Call nowWhatsapp

3 Pemanis Semulajadi Tidak Naikkan Gula Dalam Darah

pemanis semulajadi tak naik gula dalam darah

Orang Malaysia suka manis, jualan gula di negara kita semakin naik walaupun harga gula dinaikkan. Tengoklah makanan atau minuman viral, kalau yang manis-manis cepat betul viral seperti air boba dan lain-lain lagi. Saya pun memang suka benda manis, bukan manis sahaja, yang masin pun saya suka, asalkan makanan kan. Tapi alhamdulillah saya boleh tinggalkan makanan/minuman […]

7 Makanan Tak Naikkan Gula Dalam Darah

makanan tak spike insulin

Diet yang sihat adalah penting untuk reverse prediabetes atau jika anda nak kuruskan badan. Makanan memang banyak pilihan, kena belajar cara pilih makanan yang betul agar dengan makanan ianya dapat membantu kita turunkan gula dalam darah dan tak naikkan insulin. Ini bermakna makanan ini tidak akan menaikkan gula darah anda dan boleh membantu anda mengelakkan […]

Tips Untuk Perbaiki Insulin Resistance

cara perbaiki insulin resistance

Insulin adalah hormon yang membantu badan menyerap glukosa dan mengekalkan tahap gula dalam darah. Rintangan insulin atau Insulin resistance menjadikannya lebih sukar bagi sel-sel badan untuk mengambil glukosa. Tapi, ada beberapa langkah pemakanan boleh memperbaiki ketahanan insulin. Apakah Insulin Resistance (IR)? Insulin resistance adalah apabila sel-sel di dalam badan tidak menyerap insulin dengan betul. Dari […]

Pulih Carpal Tunnel Sydrome dan Turun 10kg Dengan Detox Shaklee

carpal tunnel syndrome

Teruja juga saya nak cerita tentang masalah Carpal Tunnel Syndrome ni. Ada salah seorang peserta #JomDetoxJutawan pun rupanya ada alami masalah ni. Cuba dengarkan perkongsiannya dalam video berikut: Apakah Carpal Tunnel Syndrome? Carpal Tunnel Syndrome dalam perubatan mengatakan ialah lorong sempit yang mana terletak dibahagian telapak pergelangan tangan. Terowong ini melindungi saraf median di bahagian […]

7 Cara Tingkatkan Metabolism Supaya Mudah Kuruskan Badan

cara tingkatkan metabolism untuk kuruskan badan

Tak kiralah buat apa, berat macam tak turun je. Komen begini selalu je kedengaran. Makan dah jaga, senaman dah buat, jadi apa lagi? Selaku Coach saya banyak dengar keluhan macam ni, samada di kalangan peserta saya atau di medsoc. Memang kalau kita amalkan kawalan diet, efek yang dialami adalah metabolism jadi perlahan. Ini berlaku bagi […]

Fibroid Mengecut Hasil Program JomDetox dan IFKetoGenitMAF

Fibroid kecut, berat badan turun

Satu berita paling best saya dapat hari ni berkaitan dengan coachee saya. Kisahnya begini. Beliau baru dapat tahu beliau ada fibroid sebesar 5 cm. Masa tu bulan 4 tak silap saya. Kalau nak senang, memang saya advise buang je (operate) tapi beliau tak mahu. Sejak itu bermulalah tugas saya study demi study, research demi research […]

Tips Minum Air Untuk Kuruskan Badan

Bagaimana air membantu menguruskan badan

Anda mungkin pernah mendengarnya lebih daripada sekali: minum lebih banyak air akan membantu anda kehilangan lebih banyak berat badan. Tetapi air benar-benar membantu penurunan berat badan? Jawapan ringkasnya ialah ya. Minum air membantu: Meningkatkan metabolisme anda, Membersihkan tubuh anda Bertindak sebagai penahan selera. Minum lebih banyak air membantu badan anda tidak lagi menyimpan air, ini […]

Rahsia Pengutip Sampah Jadi Jutawan

tips jadi jutawan

Info ni saya dapat daripada perkongsian Ustaz Hakim Avengers. Nak jadi jutawan? Jom kita baca kisah bagaimana Azalan, seorang pengutip sampah menjadi jutawan. Rahsia Pengutip Sampah Jadi Jutawan Menjaga mindset, dia senantiasa percaya bahawa ia sedang dalam perjalanan menjadi orang kaya atau jutawan. Menggunakan 50% daripada pendapatan atau hasil untuk diinfaq, sehingga mampu mendapat RM […]

6 Cara Menghidupkan Hormon Yang Membakar Lemak

6 hormon bakar lemak

Hormon memainkan peranan besar dalam bagaimana fungsi tubuh kita dan setiap satunya bertanggungjawab untuk tugas yang sangat khusus. Ada hormon yang membuat kita merasa lapar, yang lain sebaliknya. Ada yang memberitahu otak kita bahawa kita perlu menyimpan lemak sekiranya ada, ada pula yang memberikan kita isyarat untuk mula membakarnya seperti tidak ada esok. Teknik ini […]

7 Sebab Kaedah Kira Kalori Adalah Mitos

7 Sebab Kaedah Kira Kalori Adalah Mitos

Baru-baru ni saya tertarik dengan artikel Dr Norman berkenaan kaedah kiraan kalori yang menurutnya adalah kaedah lama dan adalah mitos semata-mata. Mitos ni maksudnya ianya tidak bersandar kepada fakta dan tiada aspek kajian klinikal. Mari ikuti kupasan beliau. Ada banyak terma saintifik, tapi saya dah permudahkan. Kenapa Kaedah Kiraan Kalori Tidak Tepat? Kita selalu mendengar […]