Call nowWhatsapp

5 Perkara Anda Perlu Tahu Tentang Korea Selatan

Trip Mewah Shaklee ke Korea 2020

Sekarang kan Korean waves (gelombang Korea). Siapa yang tak sukakan Korea kan? Peminat muzik, drama mereka, bukan sahaja di Malaysia, bahkan di serta dunia.

Bukan tertakluk kepada dunia seni semata-mata, saya dapati orang Korea sangat pandai market kan produk mereka.

Tengok berapa banyak dah restoran mereka di sini kan, makanan mereka pun sedap-sedap dan menyihatkan.

Anda peminat Korea Selatan? Tahukah anda ada 5 perkara yang anda perlu tahu tentang Korea Selatan.

Cara Pakai Hanbok, Pakaian Tradisi Wanita Korea

5 Perkara Anda Perlu Tahu Tentang Korea Selatan

1. Tarikh Kelahiran Hanbok Lebih 1600 tahun dahulu

Sebuah hanbok (di Korea Selatan) atau Chosŏn-ot (Korea Utara) adalah pakaian tradisional Korea untuk pakaian semi formal atau formal semasa majlis tradisional seperti perayaan, perayaan, dan upacara.

Ia dicirikan oleh warna-warna terang dan garis mudah tanpa poket. Walaupun istilah harfiah bermaksud “pakaian Korea”, hari ini Hanbok biasanya merujuk secara khusus kepada pakaian yang dipakai semasa zaman dinasti Joseon.

Korea mempunyai tradisi pakaian ganda di mana para penguasa dan aristokrat mengadopsi pelbagai jenis gaya pribumi yang bercampur dengan gaya asing, seperti gwanbok untuk para pegawai, sementara orang awam mengekalkan gaya pakaian adat yang berbeda, hari ini dikenal sebagai hanbok.

Pada tahun 1996, Kementerian Kebudayaan, Sukan dan Pelancongan Korea Selatan menubuhkan “Hari Hanbok” untuk menggalakkan warga Korea Selatan memakai hanbok.

Wanita Korea dengan pakaian tradisi hanbok
Wanita Korea dengan pakaian tradisi hanbok

2. Terdapat 5 Tapak Warisan UNESCO di Seoul

Antara 5 tapak warisan UNESCO di Seoul
Antara 5 tapak warisan UNESCO di Seoul

a. Istana Changdeok Palace

Istana Changdeok Palace dibina menggabungkan kedua-dua fungsi dan estika. Ia dibina pada abad ke 15 semasa Dinasti Joseon. Selama 270 tahun, ia telah menjadi rumah kepada kerajaan Joseon dan merupakan kediaman yang paling disukai oleh kebanyakan Raja Dinasti Joseon.

b. Jongmyo

Jongmyo adalah kuil Confucian yang didedikasikan untuk mengekalkan perkhidmatan peringatan bagi raja-raja dan permaisuri Dinasti Joseon Korea (1392-1897).

Menurut UNESCO, kuil itu adalah kuil kuno Confucian tertua yang dipelihara dan upacara ritual meneruskan tradisi yang ditubuhkan pada abad ke-14. Kuil-kuil sedemikian wujud semasa tempoh Tiga Kerajaan Korea (57-668). Kuil Jongmyo telah ditambahkan ke senarai Warisan Dunia UNESCO pada tahun 1995.

Jongmyo bersebelahan dengan Changdeokgung dan Changgyeonggung di selatan.

c. Haeinsa

Haeinsa adalah salah satu Kuil Tiga Permata, dan mewakili Dharma atau ajaran Buddha. Ia masih merupakan pusat latihan Seon (선, 禪) yang aktif pada zaman moden, dan merupakan kuil rumah Seoncheol yang berpengaruh Seongcheol (성철, 性 徹), yang meninggal pada tahun 1993.

d. Gochang, Hwasun dan Ganghwa

Tapak Dolmen Gochang, Hwasun dan Ganghwa adalah lokasi beratus-ratus batu dolmens yang digunakan sebagai penanda kubur, dan untuk tujuan ritual semasa milenium pertama BCE ketika Budaya Megalithik menonjol di Semenanjung Korea.

Tapak-tapak ini telah ditetapkan sebagai Tapak Warisan Dunia oleh UNESCO pada tahun 2000. Korea dikatakan mengandungi lebih daripada 40% dolmen dunia, yang kebanyakannya tertumpu di ketiga-tiga tempat ini.

Batu-batu megalitik tidak ternilai kerana mereka menandai kubur golongan elit yang memerintah. Tembikar, permata berbentuk koma, bronze, alat batu, dan artifak funerary lain telah digali dari dolmen ini. Kebudayaan rakyat pada masa ini boleh dikumpulkan dari bukti yang dibiarkan oleh dolmen. Di samping itu, ia dapat diinduksi dari batu-batu bagaimana batu itu digali, diangkut, dan digunakan untuk membina dolmen.

Dolmen di Korea telah bertarikh pada abad ketujuh SM di lokasi-lokasi seperti Gochang dan amalan ini berakhir sekitar abad ketiga SM. Budaya dolmen dikaitkan dengan budaya Neolitik dan gangsa Korea.

e. Makam Dinasti Joseon

Makam Dinasti Joseon merujuk kepada 40 makam anggota Dinasti Joseon Korea (1392-1910). Makam ini bertaburan di lebih daripada 18 lokasi di seluruh Korea Selatan. Mereka dibina untuk menghormati dan menghormati nenek moyang dan pencapaian mereka, dan menegaskan kuasa diraja mereka. Makam telah didaftarkan sebagai tapak Warisan Dunia UNESCO sejak tahun 2009.

3. Terdapat Lebih 250 jenis Kimchi

Sesuatu yang kita tak tahu, sebenarnya di Korea Selatan terdapat lebih 250 jenis kimchi disana. Ia merupakan hidangan yang berasa masam dan serbaguna dan disukai semua.

Ia diperbuat daripada pelbagai jenis sayur seperti lobak dan kubis dan dikenali sebagai makanan yang dapat membantu sistem pencernaan. Ia merupakan sejenis makanan probiotik.

Macam-macam jenis kimchi ado
Macam-macam jenis kimchi ado

4. K-Pop dan K-Drama di mana-mana

K-Star Road merupakan lambang industri gergasi terbesar irama K-Pop dan Gangnam pula adalah pusat utama K-Pop.

Rasa cinta orang Korea terhadap seni ini bermula di sini. Kalau ke sini, mungkin kita boleh bertemu dengan Oppa kegemaran kita. Siapa oppa kegemaran anda?

Pelakon kegemaran saya Ji Sung dalam drama Innocent Defendant (drama kegemaran)
Pelakon kegemaran saya Ji Sung dalam drama Innocent Defendant (drama kegemaran)

5. Seoul Syurga Beli-Belah

Pusat Beli Belah COEX merupakan pusat beli belah bawah tanah terbesar di Asia.

Menara Doosan pula dibuka sejak jam 10.30 pagi hingga 5.00 pagi keesokan harinya. Banyak yang anda boleh cari di sini dari bahan kecantikan, fesyen, bahan kosmetik dan banyak lagi.

Pusat Beli Belah Coex, Seoul
Pusat Beli Belah Coex, Seoul
Doosan Tower di Seoul
Doosan Tower di Seoul

Jom Ke Korea Selatan Tahun 2020 Bersama Shaklee

InsyaAllah tahun depan sempena ulangtahun Shaklee Malaysia ke 25 tahun, Korea Selatan menjadi destinasi pilihan pada tahun 2020. Kenalah layakkan diri, kena dapat pergi ke Korea kan, kena rasa sendiri tengok sendiri 5 perkara yang saya senaraikan di atas.

Masih sempat lagi nak fight untuk dapatkan tempat anda ke sana, percuma. Apa yang best kalau join trip dengan Shaklee?

1. Trip Percuma!

Ya, percuma! Kita cuma perlu bawa badan, pakaian/kelengkapan dan sedikit duit untuk shopping!! Ya betul, semua perkara tentang percutian di Korea akan diuruskan sepenuhnya oleh Shaklee.

Daripada tiket penerbangan, hotel, pass masuk ke mana-mana tempat yang ingin kita lawati, you name it, Shaklee akan bayarkan semua.

Bagi yang layak, dapat terbang dengan Business Class. Segala perbelanjaan ditanggung oleh Shaklee
Bagi yang layak, dapat terbang dengan Business Class. Segala perbelanjaan ditanggung oleh Shaklee
Duit poket pun diberi oleh Shaklee
Duit poket pun diberi oleh Shaklee

2. Makan Best dan Mewah

Tak seperti trip sendiri yang kita uruskan, kita tentu akan berkira juga bab duit kan. Sebab kita tahu mahal sangat makanan di sana. Justeru bab makan biasanya ala kadar.

Tapi kalau join dengan Shaklee, makan dia memang special dan mahal. Makanan yang jadi specialty rakyat tempatan terutamanya walaupun ianya mahal, Shaklee akan uruskan bagi kita rasa sama tau. Bukan kena bahagi pun, seorang satu dapat.

Contohnya di USA ni, dapat makan buffet dinner di Baccanal Buffet di Las Vegas berharga rm500 setiap seorang!

Buffet di Baccanal Buffet di Las Vegas dengan kos RM500 setiap orang
Buffet di Baccanal Buffet di Las Vegas dengan kos RM500 setiap orang

3. Penginapan Mewah

Ya. Ini satu lagi drama kalau travel sendiri-sendiri. Kita mesti akan pilih hotel / homestay bajet, sebab nak jimat kos. Hotel cuma untuk tidur sahaja katanya kan, jadi ambiklah mana-mana hotel asalkan bersih.

Tapi bagi Shaklee, mereka akan book hotel yang mewah untuk kita! Tengok sahaja mereka yang ke USA ni, menginap di Caesars Palace. Satu malam berharga hampir rm2000.

Penginapan mewah di Caesars Palace dengan kos hampir rm2000 semalaman
Penginapan mewah di Caesars Palace dengan kos hampir rm2000 semalaman

4. Jadi Orang tempatan

Bagi Shaklee, trip bukan sekadar melancong. Tetapi untuk kita rasai sendiri bagaimana rasanya jadi orang tempatan.

Contohnya trip di Jepun ni, Shaklee bagi setiap seorang sepersalinan lengkap pakaian tradisi orang Jepun dan rasa sendiri bagaimana jadi orang Jepun.

Pakaian ni Shaklee bagi berharga rm400 setiap sepasang
Pakaian ni Shaklee bagi berharga rm400 setiap sepasang

5. Melawat Tempat-tempat yang rare

Ya betul. Shaklee akan uruskan untuk kita dapat melawat tempat-tempat yang unik. Contohnya di Jepun ni. 2 lokasi ni memang unik, harga pun mahal.

Kalau kita pergi sendiri, memang mungkin tak termasuk dalam itinerary kita.

Kurobe Alphine Route
Kurobe Alphine Route, Jepun. Harga nak ke sini mencecah ribuan RM
Perkampungan Shirakawa-Go sebuah perkampungan dilabel sebagai heritage UNESCO
Perkampungan Shirakawa-Go sebuah perkampungan dilabel sebagai heritage UNESCO

Bottom Line

InsyaAllah saya ke Korea Selatan tahun depan bersama team saya. Anda salah seorang daripadanya? Ayuh sertai kami hari inI!

Jom ke Korea dengan Shaklee!

Ada beberapa link rujukan yang saya rasakan bermanfaat untuk anda, jemput baca ya:

Bagaimana Nak Buat Bisnes Shaklee? Ayuh bersama saya di grup Jutawan!

Sila hubungi 012-2195919 atau klik link di bawah

Klik untuk ketahui bagaimana memulakan bisnes Shaklee

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk semua dan jika anda ingin mendapatkan produk Shaklee atau menyertai Shaklee boleh hubungi saya dan saya akan membantu anda turut sama berjaya.

Raihanah SID 864679
No tel: 0122195919
Your trusted Shaklee Independent Distributor
Beauty Consultant
Shaklee Gombak

16 thoughts on “5 Perkara Anda Perlu Tahu Tentang Korea Selatan

  1. Hasif Hamsyari says:

    Wahh seronoknya! Cantik-cantik pula tu gambar. Saya belum ada kesempatan lagi melancong ke Korea tapi memang dah ada dalam bucket list. Good to know info macam ni juga sebagai persiapan pergi ke sana kan. Haha. Info pasal kimchi sebenarnya ada lebih 250 jenis tu menarik betul!

  2. Muhammad Naim Abdullah says:

    Terima kasih berkongsi ilmu, kalau bab makanan di sana. Risau akan kehalalannya.. Ada satu vlog terkenal rasa dari Korea cakap, tanya halal di sana sekadar halal sahaja. Better berhati2 la kalau memilih makanan. hehe

  3. Ann Noura says:

    Menarik ni fakta² tentang korea. Tetiba macam best pulak korea ni biasanya takde lah bernafsu sgt tengok negara diorang. Sbb dgr cerita nak masuk pun byk problem kan

  4. Qiss says:

    Bestnya Shaklee nak bawa pi Korea Selatan. Dapat tau fakta ni pun best juga. rasa macam tak sabar nak pergi. so semua anak-anak Shaklee ni kena set target untuk dapat sponsor pi Korea ni kan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge