October Bulan Kesedaran Kanser Payudara

By | 25 October 2014
Kos Rawatan Kanser mencapai rm300 ribu

Semalam Shaklee.com ada tulis berkenaan Oktober adalah Breast Cancer Awareness. Owh saya pun baru tahu ni, patutlah baru-baru ni ada 1 day without bra kat US. Itu sebahagian kempen mereka, tapi ia tidak sesuai dengan budaya kita.

Banyak organisasi di Malaysia yang boleh memberikan khidmat sokongan kepada pesakit kanser, atau kepada mereka yang ingin mengetahui lebih lanjut berkenaan kanser payudara. Organisasi seperti Pink Ribbon dan BCWA antaranya.

Dianggarkan 1 daripada 15 wanita Malaysia berisiko mendapat kanser payudara. Dengan zaman sekarang, memanglah risiko tu semakin meningkat. Jadi kenalah kita semua ni berjaga-jaga.

Oktober Adalah Bulan Kesedaran Kanser Payudara

Statistik 1 daripada 15 orang wanita menghidap kanser payudara

Pengesanan Awal Kanser Payudara

Sebenarnya pengesanan awal kanser perlu kepada apa jua jenis kanser pun, termasuk kanser payudara. Pengesanan awal ni anda boleh lakukan setahun sekali, buatlah checkup tahunan. Biasanya orang buat mammogram. Ujian mamogram ni free je if anda buat kat klinik kerajaan.

Ujian mamogram tak silap saya diadakan seminggu sekali di Hospital Kuala Lumpur (Jabatan Pesakit Luar), hari Jumaat. Jadi jangan fikir pasal duit, pegi je ke HKL untuk mendapatkannya.

Selain itu pengesanan awal anda boleh lakukan dengan self check. Di bawah ni adalah untuk rujukan anda. Ingat, perlu buat secara privasi tau!

Oktober Adalah Bulan Kesedaran Kanser Payudara

5 Langkah Pengesanan Kanser Payudara

Tanda-tanda Kanser Payudara

Ada lapan tanda kanser payudara:

  1. Kulit payudara berubah menjadi kemerahan atau berkedut
  2. Payudara berubah bentuk atau besar sebelah
  3. Terdapat benjolan atau ketulan dalam payudara
  4. Bengkak Kelenjar di bahagian ketiak
  5. Lelahan busuk daripada puting payudara
  6. Perebakan atau kulit terkoyak pada dinding dada
  7. Puting payudara mengecut ke dalam
Oktober Bulan Kesedaran Kanser Payudara

8 Tanda Kanser Payudara

Faktor Berlakunya Kanser Payudara

Kanser payudara boleh berlaku kepada semua orang, antara faktor berlakunya kanser payudara

  1. Mula datang haid sebelum umur 12 tahun, atau menopos lambat iaitu selepas 50 tahun
  2. Mempunyai ahli keluarga yang menghidap kanser payudara
  3. Usia yang meningkat
  4. Tidak pernah melahirkan anak atau melahirkan anak pertama pada usia melebihi 30 tahun
  5. Telah mendapat kanser pada 1 payudara

Sebenarnya banyak lagi faktor boleh berlakunya kanser payudara. Salah satunya adalah meningkatnya radikal bebas dalam tubuh kita. Radikal bebas memusnahkan pertahanan badan kita dan menyebabkan kita mudah mendapat penyakit. Beberapa sumber radikal bebas adalah seperti dibawah.

Cara Untuk Berhenti Merokok Dengan Vita E Complex

Sumber radikal bebas

Saya katakan ini sebab ramai juga pesakit kanser tidak tertakluk pun pada faktor di atas. Ada pesakit berusia 20an, tiada sejarah keluarga penghidap kanser payudara dan melahirkan anak bawah usia 30an pun masih ada yang menghidap kanser payudara. Jadi risikonya sebenarnya kepada sesiapa sahaja. Dan sebab itu saya sebutkan disebabkan radikal bebas yang agak tinggi dalam badan kita.

Pencegahan Kanser Payudara

Apa-apa kanser sekalipun, eloklah dicegah daripada merawat. Di bawah ini adalah keratan akhbar berkenaan kos rawatan kanser:

Oktober Bulan Kesedaran Kanser Payudara

Kos Rawatan Kanser

Setengah orang siap ambil insurans untuk cover part rawatan penyakit kanser ni, tapi tahukah anda pencegahan lebih efektif dan bernilai rendah berbanding menghadapinya dan harus  membelanjakan kos yang besar untuk merawat? Itu baru kos. Belum masuk bab emosi, keluarga dan keazaman anda untuk pulih.

Pada kami di Shaklee, kami lebih berminat dengan pencegahan. Pengecahan melalui pengambilan suplemen. Berikut adalah pandangan Dr Hamid Arshat berkaitan pencegahan kanser payudara.

