Nutrisi Yang Terbaik Untuk Kanak-kanak Autism dan ADHD

By | 13 November 2014
Suplemen Terbaik Untuk ADHD dan Autism

Rupanya selebriti chef yang saya minati pun adalah ADHD! Semakin ramai kanak-kanak negara kita telah mengalami sindrom Autism dan ADHD ni. Namun usah rendah diri jika anak anda salah seorang daripadanya, sebab setiap anak adalah istimewa. Dan sekarang ni pun banyak sokongan yang dapat diberikan kepada penghidap Autism dan ADHD.

Percaya tak kalau saya kata ramai sangat orang terkenal dunia sebenarnya penghidap ADHD?

  1. Jamie Oliver – selebriti chef
  2. Will Smith dan Jim Carey – aktor
  3. David Neeleman – pemilik JetBlue Airways
  4. Sir Richard Branson – pemilik Airways

Ramai lagi sebenarnya, tak larat nak list pulak. Jadi bagaimana mereka boleh berjaya? Sebenarnya dengan sokongan ibu bapa, sekolah dan masyarakat sekelilinng!

orang terkenal dengan autism dan adhd

Apakah ADHD?

Senang citer ADHD ni adalah bila seseorang kanak-kanak tu hyperactive, sukar memberi tumpuan, sukar dikawal, terlalu aktif atau kombinasi semua itu. Anda boleh membaca lebih banyak info berkenaan ADHD di National Institutes of Health (NIMH).

Mungkin juga gambarajah di bawah dapat membantu anda memahami lebih jelas berkenaan ADHD.

Suplemen Terbaik Untuk ADHD dan Autism

Memahami ADHD

Apakah Autism?

Berbeza dengan ADHD, Autism adalah kesukaran untuk berkomunikasi dan berhubung dengan orang lain. Dikatakan ada bahagian daripada otak penghidap Autism berfungsi secara berlainan. Sebab itu kalau anda pernah tengok, kanak-kanak autism menulis dan membaca secara terbalik.

Sebenarnya, autism bukanlah satu penyakit, tapi orang harus memahami bagaimana mereka berfikir. Orang-orang terkenal dengan autism adalah seperti

Dan Aykroyd – aktor contohnya atau anda boleh refer senarai Orang terkenal dengan Autism.

Jadi anak anda bukan keseorangan, cuma mungkin perlukan lebih sokongan dan perhatian serta teknik pembelajaran yang betul untuk berjaya macam kanak-kanak lain.

Suplemen Terbaik Untuk ADHD dan Autism

Karektor penghidap Autism

Nutrisi Sesuai Untuk ADHD dan Autism

Secara umumnya, bila ada ADHD dan Autism, perlukan lawatan kepada doktor mengikut rutin yang telah dijadualkan doktor. Doktor akan berikan anda ubat yang bersesuaian dengan terapi psikologi dan cadangan pendidikan bersesuaian dengan tahap individu. Ini masih merupakan cara yang terbaik. Zaman sekarang pun perubatan dah moden, macam-macam dah ada dalam perkhidmatan perubatan kita.

Sama seperti penyakit lain yang kebergantungan kepada ubat yang sangat tinggi, anda juga perlu faham kesan-kesan sampingan ubat yang tidak diketahui seperti hilang selera makan, masalah tidur dan mild anhedonia atau tiada perasaan / emosi.

Jadi jika anda ingin beralih kepada pengambilan suplemen, ia sebenarnya jauh lebih baik daripada penggunaan ubat namun tindak balas suplemen tidaklah secepat dan sepantas ubat.

Saya ada customer penghidap SLE. Pesakit SLE biasanya mesti bergantung dengan ubat, salah satunya Steroid. Tapi dengan penggunaan suplemen, mereka tidak lagi memerlukan steroid dan kebanyakan ubat yang lain, bergantung kepada tahap kesihatan mereka.

Dalam hal pesakit ADHD dan Autism, beberapa cadangan seperti berikut:

1. Minyak Ikan
Kajian menunjukkan Omega 3 mengandungi asid lemak perlu (EFA atau Essential Fatty Acid) boleh merangsang otak dan fungsi saraf, mengurangkan gejala ADHD seperti kurang tumpuan dan hiperaktif pada sesetengah penyakit. Sumber terbaik EFA adalah seperti ikan sardin, tuna, salmon dan minyak ikan.

Minyak ikan yang mengandungi khasiat Omega 3 dicadangkan untuk orang dewasa dan kanak-kanak yang menghidap ADHD dan Autism. Namun adalah penting anda pastikan minyak ikan anda adalah selamat daripada pencemaran merkuri atau logam berat lain.

Mengapa Omega Guard merupakan minyak ikan terbaik? Ia merupakan minyak ikan paling tulen didunia, tidak menggunakan hati ikan, sebaliknya sumber ikan itu sendiri. Setiap kapsul mengandungi 7 spektrum penuh asid lemak Omega 3 iaitu EPA, DHA dan ALA dan banyak lagi.

1 hidangan Omega Guard membekalkan 1000mg asid lemak omega 3 EPA dan DHA.

2. Vitamin C dan B6
Vitamin C diperlukan oleh otak untuk pekembangan neurotransmitter seperti dopamin yang mana ia meningkatkan kewaspadaan dan perhatian. Kekurangan Vitamin B6 pula boleh menyebabkan keresahan dan keletihan.

Vitamin C dan B6 terdapat secara lengkap dalam Mealshake.

3. Zat Besi
Zat besi penting dalam mempengaruhi pengeluaran dopamin, ia sering dijumpai di tahap jauh lebih rendah pada kanak-kanak ADHD berbanding kanak-kanak lain.

Khasiat zat besi juga terdapat di dalam Mealshake.

4. Magnesium
Ia juga diperlukan untuk membuat neurotransmitter yang melibatkan proses perhatian dan tumpuan, ia juga mempunyai kesan menenangkan pada otak.

5. Zink
Zink mengawal neurotransmitter dopamin, ia boleh membuat methyphenidate lebih berkesan dengan miningkatkan tindak balas otak untuk dopamin.

Bagi vitamin C, B6, Zat besi, magnesium dan zinc, kesemuanya anda boleh dapati dalam Mealshake Shaklee.

Jadi secara keseluruhannya anak anda dengan ADHD dan Autisme hanya memerlukan Omega Guard dan Mealshake untuk membantu kesihatan dan perkembangan neuro mereka lebih baik. Anda boleh rujuk Healing ADHD and Autism berkenaan sharing seorang ibu yang memberi anaknya suplemen.

Jangan bimbang kerana Omega Guard dan Mealshake sangat mudah diambil oleh kanak-kanak, seawal 1 tahun.

Tips Anak Pintar Cerdas

Set kanak-kanak pintar cerdas

Jaminan kami

 

Shaklee merupakan suplemen semulajadi dan memegang piagam

  1. Selamat
  2. Semulajadi
  3. Berkesan

Piagam ini telah diikrarkan semenjak lebih 50 tahun lalu, dan kini masih teguh berpegang padanya.
Shaklee Difference: Always SafeAlways WorksAlways Green.

Mengapa saya?

Saya merupakan pengedar Shaklee yang jujur dan amanah, serta lebih mementingkan kesihatan anda. Hubungi saya agar saya boleh bantu anda dan keluarga anda lebih sihat. Saya juga akan menyediakan jadual pengambilan vitamin dan konsultansi percuma berkaitan produk Shaklee yang sesuai untuk anda.

Penghantaran

Anda boleh memilih untuk COD. COD boleh diadakan di sekitar Gombak, Kuala Lumpur dan Subang Jaya (USJ). Pos juga boleh diatur ke seluruh dunia samada menggunakan khidmat Poslaju, GDex, Nationwide Express atau lain-lain yang bersesuaian dengan lokasi anda.

Pembayaran

Pembayaran boleh dibuat menggunakan akaun Maybank, CIMB, Bank Simpanan Nasional atau Western Union jika anda tinggal di luar negara.

Saya Nak Beli Set Ekzema / HFMD Shaklee!

Set Ekzema / HFMD boleh didapati daripada saya, untuk mendapatkannya, anda boleh hubungi saya:

SMS / Watsapp :0122195919

SID: 864679

3 thoughts on “Nutrisi Yang Terbaik Untuk Kanak-kanak Autism dan ADHD

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge