Tips Tenang Bersalin Dengan Teknik Pernafasan

By | 9 February 2015
Teknik Bernafas Untuk Bersalin

Sabtu lalu saya jadi puan rumah untuk program  santai “Teknik Pernafasan Untuk Persediaan Bersalin”. Penceramah jemputan adalah Puan Azlin Hezri, isteri YB Dr Dzulkifli Ahmad, MP Kuala Selangor. Beliau mengamalkan teknik ni dalam semua kelahiran beliau, ada 7 orang anak. Teknik ni beliau pelajari di UK semasa belajar di sana.

Mulanya saya sembang gitu-gitu je dengan beliau dalam facebook, tapi mana tahu menjadi kenyataan. Ada 7 pasangan semuanya yang hadir, ada yang sedang mengandung sulung da nada juga yang dah mengandung banyak kali macam saya. Huhuh

Tapi serius kelas tu bermanfaat. Ada 3 teknik pernafasan yang diajar:

Teknik Bernafas Semasa Bersalin

Teknik Bernafas Semasa Bersalin

  1. Fasa 1 ni time mula-mula contraction. Contraction rasa mild je. Masa ni ambik nafas panjang (about 4 to 5 sec) dan hembus pun about 4 to 5 sec. Hembus tu tutup mulut, keluar ikut hidunglah.
  2. Fasa 2 ni antara bukaan 5 hingga 8cm. Masa ni memang seksa jugaklah. Huhuh seram mengingatnya. Masa ni sama juga amik nafas panjang tapi time hembus tu hembus kot mulut. Ha gitu. Tiap kali contraction buat camni. Ia membantu menenangkan dan melegakan.
  3. Fasa 3 ni bila nak meneran. Cara teran ni: ambik nafas panjang, masa nak hembus tu dagu di dada dan hembus nafas dengan mulut tutup. Guna diafram kat dada tu utk teran.

Faham ke tu. Cuba cari video kat youtube untuk gambaran lebih jelas.

Untuk bersalin, kita perlu tenaga, ikutkan cadangan Puan Azlin perlu makan something juga. Sebab saya ni pengedar Shaklee, maka saya sarankan pengambilan berikut sebelum ke hospital atau ke labor room:

ESP dan performance drink bekalkan tenaga kepada bakal ibu untuk bersalin

ESP dan performance drink bekalkan tenaga kepada bakal ibu untuk bersalin

ESP

ESP ni penjana tenaga dan beri kita rasa kenyang. Pastikan anda makan nasi dengan teratur juga. Kalau tak lalu boleh juga la bergantung dengan ESP sahaja. Bancuh ESP selalu, kalau rasa lapar je bancuh ESP. Campur dengan buah tamar, buah tamar ni Maryam makan dulu time bersalin sorang diri kan.

Performance Drink

Performance drink ni juga beri tenaga dan elak dehidrasi. Saya sarankan bancuh dan simpan dalam botol. Bawak terus ke labor room. Patutnya ibu tak dihalang makan dan minumlah. Sebab nak bersalin kita perlu tenaga. Performance Drink ni biasa diambil oleh orang yang nak tenaga, contohnya atlit. Memang sedap pun.

Selain tu, bertenang, jangan panic. Bila rasa contraction, cuba tenangkan diri gunakan teknik pernafasan tu. Nanti pas bersalin dan saya apply teknik ni saya tulis lagi ya.

ESP dan Performance Drink tu saya dah siap-siap packing ni dalam beg hospital. Doakan saya dipermudahkan semua urusan ya.

 

JAMINAN KAMI

Shaklee merupakan suplemen semulajadi dan memegang piagam

MENGAPA SAYA?

Saya merupakan pengedar Shaklee yang jujur dan amanah, serta lebih mementingkan kesihatan anda. Hubungi saya agar saya boleh bantu anda dan keluarga anda lebih sihat. Saya juga akan menyediakan jadual pengambilan vitamin dan konsultansi percuma berkaitan produk Shaklee yang sesuai untuk anda.

PENGHANTARAN

Anda boleh memilih untuk COD. COD boleh diadakan di sekitar Gombak, Kuala Lumpur dan Subang Jaya (USJ). Pos juga boleh diatur ke seluruh dunia samada menggunakan khidmat Poslaju, GDex, Nationwide Express atau lain-lain yang bersesuaian dengan lokasi anda.

PEMBAYARAN

Pembayaran boleh dibuat menggunakan akaun Maybank, CIMB, Bank Simpanan Nasional atau Western Union jika anda tinggal di luar negara.

SAYA NAK BELI ESP DAN PERFORMANCE DRINK!

Untuk mendapatkannya, anda boleh hubungi saya:

SMS / Watsapp :0122195919

SID: 864679

4 thoughts on “Tips Tenang Bersalin Dengan Teknik Pernafasan

    1. Raihanah Ahmad Post author

      kena belajar dr, time gi kelas antenatal suami pun seharusnya hadir.

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge