4 Punca Utama Kegagalan Buah Pinggang

By | 27 October 2017
punca kegagalan buah pinggang

Sebenarnya macam-macam orang tularkan punca kegagalan buah pinggang, betul tak? Kadang tu hanya pandangan kita sahaja, atau bukan kita tapi mungkin pandangan dari seorang pakar.

Pandangan ni bukan boleh diterima sebagai fakta, sehingga kita ada kajian saintifik mengenainya. Dalam dalam hal punca kegagalan buah pinggang pun, memang ada kajian saintifik pun. Nak cari dengan tidak je, sebab semua maklumat dihujung jari.

Jadi hari ini saya kongsikan dengan korang apakah punca utama kegagalan buah pinggang secara saintifik.

Sebelum tu jemput tonton video dibawah:

4 punca utama kegagalan buah pinggang secara saintifik

Ada sumber yang saya ambil, iaitu sumber maklumat ini daripada United States Renal Data System, jadi maklumat ini insyaAllah memang tepat. Para doktor pun mengguna pakai maklumat ini.

Maklumat ini adalah dari tahun 1984 hingga 2008. Memang bilangan pesakit CKD atau chronic kidney disease pun semakin meningkat kalau ikut graf yang disediakan.

4 punca utama kegagalan buah pinggang

4 punca utama kegagalan buah pinggang

  • Penyakit kencing manis atau diabetes menyumbang sebagai punca utama kegagalan buah pinggang iaitu sebanyak 50.1%.

  • Tempat kedua pula adalah penyakit darah tinggi iaitu sekitar 27%

  • Penyakit glomerulonephritis iaitu satu gejala penyakit buah pinggang pula di tempat ketiga dengan 13%

  • Lain-lain punca adalah 10%

Lain-lain punca sakit buah pinggang

Lain-lain punca sakit buah pinggang

Lain-lain punca kegagalan Buah pinggang

  • Kajian selama 25 tahun menunjukkan kegagalan buah pinggang juga ada kaitan dengan faktor keturunan.
  • Pesakit kardiovaskular seperti artherosclerotic vascular mempunyai 1.5 kali ganda risiko mendapat sakit buah pinggang.
  • Penggunaan ubat tahan sakit dan analgesic meningkatkan risiko sebanyak 3x ganda menjadi punca kegagalan buah pinggang terutama jika ubat tahan sakit diambil melebihi 500g (aspirin) setiap tahun. Ada kajian dilakukan oleh Nurses Health pula menunjukkan pengambilan paracetamol melebihi 3000g meningkatkan risiko kehilangan fungsi buah pinggang.

Faktor lain adalah seperti:

  • Penyakit autoimun (nephrotic syndrome)
  • Lahir tidak cukup bulan
  • Obesiti
  • Merokok
  • Masalah sosioekonomi yang rendah
  • Anemia
  • Hyperuricaemia
  • Nocturia
  • Tidak bersenam
  • Sesetengah produk herba yang mengandungi asid aristolochic juga dikaitkan dengan masalah buah pinggang.

Jauhkan daripada punca utama ini

Jadi kita dah tahu apa punca utama kegagalan buah pinggang. Awaslah dengan penyakit kencing manis / diabetes dan juga darah tinggi. Langkah-langkah yang korang boleh buat adalah:

  • Elakkan daripada kena penyakit ni, caranya elakkanlah gula terutamanya.
  • Kalau ada sakit, pada saya ambillah suplemen yang selamat. Sebab rata-rata yang saya kenal, ambil suplemen dan juga tak tinggal ubat hospital mereka menikmati hidup yang sihat. Berbanding mereka yang mengamalkan ubat semata-mata atau tidak mengamalkan ubat sebagaimana saranan doktor.
  • Suplemen memang ada banyak. Nasihat saya, pilih yang takde gula tambahan. Memang sukar untuk cari jika suplemen tempatan, boleh amalkan daripada Shaklee sebab Shaklee tidak ada gula tambahan dan selamat diambil oleh pesakit diabetes dan darah tinggi.
  • Apa pun jangan tinggalkan doktor anda. Jika nak amalkan Shaklee boleh rujuk dengan saya.

Berminat untuk dapatkan produk Shaklee? Ayuh hubungi saya sekarang!

Sekiranya anda mencari hidup yang sihat dan berpanjangan, Shaklee telah membuktikan bahawa produk kami boleh memberikan hidup yang lebih sihat, bertenaga, muda pada tahap selular. Pilihan di tangan anda, saya telah pun memilih yang terbaik dan saya yakin anda juga akan memilih yang terbaik. Jadi inilah kenapa #WhyIShaklee

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk semua dan jika anda ingin mendapatkan produk Shaklee atau menyertai Shaklee boleh hubungi saya dan saya akan membantu anda turut sama berjaya.

Raihanah  SID 864679
No tel: 0122195919
Your trusted Shaklee Independent Distributor
Coach Detox Anda
Shaklee Gombak

Disclaimer: This website is not intended to replace professional consultation, diagnosis, or treatment by a licensed physician. If you require any medical related advice, contact your physician promptly. Information at vitamin-cerdik.com is exclusively of a general reference nature. Do not disregard medical advice or delay treatment as a result of accessing information at this site.

Penafian: Laman web ini tidak bertujuan untuk menggantikan nasihat profesional, diagnosis, atau rawatan oleh pakar perubatan berlesen. Jika anda memerlukan sebarang nasihat berkaitan perubatan, hubungi doktor anda dengan segera. Maklumat di vitamin-cerdik.com.com adalah semata-mata bersifat rujukan umum. Jangan mengabaikan nasihat perubatan atau kelewatan rawatan akibat daripada mengakses maklumat di laman web ini.

4 thoughts on “4 Punca Utama Kegagalan Buah Pinggang

    1. Raihanah Ahmad Post author

      siannya dia, ada cust saya muda jugak. biasa yang muda ni sebab SLE

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge