Call nowWhatsapp

Cara Atasi HB Rendah Ketika Mengandung

Cara Atasi HB Rendah Ketika Hamil

Salah satu masalah kesihatan semasa mengandung selain diabetes adalah masalah HB rendah. 3 tahun dulu KKM masih amalkan pengambilan darah untuk cek HB hanya dengan tusukan di hujung jari, tapi saya tak pasti sejak bila sekarang mereka ambil darah di urat darah terus dan dihantar ke makmal. Jadi keputusan yang diperolehi lebih tepat kata mereka.

Setiap kali cek up mengandung mesti akan cek darah ni. Memang bagai nak pitam. Bacaan bawah 10 petandanya HB rendah. Eloknya jika bacaan itu atas 11.

Cara Atasi HB Rendah Ketika Hamil
Rendah HB Ketika Mengandung
Cara Atasi HB Rendah Ketika Hamil
Paras HB

Apakah HB?

Saya pernah posting dulu berkenaan HB rendah. Bagaimanapun di sini saya buat sedikit kesimpulan. HB bermaksud hemoglobin, hemoglobin ni terkandung dalam darah merah kita. Kalau HB rendah maksudnya ibu kekurangan darah merah. Ketika mengandung ibu perlukan zat besi yang sangat penting dalam pembentukan sel darah merah. Zat besi ni daripada makanan atau suplemen.

Jadi walaupun anda makan dengan baik, tak semestinya HB anda ok. Sebab jika makan tanpa makanan yang mengandungi zat besi, jawabnya memanglah HB rendah.

Kesan HB Rendah Kepada Ibu

Cara Atasi HB Rendah Ketika Mengandung
Simptom HB Rendah

Antaranya:

Ibu mudah pitam / pengsan
Meningkatkan risiko mengalami keguguran
Mengalami kegagalan jantung
Pendarahan semasa mengandung dan bersalin
Risiko mengalami penyakit berjangkit

Kesan HB Rendah Kepada Bayi

Antaranya

Pertumbuhan janin terbantut
Lahir sebagai bayi pramatang
Berat bayi yang lahir kurang 2.5kg
Anak lemas semasa lahir
Meninggal ketika lahir

Mintalah dijauhkan semua perkara yang tak eloknya. Semoga semua ibu terpelihara daripada masalah macam ni.

Cara Atasi Masalah HB Rendah Ketika Mengandung

1. Amalkan pemakanan yang tinggi zat besi
Boleh amalkan makanan yang boleh tambah darah. Contohnya bayam, kekerang (tapi jangan banyak, sebab benda bercengkerang ni selalu banyak toksik), hati dan juga soya.

Cara Atasi HB Rendah Ketika Hamil
Makanan Tinggi Zat Besi

2. Amalkan pengambilan suplemen mengandungi zat besi
Contohnya Vitalea. Sebab apa perlu ambil suplemen? Sebab jika bergantung kepada pemakanan sahaja mungkin tidak mencukupi. Maksudnya makanan dalam kuantiti yang besar diperlukan untuk mencukupkan keperluan nutrisi harian.

Biasanya doktor akan bagi juga bekalan ubat zat besi ni tiap kali cek up. Tapi sebab saya cakap saya ambil Vitalea, maka saya tak dibekalkan dengana ubat zat besi. Doktor pun tahu kebaikan Vitalea ni dan ianya selamat untuk ibu-ibu.

Vitalea adalah multivitamin dan mineral mengandungi 30 nutrisi harian yang lengkap. Ia diekstrak daripada sayuran dan buah, mengandungi 12 vitamin dan mineral penting termasuk zat besi. Zat besi berfungsi membentuk hemoglobin, membantu tumbesaran, melawan penyakit, mengelakkan keletihan dan diperlukan oleh pesakit anemia.

Vitalea seeloknya diambil bersama-sama dengan B Complex untuk memenuhi keperluan ibu mengandung. Pengambilan kedua-duanya mencukupkan keperluan asid folik oleh ibu hamil. jadi anda tak perlukan Obimin dan Iberet lagi.

Harga Vitalea dan Set Mengandung

Cara Atasi HB Rendah Ketika Mengandung
Set Mengandung Shaklee

Set mengandung Shaklee mengandungi: Vitalea, B Complex, Vita C SR Plus, Ostematrix dan ESP. Kesemuanya dengan harga runcit sebanyak RM443.50. Semuanya boleh tahan 2 hingga 4 bulan. Tapi harga masih lagi boleh runding.

Vitalea sahaja berharga RM88.75.

Shaklee merupakan suplemen semulajadi dan memegang piagam

  1. Selamat
  2. Semulajadi
  3. Berkesan

Piagam ini telah diikrarkan semenjak lebih 50 tahun lalu, dan kini masih teguh berpegang padanya.
Shaklee Difference: Always SafeAlways WorksAlways Green.

Mengapa saya?

Saya merupakan pengedar Shaklee yang jujur dan amanah, serta lebih mementingkan kesihatan anda. Hubungi saya agar saya boleh bantu anda dan keluarga anda lebih sihat. Saya juga akan menyediakan jadual pengambilan vitamin dan konsultansi percuma berkaitan produk Shaklee yang sesuai untuk anda.

Penghantaran

Anda boleh memilih untuk COD. COD boleh diadakan di sekitar Gombak, Kuala Lumpur dan Subang Jaya (USJ). Pos juga boleh diatur ke seluruh dunia samada menggunakan khidmat Poslaju, GDex, Nationwide Express atau lain-lain yang bersesuaian dengan lokasi anda.

Pembayaran

Pembayaran boleh dibuat menggunakan akaun Maybank, CIMB, Bank Simpanan Nasional atau Western Union jika anda tinggal di luar negara.

Saya Nak Beli Set Mengandung Shaklee!

Untuk mendapatkannya, anda boleh hubungi saya:

SMS / Watsapp :0122195919

SID: 864679

4 thoughts on “Cara Atasi HB Rendah Ketika Mengandung

    • Raihanah Ahmad says:

      memang ramai yang kena HB rendah ni. kalau tak jaga makan atau ambil produk kafein tinggi (cth teh dan kopi) memang mudah kena.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
YouTube
YouTube
Telegram
WhatsaApp