Landmark study Shaklee Oleh University Terkemuka Dunia
Saya tengok kelmarin, Perdana Menteri negara kita, Dato Seri Anwar Ibrahim dijemput memberi public lecture di sebuah universiti terkemuka dunia, University of Berkeley.
Bukan lekeh-lekeh ya University of Berkeley California ni, salah satu top notch universiti di dunia.

Menariknya ni kali kedua saya dgr nama university ni. Kali pertama ialah dari Shaklee.
Universiti of Berkeley Jemput Shaklee untuk Landmark Study
Shaklee mendapat jemputan dari salah seorang Professor Emiritus dari University of Berkeley untuk join 1 kajian klinikal berkenaan penggunaan suplemen
- 1 group pengamal 1 jenis multivitamin
- 1 group tak ambil apa-apa supplements
Kedua-dua group ni dah ada data. Group ni dipilih dari kalangan yg tak merokok, tinggal di kawasan pantai (kurang pencemaran), age below 70 tahun.
Siapakah profesor emiritus tu? Beliau ialah Dr Gladys Block, beliau seorang researcher, seorang nutritionist dan bertugas di UC Berkeley School of Public Health. Beliau merupakan seorang profesor emirita (emiritus – lelaki), pangkat tertinggi seseorang pensyarah. Antara kajian beliau ialah:
- Vitamin C and cardiovascular disease risk factors
- Antioxidants, oxidation, inflammation
- Nutrient status and disease relationships
- Low-cost computerized methods to help people improve physical activity and nutrition
Prof Emirita Dr Gladys Block cari 1 lagi group pengamal pelbagai vitamin. Dari banyak-banyak brand pengeluar vitamin, professor emiritus memilih Shaklee sebab Shaklee memang ada pengguna yang amalkan suplemen lebih 20 tahun.
Shaklee sahut cabaran ni. Sebenarnya risiko juga kalau masuk test ni, kalau keputusan tak best, bakal risikokan bisnes. Tapi why not cuba? Saintis dalam Shaklee pun semua sokong
Pengguna Shaklee ni
- Amalkan lebih 15 jenis vitamin
- Amalkan makan suplemen Shaklee lebih 20 tahun, makan konsisten hari-hari
- Background bercampur-campur (ada yg merokok, ada yang tinggal di bandar, ada yg umur pun lebih 70 tahun)
Hasilnya pengguna Shaklee didapati:
- Lebih rendah risiko penyakit
- Tiada kesan toksik kepada hati atau buah pinggang
Anda boleh download maklumat kajian dari link berikut

Hasil Kajian Landmark Study
Hasil kajian ni mendapati:
1. Pengguna Shaklee mempunyai biomarker yang lebih sihat dan tahap nutrien darah yang lebih tinggi.
Maksudnya darah mempunyai nutrien yang lebih sihat
Dan ada 4 penanda aras tahap kesihatan lebih baik iaitu:
- tahap triglycerides lebih rendah sebanyak 32% (menggambarkan kesihatan jantung)
- tahap vitamin D lebih tinggi (vitamin D penting untuk kesihatan tulang, imun dan kesihatan kardiovaskular)
- tahap HDL lebih tinggi (tahap kolesterol baik dihubungkait dengan rendah risiko penyakit jantung)
- tahap c-reactive protein (CRP) yang lebih rendah (merupakan penanda aras untuk kesan inflammation jangka masa panjang)

Hasil pengguna SHaklee ni sangat berbeza dengan 2 group yang lain:

Jadi best kan? Makan Shaklee adalah ikhtiar terbaik untuk kesihatan kita.
2. Penggunaan Ubat Yang Rendah
Kita bukan nak kata kalau makan ubat tu tak elok, tapi sebolehnya kita nak kurangkan atau elakkan PERLU makan ubat kan. JAdi dalam Landmark Study pun ada cover hal ni dimana pengguna Shaklee:
- 97% kurang keperluan mengambil ubat bagi umur 20-39 tahun
- 89% kurang keperluan mengambil ubat bagi umur 40-59 tahun
- 83% kurang keperluan mengambil ubat bagi umur lebih 60 tahun
Jadi bagus kan? Jaman sekarang ramai orang umur 20an pun dah ada kencing manis, malahan dikatakan umur 40an adalah umur paling banyak claim insurans (maksudnya perlu warded dan ada sakit).

3. Pengambilan Vitamin Jangka Masa Panjang Selamat Ke?
Ada salah satu hasil kajian melaporkan perkara ini:

Hasil ini menyatakan 3 nutrien yang penting yang boleh sebabkan kesan toksik:
- ferritin – tahap zat besi
- retinol – tahap vitamin A
- 25-hydroxyvitamin D – tahap vitamin D
Hasil dari kajian mendapati bagi kumpulan pengguna SHaklee tiada yang berada di level toksik untuk ketiga-tiga penanda aras tersebut.
Jadi kita tahu disini, Shaklee produk dicipta dan dibuat WITH SAFETY IN MIND. Sebab tu pengguna Shaklee memang ramai yang amalkannya untuk tempoh yang lama. Saya sendiri pun dah masuk tahun ke 12 mengamalkan produk Shaklee. Alhamdulillah.
Adakah Semua Vitamin Akan Memberikan Kesan Sama Seperti Pengguna Shaklee?

Data success pengguna Shaklee ni tak terpakai kepada brand lain.
Profesor Emirita Dr Gladys Block
Sebab apa data sukses pengguna Shaklee tak terpakai kepada brand suplemen lain?
- sebab faktor kawalan kualiti bagi syarikat lain tak sama seperti apa yang Shaklee buat
- tak banyak company buat kajian klinikal untuk produk mereka sebelum pengeluaran sebagaimana yang Shaklee telah lakukan.
Jadi kalau nak hasil macam yang pengguna Shaklee dapat, kenalah makan Shaklee.
Jemput tengok video berikut untuk infografik landmark study ni
Change brand could change your life.
Kawalan Kualiti dan Kajian Klinikal Shaklee
Nak tahu bagaimana serius Shaklee menjaga nilai kualiti produknya, boleh tengok slides berikut:



Dan nak tahu bagaimana Shaklee pastikan produknya berkesan? Shaklee menjalankan kajian klinikal ke atas produknya sebelum pengeluaran.

Jadikan Shaklee Pilihan Utama Anda
Jom sertai keluarga Shaklee kami hari ini! Jika anda pergi ke branch atau HQ Shaklee dan nak register menjadi ahli Shaklee, boleh isi link ini siap-siap ye. Nanti boleh dapat diskaun 25% terus tau.Â
Hubungi kami di nombor berikut untuk pendaftaran segera. Jangan lepaskan peluang ini untuk memulakan hidup baru yang lebih sihat!
https://www.shaklee.com.my/joinnow?sid=864679
Untuk join bisnes Shaklee, boleh klik link berikut
#blogmegashaklee
#shakleetriumph2023
#shakleethrive2023
#kursusspamurah #spashaklee #mobilespa #mobilespamalaysia #kelasspaonline #resVvixchallenge #feelyoung #polyphenols #coolparents #myyouthfulpower
#shaklee #shakleemalaysia
Raihanah SID 864679
No tel: 0122195919
Your trusted Shaklee Independent Distributor
Shaklee Business Leader
Shaklee Certified Product Expert / Trainer
Shaklee Gombak
PENAFIAN : Semua penulisan tentang produk dan testimoni yang dikongsi di blog ini bukan bertujuan untuk merawat dan menyembuhkan penyakit. Sebarang masalah kesihatan mestilah diajukan kepada pakar perubatan yang diiktiraf.