Call nowWhatsapp

Vitamin E Shaklee adalah antioksidan dan ia penting untuk mengekalkan kesihatan yang baik. Ia merupakan essential supplement untuk tubuh kita yang termasuk dalam kumpulan vitamin dan mineral.

Badan anda menggunakan vitamin E untuk pelbagai tujuan, termasuk melindungi anda daripada tekanan oksidatif dan menyokong sistem imun anda. Anda boleh mendapatkan vitamin E daripada makanan dan makanan tambahan tertentu.

Vitamin E wujud secara semula jadi dalam makanan tertentu, termasuk biji, kacang, beberapa sayur-sayuran, dan beberapa produk yang diperkaya. Anda juga boleh mengambilnya sebagai makanan tambahan.

Ia memainkan banyak peranan dalam badan anda. Ia mungkin paling terkenal dengan kesan antioksidannya, melindungi sel anda daripada kerosakan oksidatif dengan meneutralkan molekul berbahaya yang dipanggil radikal bebas. Selain itu, ia diperlukan untuk fungsi imun yang betul dan isyarat selular..

Itulah sebabnya tidak menghairankan bahawa penyelidikan mencadangkan pengambilan suplemen vitamin E boleh memberi manfaat kepada kesihatan anda dalam beberapa cara.

8 Manfaat Vitamin E

1. Boleh mengurangkan penanda tekanan oksidatif dan meningkatkan pertahanan antioksidan

Tekanan oksidatif ialah keadaan yang berlaku apabila terdapat ketidakseimbangan antara pertahanan antioksidan badan anda dan penghasilan dan pengumpulan sebatian yang dipanggil spesies oksigen reaktif (ROS). Ini boleh menyebabkan kerosakan selular dan peningkatan risiko penyakit..

Oleh kerana vitamin E bertindak sebagai antioksidan yang kuat dalam badan, kajian telah menunjukkan bahawa suplemen dengan dos yang tinggi boleh mengurangkan penanda tekanan oksidatif dan meningkatkan pertahanan antioksidan dalam sesetengah populasi.

Sebagai contoh, kajian pada 2018 terhadap 54 orang yang menghidap nefropati diabetik – kerosakan buah pinggang yang disebabkan oleh gula darah tinggi – mendapati bahawa penambahan 800 IU vitamin E setiap hari selama 12 minggu telah meningkatkan tahap glutation peroksidase (GPx) dengan ketara berbanding dengan plasebo.

GPx ialah sekumpulan enzim antioksidan yang melindungi sel anda daripada kerosakan oksidatif.

Kajian pada tahun 2021 juga menunjukkan bahawa suplemen dengan kombinasi vitamin E dan vitamin C setiap hari selama 8 minggu mengurangkan penanda tekanan oksidatif, seperti malondialdehid dan ROS, pada wanita dengan endometriosis.

2. Boleh mengurangkan faktor risiko penyakit jantung

Mempunyai tekanan darah tinggi dan tahap lipid darah yang tinggi seperti kolesterol LDL (buruk) dan trigliserida boleh meningkatkan risiko anda mendapat penyakit jantung.

Sesetengah kajian juga menunjukkan bahawa mengambil vitamin E dengan suplemen omega-3 boleh mengurangkan tahap LDL dan trigliserida pada orang yang mengalami sindrom metabolik — sekumpulan keadaan, termasuk tahap lemak darah tinggi, yang meningkatkan risiko penyakit jantung dan keadaan kesihatan yang lain.

Bagaimana vitamin E bantu lindungi kesihatan jantung?

 • Melindungi salur darah: Vitamin E sebagai antioksidan meneutralkan radikal bebas berbahaya
 • Mengurangkan risiko tersumbat: Vitamin E mengurangkan keradangan dalam salur darah
 • Mengawal aliran darah: Vitamin E mencegah pembentukan darah beku pada salur darah
 • Mengurangkan pembentukan plak: Vitamin E menghalang pengoksidaan kolesterol ”jahat”
vitamin e untuk kesihatan jantung
vitamin e untuk kesihatan jantung

3. Boleh memberi manfaat kepada mereka yang mempunyai penyakit hati berlemak bukan alkohol (NAFLD)

NAFLD termasuk beberapa keadaan yang menyebabkan pengumpulan lemak dalam hati pada orang yang minum sedikit atau tidak minum alkohol.

Menurut penemuan penyelidikan, suplemen vitamin E boleh meningkatkan beberapa aspek kesihatan pada orang yang mempunyai NAFLD.

Kajian 2021 terhadap lapan kajian mendapati bahawa penambahan vitamin E mengurangkan tahap enzim hati alanine aminotransferase (ALT) dan aspartate aminotransferase (AST), menurunkan tahap lipid darah dan meningkatkan kesihatan hati pada penghidap NAFLD.

Tahap AST dan ALT yang tinggi boleh menunjukkan keradangan dan kerosakan hati pada orang yang mempunyai NAFLD, jadi tahap yang lebih rendah adalah baik.

4. Boleh membantu menguruskan dismenorea

Dismenorea adalah keadaan yang dicirikan oleh sakit haid yang teruk dan kerap, seperti kekejangan dan sakit pelvis.

Secara menjanjikan, penyelidikan mencadangkan suplemen vitamin E boleh mengurangkan kesakitan pada wanita dengan keadaan ini.

Dalam kajian 2018 terhadap 100 wanita yang mengalami dismenorea, mengambil 200 IU vitamin E setiap hari melegakan kesakitan haid lebih daripada plasebo. Kesannya lebih baik apabila vitamin itu digabungkan dengan suplemen omega-3 yang mengandungi 180 mg EPA dan 120 mg DHA.

Selain itu, kajian 2021 menunjukkan bahawa suplemen dengan kombinasi vitamin E dan vitamin C setiap hari selama 8 minggu membantu mengurangkan keterukan sakit pelvis dan dismenorea pada wanita dengan endometriosis.

5-8 Lain-lain

Suplemen Vitamin E juga telah dikaitkan dengan beberapa manfaat kesihatan yang lain:

 • Boleh memberi manfaat kepada kesihatan kulit. Suplemen vitamin E mungkin berguna untuk mereka yang mengalami gangguan kulit tertentu, seperti ekzema. Walau bagaimanapun, penyelidikan pada masa ini terhad, dan lebih banyak kajian diperlukan untuk mengetahui lebih lanjut tentang potensi manfaat ini
 • Boleh memberi manfaat kepada kesihatan kognitif. Mengekalkan tahap vitamin E yang optimum dan mengambil makanan tambahan boleh membantu melindungi daripada penurunan kognitif. Tetapi masih tidak jelas sama ada suplemen itu memberi manfaat kepada orang yang mempunyai keadaan kognitif seperti penyakit Alzheimer
 • Boleh memberi manfaat kepada orang tua. Oleh kerana vitamin E memainkan peranan penting dalam kesihatan, seperti mengurangkan keradangan dan meningkatkan fungsi imun, suplemen mungkin memberi manfaat kepada orang yang mempunyai keperluan yang meningkat atau tidak mendapat cukup dalam diet mereka, seperti sesetengah orang dewasa yang lebih tua.
 • Boleh meningkatkan fungsi paru-paru. Kajian telah menunjukkan bahawa suplemen vitamin E boleh meningkatkan fungsi paru-paru dan gejala asma tertentu pada kanak-kanak dan orang dewasa

Keistimewaan Vitamin E Shaklee

 • 400IU vitamin E dari sumber semula jadi minyak kacang soya yang lebih mudah diserap oleh tubuh badan.
 • 65mcg selenium untuk melengkapi aktiviti vitamin E bagi memberi fungsi optimum.
 • 39.4mg Ekstrak Biji Anggur, mengandungi proantosianidin, sebatian yang mempunyai kandungan antioksida yang bagus.
Keistimewaan vitamin E Shaklee
Keistimewaan vitamin E Shaklee

Vitamin E Shaklee Penting dan Essential Untuk Kesihatan

Sepertimana saya sebut di perenggan atas, vitamin E adalah vitamin yang perlu untuk tubuh kita yang tubuh kita tak dapat buat sendiri. Justeru kena amik daripada pemakanan dan suplemen.

Jom sertai keluarga Shaklee kami hari ini! Jika anda pergi ke branch atau HQ Shaklee dan nak register menjadi ahli Shaklee, boleh isi link ini siap-siap ye. Nanti boleh dapat diskaun 25% terus tau. 

Hubungi kami di nombor berikut untuk pendaftaran segera. Jangan lepaskan peluang ini untuk memulakan hidup baru yang lebih sihat!

https://www.shaklee.com.my/joinnow?sid=864679

Untuk dapatkan vitamin shaklee, boleh klik link berikut

https://wasap.my/60122195919

#blogmegashaklee
#shakleetriumph2023
#shakleethrive2023

#kursusspamurah #spashaklee #mobilespa #mobilespamalaysia #kelasspaonline #resVvixchallenge #feelyoung #polyphenols #coolparents #myyouthfulpower
#shaklee #shakleemalaysia

Raihanah SID 864679
No tel: 0122195919
Your trusted Shaklee Independent Distributor
Shaklee Business Leader
Shaklee Certified Product Expert / Trainer
Shaklee Gombak

PENAFIAN : Semua penulisan tentang produk dan testimoni yang dikongsi di blog ini bukan bertujuan untuk merawat dan menyembuhkan penyakit. Sebarang masalah kesihatan mestilah diajukan kepada pakar perubatan yang diiktiraf.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)