Elak Darah Tinggi Semasa Mengandung

By | 8 November 2014
Elak Darah Tinggi Ketika Hamil

Checkup kali terakhir saya pada 29 Oktober 2014 lalu nampak macam kurang cantiklah. Walaupun takde GDM sebagaimana yang saya cerita sebelum ini, nampaknya belum berakhir di situ.

Doktor mendapati kenaikan berat saya cepat sangat. Dalam tempoh sebulan naik sebanyak 3kg. Jadi doktor takut saya ada darah tinggi semasa mengandung, walaupun masa checkup tu tekanan darah saya normal je.

Elak Darah Tinggi Ketika Hamil

Elak Darah Tinggi Ketika Hamil

Tekanan Darah Semasa Mengandung

Bagi orang normal, tekanan darah adalah sekitar 140/90 tapi bagi orang mengandung tekanan darah adalah maksima 120/80. Kalau tekanan darah melebihi 140/90 tu maknanya darah tinggi lah tu. Ada 2 jenis tekanan darah tinggi

  1. Essential Hypertension – sebelum kandungan berusia 20 minggu. Ini bermaksud ibu mungkin memang telah ada darah tinggi dalam keadaan tidak mengandung.
  2. Gestational Hypertension – berlaku selepas kandungan berusia 20 minggu. Inilah disebut sebagai darah tinggi semasa mengandung.

Jadi masa checkup 29 Oktober 2014, doktor kata nak monitor tekanan darah saya 2x seminggu. Bermakna 2x kena pi checkup dengan doktor bab darah tinggi sahaja. Adeh.. Takpe la doktor nak monitor, bagus juga untuk saya dan baby. Tapi saya ni kalau boleh nak elakkan masalah kesihatan ni, sebab saya tahu akan effect saya dan baby.

Komplikasi Tekanan Darah Tinggi Semasa Mengandung

Ramai yang boleh bersalin tanpa masalah walaupun ada darah tinggi semasa mengandung, tapi seeloknya kita elakkan sebarang masalah kesihatan sebab komplikasi ni boleh berlaku bila-bila pun:

  1. Kurangnya aliran darah ke placenta. Ini mungkin menyebabkan kurangnya nutrisi dan oksigen pada bayi dalam kandungan. Perkembangan bayi mungkin akan menjadi perlahan dan kemungkinan terjadinya kelahiran bayi dengan berat badan yang rendah.
  2. Satu masalah yang dikenali sebagai placental abruption, di mana plasenta dipisahkan dari rahim lebih awal dari masa yang sepatutnya. Ini juga, boleh melucutkan pengaliran nutrien dan oksigen pada baby. Gejala utama placental abruption adalah pendarahan yang banyak.
  3. Kelahiran pramatang atau terpaksa mengeluarkan bayi dari kandungan sebelum waktu matang. Bila pra matang ni kita tahu akan dipantau rapi oleh doktor sejurus selepas lahir.
  4. Preeclampsia. Keadaan ini boleh mempunyai kesan yang sangat negatif terhadap organ si ibu seperti buah pinggang, hati dan otak. Jika preeclampsia berkembang dalam wanita hamil, si ibu boleh diserang sawan, dan ini biasanya dirujuk sebagai eclampsia.

Ngeri tak? Nak bersalin pun ngeri kan, jadi kenalah jadikan kesihatan tu baik semasa mengandung.

Elak Darah Tinggi Semasa Mengandung

Saya ni agaknya doktor pun confuse kenapa berat badan naik banyak, tapi takde GDM dan takde darah tinggi. Sepanjang 1 minggu pemantauan tu, tekanan darah saya memang normal dalam 100 hingga 110 je. Walaupun begitu saya tetap juga amalkan rutin harian yang lebih ketat, antaranya:

  1. Jaga pemakanan – sebab tak mahu naik berat badan, nanti susah nak bersalin dan doktor pun confuse. Hahah. Saya ambil makanan berat pagi dan tengahari. Pagi tu kadang takla berat mana pun, setakat roti dll. Ada masanya berat la macam bihun dan nasi lemak. Malam pula saya tak makan. Lagipun saya juga tak mahu HB rendah semasa hamil.
  2. Pengambilan suplemen – sebulan yang lalu memang saya culas juga ambil suplemen ni. Jadi kali ni saya lebih konsisten. Saya ambil Full Set Mengandung. Disamping itu saya juga ambil ESP lebih daripada keadaan sebelumnya. Sebelum ini saya ambil ESP pagi sahaja 2sudu sehari. Kali ini saya ubah, sebab malam pun tak makan, jadi saya gantikan dengan ESP pada malamnya. Ada macam-macam cara nikmati ESP, jadi taklah bosan.

Alhamdulillah nampaknya menjadi tips yang saya dapat daripada upline saya Master Nur Zahirah. Berat badan saya maintain je sejak seminggu yang lalu. InsyaAllah saya boleh teruskan cara macam ni.

Oh ya, lupa pula nak sebut. Jika anda ada darah tinggi semasa mengandung, anda boleh amalkan pengambilan Omega Guard dan Ostematrix.

Elak Darah Tinggi Ketika Hamil

Set Darah Tinggi Ibu Mengandung

  1. Omega Guard – Omega Guard iaitu minyak ikan Shaklee pula mencegah penyakit salur darah dan stroke. DHA dan EPA boleh menentang thrombosis, tekanan darah tinggi, melincirkan salur darah dan membantu peredaran darah yang lancar. Oleh sebab itu ia membantu mengekalkan tekanan darah yang normal dan mengelak ketegangan leher atau sakit kepala. Omega juga merendahkan kolesterol, menghindar pembekuan darah di dalam badan, mengawal masalah obesiti dan mengurangkan risiko penyakit jantung.
  2. Ostematrix – OsteMatrix pula membantu meringankan stres. Ia mengimbangi tekanan darah, memelihara denyutan jantung, impluls saraf, penenang saraf, menggalakkan tidur yang lena, memperbaiki jantung berdebar, depresi, mood swing dan sakit kepala.

 

Jaminan kami

Shaklee merupakan suplemen semulajadi dan memegang piagam

  1. Selamat
  2. Semulajadi
  3. Berkesan

Piagam ini telah diikrarkan semenjak lebih 50 tahun lalu, dan kini masih teguh berpegang padanya.
Shaklee Difference: Always SafeAlways WorksAlways Green.

Mengapa saya?

Saya merupakan pengedar Shaklee yang jujur dan amanah, serta lebih mementingkan kesihatan anda. Hubungi saya agar saya boleh bantu anda dan keluarga anda lebih sihat. Saya juga akan menyediakan jadual pengambilan vitamin dan konsultansi percuma berkaitan produk Shaklee yang sesuai untuk anda.

Penghantaran

Anda boleh memilih untuk COD. COD boleh diadakan di sekitar Gombak, Kuala Lumpur dan Subang Jaya (USJ). Pos juga boleh diatur ke seluruh dunia samada menggunakan khidmat Poslaju, GDex, Nationwide Express atau lain-lain yang bersesuaian dengan lokasi anda.

Pembayaran

Pembayaran boleh dibuat menggunakan akaun Maybank, CIMB, Bank Simpanan Nasional atau Western Union jika anda tinggal di luar negara.

Saya Nak Beli Set Kehamilan Shaklee!

Set Kehamilan Shaklee boleh didapati daripada saya, untuk mendapatkannya, anda boleh hubungi saya:

SMS / Watsapp :0122195919

SID: 864679

2 thoughts on “Elak Darah Tinggi Semasa Mengandung

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge