dan share dengan kawan-kawan anda. Anda Berminat? Sertai #JomDetoxJutawan Sekarang! Nak tahu bagaimana saya buang 21kg dalam masa 6 bulan sahaja? Atau anda ada masalah kesihatan yang memerlukan […]

Hidu Vanila Bantu Kurangkan Craving Gula

ketagihan gula

Ini fakta: Gula tidak baik untuk kita. Kita kerapkali dengar betapa tak eloknya gula kepada tubuh kita. Tapi walaupun kita cuba untuk potong pengambilan gula tambahan namun memang sukar sangat. Sebab semua jenis gula iaitu sukrosa, fruktosa dan glukosa yang kita kerap ambil tu sebenarnya menyebabkan kita ketagih. Penyelidikan menunjukkan gula adalah seperti ketagihan kokain. […]

Stress Menyebabkan Kegemukan

kortisol dan berat badan

Salah satu hormon yang akan mengganggu proses kita kuruskan badan adalah hormon kortisol. Ada banyak jenis hormon terlibat, boleh refer dalam gambar dibawah. Posting sebelum ini saya telah sebut tentang hormon tidur. Kali ini ayuh kita ambil tahu tentang hormon kortisol. Apabila kita merasa tertekan, kelenjar adrenal mengeluarkan sejenis hormon steroid iaitu hormon kortisol. Cortisol […]

Mengantuk Siang Hari Merisikokan Anda Strok Dan Darah Tinggi

Mengantuk siang hari simptom sleep apnea

Tahu tak bahaya sleep apnea? Apa tu sleep apnea? Kalau awak kerap berdengkur, atau tidur tak bernafas walaupun hanya 5saat, itulah tanda anda menghadapi masalah sleep apnea. Salah satu kes pertama yang berkaitan dengan sleep apnea dicatat oleh Charles Dickens pada tahun 1836 dalam novel episod yang dirujuk sebagai The Pickwick Papers. Anak lelaki bernama […]

Apa Beza Lose Weight Dengan Lose Fat?

Pelihara kepejalan otot semasa menguruskan badan

Terdapat perbezaan besar antara kehilangan berat badan dan kehilangan lemak. Matlamat kita sepatutnya bukan hendak menurunkan berat badan sahaja, tetapi mesti juga nak buang lemak. Bila kita menurunkan berat badan, kita akan hilangkan antaranya – lemak, otot, cecair, saiz organ. Jadi kita hendak sebahagian besar berat badan anda datang dari lemak, bukan daripada yang lain. […]

7 Hari Turun 2kg Dengan #IFKetoGenitMAF

keto - IF by #reverseaging

Alhamdulillah baru tamat pilot program saya #IFKetoGenitMAF ni semalam. Apa yang saya boleh kata, program menyeronokkan (apa yang tak seronok kan, hari-hari tengok gambar makanan). Pulak tu setiap hari ada update untuk ilmu dan berapa kg peserta dah turun berat. Testimoni Peserta #IFKetoGenitMAF Berikut ni saya paparkan poster-poster berkaitan. Walaupun sekejap sahaja rasanya 7 hari […]