Call nowWhatsapp

Insulin Resistance Dan Keradangan Punca Kanser

2 faktor terbesar kanser iaitu insulin resistance dan inflammation. Cara kita nak tau badan kita insulin dan inflammation ni ditahap elok ialah buat blood test.

Kena tanya lab, 2 test ni include ke dlm pakej sediada. Kalau takde, tambahlah.

  • HOMA-IR – utk insulin resistance. Kena markah paling rendah barulah insulin kita sensitif.
  • CRP – untuk inflammation. Pun markah kena rendah bawah 3, barulah kita low risk of chronic inflammation.

Dah hujung tahun ni sesuailah buat blood test, sekali harung boleh tolak dari income tax. Dan kita tahu tahap kesihatan kita di mana.

Insulin resistance dan inflammation adalah disebabkan factor pemilihan gaya hidup (termasuk pemakanan). Faktor genetic pula 5 % ja. Yang direct keturunan (germline gene) umpamanya gen BRCA gene mutation. 95% lagi mutasi genetik disebabkan oleh persekitaran (somatic gene). 95% lagi inilah kita mampu perbaiki dengan ubah gaya hidup kita

Insulin Resistance Salah Satu Punca Kanser

Bukan sahaja kanser, insulin resistance menjadi punca banyak penyakit lain lagi

Insulin Resistance menjadi punca banyak penyakit selain punca kanser
Insulin Resistance menjadi punca banyak penyakit selain punca kanser

Bagaimana nak test insulin kita bagus? Buat blood test, minta buatkan juga test HOMA-IR.

Test HOMA-IR utk tahu risiko insulin resistance
Test HOMA-IR utk tahu risiko insulin resistance

kena target HOMA-IR ni pada kadar terendah. Semakin rendah, semakin insulin kita sensitive – low diabetes risk

Dalam bahasa mudah, kencing manis ialah keadaan tubuh badan gagal menghasilkan insulin (iaitu hormon yang menukarkan gula dan kanji kepada tenaga) atau kurang berkesannya hormon insulin dalam badan untuk menurunkan paras gula darah. Ini dinamakan ‘insulin resistance’ dalam bahasa Inggeris.

Inflammation atau Keradangan

Keradangan atau inflamasi atau ‘Inflammation’ dalam bahasa Inggeris adalah keadaan di mana tubuh bertindakbalas kepada kecederaan, jangkitan kuman atau benda asing. Ia adalah tindakbalas imuniti tubuh yang akan menyebab keadaan bengkak, radang, panas dan sakit di kawasan yang mengalami proses keradangan tersebut. Ia terbahagi kepada jenis akut iaitu tempoh masa pendek dan kronik iaitu tempoh masa panjang.

Isu dengan inflammation ialah bila ia jadi kronik (long term). keradangan kronik yang senyap (chronic silent inflammation) adalah faktor utama menyebabkan pelbagai penyakit kronik sekarang terutamanya penyakit seperti penyakit jantung koronari, obesiti, diabetes mellitus, kanser, strok dan tekanan darah tinggi.

Kadar keradangan ini boleh di ketahui dengan mengukur ‘biomarker’ atau penanda dalam darah iaitu bahan pro-inflammasi sitokin seperti interleukin-6 (IL-6), faktor nekrosis tumor-α (TNF-α), Protin C-Reaktif (CRP) dan serum amyloid-A (SAA). Kalau nak buat blood test pun boleh, ask for a test Namanya Protein-C Reactive (CRP)

Test darah yang sesuai untuk tahu tahap keradangan dalam badan
Test darah yang sesuai untuk tahu tahap keradangan dalam badan
Level keradangan
Level keradangan

Kadar CRP yang kita test tu kena Bawah 3

Kalau CRP tu tinggi lebih daripada 3 misalnya, lebih tinggi risiko inflammation dalam badan kita, dan kita tak tau dimana inflammation tu berlaku. Kemungkinan dalam salur darah, tapi salur darah part mana?

Maksud test crp
Maksud test crp

Kalau inflammation kita tinggi, akan tinggilah risiko kita dapat penyakit kronik. Jadi bukan risiko kanser sahaja.

Keradangan kronik punca pelbagai penyakit kronik
Keradangan kronik punca pelbagai penyakit kronik

Pengguna Shaklee Kadar Sihat Insulin dan Keradangan

Kalau anda masih lagi pengguna Shaklee, tahniah! sebab anda masih terus menggunakan produk yang terbukti berkesan. Bagi yang masih belum gunakan, mungkin data ni membantu anda membuat pilihan

Landmark Study Shaklee
Landmark Study Shaklee

Tadi saya sebut kadar CRP makin rendah, bermakna makin rendah tahap inflammation dan kuranglah risiko sakit kronik. Dalam carta ni, perhatikan C-Reactive Protein. Pengguna Shaklee yang makan macam2 jenis vitamin sehari, mencatatkan CRP Bawah 2. Which means lower risk of inflammation

Manakala yang biru tu lebih daripada 3 (tak normal) ni adalah pengguna multivitamin brand lain. Dan of course siapa yang tak makan vitamin mencatatkan tahap inflammation lebih daripada 3 jugak malahan lebih tinggi. Ini adalah petunjuk mengapa anda kena teruskan makan vitamin, terutama vitamin Shaklee. im not talking about nonsense, tapi the data speaks by itself.

Pengguna Shaklee memiliki kadar insulin dan keradangan paling sihat
Pengguna Shaklee memiliki kadar insulin dan keradangan paling sihat

Kadar insulin pula bagaimana? Tengok data ni yang berlabel Diabetes. Pengguna Shaklee mencatatkan hanya sekitar 2.9% sahaja risiko diabetes. Manakala

Tak makan supplement: 8.5%
Pengguna multivitamin brand lain: 11.1%

Antara yang bagus untuk anda amalkan untuk masalah insulin resistance dan inflammation ialah Polifenol. Kita ada ResV.

Ni kalua malas nak amalkan banyak-banyak vitamin, makanlah ResV. Tapi kalua ikutkan data dan kajian diatas, makan lagi banyak jenis vitamin, lebih baik.

  1. Sebab vitamin yang Shaklee keluarkan ialah vitamin semulajadi, natural dan selamat
  2. Sebab pelbagai vitamin ni ada fungsi dan tugas berbeza.

Kalau amik ResV sahaja, anda kurang nutrient lain seperti omega 3, vitamin B, vitamin C, kalsium, mineral, protein dll yang turut penting fungsinya dalam badan kita

Polifenol bertindak balas ke atas keradangan dan memperlahankan penuaan sekaligus mengurangkan risiko kanser
Polifenol bertindak balas ke atas keradangan dan memperlahankan penuaan sekaligus mengurangkan risiko kanser

Testimoni Pengguna Shaklee Insulin Sihat dan Keradangan Normal

Boleh check testimoni berikut:

Testimoni kencing manis ResV
Testimoni kencing manis ResV
Testimoni cyst / fibroid ResV
Testimoni cyst / fibroid ResV
ResV sgt bermanfaat untuk wanita lebih 40 tahun
ResV sgt bermanfaat untuk wanita lebih 40 tahun

Semua vitamin sama ke hasilnya? TAKKKK

Vitamin Shaklee yang diuji dalam Landmark Study, jadi kesan kepada vitamin brand lain memang tak sama
Vitamin Shaklee yang diuji dalam Landmark Study, jadi kesan kepada vitamin brand lain memang tak sama

Jom amalkan Jadi Pengguna Shaklee hari ini!

Jom sertai keluarga Shaklee kami hari ini! Jika anda pergi ke branch atau HQ Shaklee dan nak register menjadi ahli Shaklee, boleh isi link ini siap-siap ye. Nanti boleh dapat diskaun 25% terus tau. 

Hubungi kami di nombor berikut untuk pendaftaran segera. Jangan lepaskan peluang ini untuk memulakan hidup baru yang lebih sihat!

https://www.shaklee.com.my/joinnow?sid=864679

Untuk join bisnes Shaklee, boleh klik link berikut

https://wasap.my/60122195919

#blogmegashaklee
#shakleetriumph2023
#shakleethrive2023

#kursusspamurah #spashaklee #mobilespa #mobilespamalaysia #kelasspaonline #resVvixchallenge #feelyoung #polyphenols #coolparents #myyouthfulpower
#shaklee #shakleemalaysia

Raihanah SID 864679
No tel: 0122195919
Your trusted Shaklee Independent Distributor
Shaklee Business Leader
Shaklee Certified Product Expert / Trainer
Shaklee Gombak

PENAFIAN : Semua penulisan tentang produk dan testimoni yang dikongsi di blog ini bukan bertujuan untuk merawat dan menyembuhkan penyakit. Sebarang masalah kesihatan mestilah diajukan kepada pakar perubatan yang diiktiraf.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)