Oktober Bulan Kesedaran Kanser Payudara

Pandangan Dr Hamid Arshat Berkenaan Pencegahan Kanser Payudara

Kebanyakan doktor yang saya temui, termasuk pakcik saya (seorang doktor pakar di Hospital USM, Kubang Kerian Kelantan) menyebutkan kaedah pencegahan kanser terbaik adalah melalui pengambilan suplemen bersifat resveretrol. Malahan bagi mereka yang telah disahkan menghidap kanser pun boleh mengambilnya bagi mengelakkan jangkitan atau perebakan sel kanser ke bahagian tubuh yang lain.

Menurut webmd, resveratrol mengurangkan pemprosesan estrogen menjadi sebatian berbahaya.Yang lebih penting, ia juga menyekat interaksi antara metabolit estrogen dan DNA selular. Resveratrol adalah antioksidan yang wujud secara semula jadi dalam kulit anggur merah, wain merah, jus anggur merah atau ungu, kacang tanah, beri biru, dan cranberry.

Resveratrol merupakan bahan kimia yang diproduksi oleh tanaman ketika mereka sedang diserang oleh bakteri, jamur, Radiasi UV, serangga atau patogen lainnya. Semua tanaman yang disebutkan di atas, serta yang lain mengandung bahan kimia ini. Sebagai kelompok mereka disebut sebagai phytochemical. Dalam tubuh kita, mereka bertindak sebagai antioksidan, melindungi sel-sel kita dengan cara yang sama seperti mereka melindungi tanaman.

Vivix Suplemen Terbaik Pencegahan Kanser

Dah agak lama saya tahu ini sejak berkecimpung dengan Shaklee, saya pun memang secara harian mengambil 1 sudu kecil Vivix. Ini sebagai langkah pencegahan, dan juga untuk saya mempunyai kesihatan keseluruhan lebih baik.

Tahukah anda, satu sudu teh Vivix mengandungi resveratrol yang bersamaan dengan 100 gelas wain merah (jangan minum wain, haram!). Terdapat 2500 kajian yang diterbitkan terhadap bahan-bahan yang digunakan dalam Vivix, justeru ianya selamat dan semulajadi tanpa bahan-bahan berbahaya. Vivix adalah 10 kali lebih power dari resveratrol semata-mata.

Vivix mempunyai bahan-bahan polifenol yang telah terbukti dalam makmal memberi kesan positif terhadap empat kunci mekanisme penuaan selular. Oleh itu, ia sebenarnya lebih dari menyediakan sokongan antioksidan.

11 kategori di bawah memang perlu sangat ambil Vivix:Pesakit kencing manis

Pesakit darah tinggi
Pesakit jantung
Pesakit yang menderita sakit sendi
Pesakit SLE
Pesakit radang usus
Pesakit nyanyuk
Pesakit gout
Pesakit kanser
Pesakit lemah daya tahan penyakit
Sesiapa yang ingin menjaga kesihatan keseluruhan

Saya mahu Vivix Untuk Pencegahan Kanser

Dulu saya berkira-kira juga nak ambil Vivix ni. Yalah, harganya pun memang mahal sekitar RM480 sebotol (harga runcit). Memang harga ni pun boleh dirunding lagi sebenarnya. Tapi selepas saya memikirkan semua keadaan dan risiko, akhirnya saya ambil juga Vivix ni. Saya mula ambil tahun lepas dalam bulan Mac 2013. Alhamdulillah saya continue sampai sekarang.

Pada saya lebih penting adalah pencegahan dan ikhtiar yang kita lakukan.

Oktober Bulan Kesedaran Kanser Payudara

Vivix Sebagai Suplemen Anti Kanser

Jaminan kami

Shaklee merupakan suplemen semulajadi dan memegang piagam

  1. Selamat
  2. Semulajadi
  3. Berkesan

Piagam ini telah diikrarkan semenjak lebih 50 tahun lalu, dan kini masih teguh berpegang padanya.
Shaklee Difference: Always SafeAlways WorksAlways Green.

Mengapa saya?

Saya merupakan pengedar Shaklee yang jujur dan amanah, serta lebih mementingkan kesihatan anda. Hubungi saya agar saya boleh bantu anda dan keluarga anda lebih sihat. Saya juga akan menyediakan jadual pengambilan vitamin dan konsultansi percuma berkaitan produk Shaklee yang sesuai untuk anda.

Penghantaran

Anda boleh memilih untuk COD. COD boleh diadakan di sekitar Gombak, Kuala Lumpur dan Subang Jaya (USJ). Pos juga boleh diatur ke seluruh dunia samada menggunakan khidmat Poslaju, GDex, Nationwide Express atau lain-lain yang bersesuaian dengan lokasi anda.

Pembayaran

Pembayaran boleh dibuat menggunakan akaun Maybank, CIMB, Bank Simpanan Nasional atau Western Union jika anda tinggal di luar negara.

Saya Nak Beli ESP Untuk Masalah Resdung Saya!

Untuk mendapatkannya, anda boleh hubungi saya:

SMS / Watsapp :0122195919

SID: 864679

4 thoughts on “October Bulan Kesedaran Kanser Payudara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge