Tips Anak Pintar Cerdas

By | 2 November 2014
Tips Anak Pintar Cerdas

Minggu lalu saya ada jumpa dengan seorang makcik ni, umurnya dalam lingkungan 50an. Sebenarnya dia ni customer saya di office. Kami berjumpa sebab berbincang hal kerja. Bila dia tengok kami ni muda belia dan mungkin ada anak kecik-kecik dia pun tanya, nak tahu tak tips untuk anak pintar cerdas? Sebab ceritanya anak-anaknya semuanya lepasan oversea.. huhu hebatnya ibu ni.

Kami ni apa lagi, bagai disorong bantallah. Jadi di bawah adalah doa yang beliau amalkan.

Tips Anak Pintar Cerdas

Tips Anak Pintar Cerdas

Doa Anak Pintar Cerdas

Kata beliau, beliau bagi anak-anak minum air yang telah didoakan. Masyarakat Melayu kita kata air jampi. Tapi saya selesa sebut air yang didoakan. Anda tak perlu hantar air kepada ustaz-ustaz, tapi ibu atau bapa boleh buat sendiri. Ini caranya

Sediakan 1 botol air untuk setiap orang anak. Kalau 2 anak, 2 botol dan seterusnya.

Baca ayat 19 daripada surah Al Kahfi. Berhenti pada perkataan “walyatalattof…” dan niatkan “Ya Allah, terangkan hati anakku xxxx sebagaimana matahari menerangi alam.” Dan terus sambung sampai habis. Dah habis tu, tarik nafas sikit dan hembus dalam air yang disediakan.

Tips Anak Pintar Cerdas

Doa anak pintar cerdas

Pastikan masa anda baca tu botol dibuka tutupnya.

Juga buat bacaan sebanyak 3x.

Bila masa yang sesuai buat ni? Untuk 1 botol yang lengkap, anda perlu buat pada selepas solat maghrib malam Jumaat, solat isyak malam Jumaat dan solat subuh pagi Jumaat.

Dah siap tu boleh bagi anak-anak minum.

Anda boleh buat tiap minggu, atau bila-bila perlu kalau-kalau air tu habis. InsyaAllah ni ikhtiar kita.

Doa Untuk Anak Lembut Hati

Ok untuk anak lembut hati pulak boleh baca surah Alam Nasyarah. Kalau masih mengandung anda boleh usap pada perut masa sebelum tidur dan baca surah tu sampai anda tertidur.

Bagi anak-anak lain pula anda baca doa untuk mereka atau anda boleh baca masa mereka tengah ralit nak tidur.

Kita ikhtiar dengan ayat Al-Quran insyaAllah berkesan.

Suplemen Untuk Anak Pintar Cerdas

Selain mengamalkan doa dan air yang didoakan, amalan pengambilan suplemen juga harus ditekankan. Sejak saya kecil-kecil saya dengar macam-macam jenama untuk fokus dan cerdas ni contohnya Examo dan lain-lain. Tapi zaman sekarang ni paling popular adalah Set Anak Pintar Cerdas daripada Shaklee. Jadi tak hairanlah sejak dulu lagi vitamin memang penting untuk kanak-kanak.

Set ini mengandungi: Mealshake  dan Omega Guard.

Tips Anak Pintar Cerdas

Set kanak-kanak pintar cerdas

Mealshake

Salah satunya disebabkan Mealshake mengandungi vitamin B. Vitamin B membantu untuk meningkatkan fokus dan perhatian serta memelihara kesihatan sistem saraf kanak-kanak. Ia penting untuk pembelajaran anak-anak.

Omega Guard

Omega Guard adalah minyak ikan. Saya mula ambil minyak ikan daripada jenama lain masa anak sulung saya 4 tahun. Masa tu dia kerap demam, setiap bulan demam dan ianya demam panas. Sebab tonsilnya bengkak. Salah satu yang doktor sebut dengan saya, cari suplemen minyak ikan untuk tingkatkan pertahanan badan.

Beratus rm juga saya habis nak dapatkan minyak ikan yang baik. Sebab ada yang kombinasi EPA dan DHA tak sesuai, ada yang tahap merkurinya meragukan, dan paling tak best baunya kurang menyenangkan! Banyak jenama yang ada dipasaran adalah daripada jenis cecair. Bila cecair senang tumpah, kalau bau sedap takpe. Ni bau dia masyaAllah! hahah… kalau kena kain memang buang je la kain tu, buang masa basuh sebab baunya tak hilang.

Jadi akhirnya saya ditemukan dengan Omega Guard. Masa ni anak saya tu dah 8 bulan macam tu jugakla, demam tiap bulan. Omega Guard merupakan minyak ikan dalam bentuk soft get. Selain meningkatkan pertahanan badan, ia juga baik untuk meningkatkan kepekaan, daya ingatan. Selain itu minyak ikan juga baik untuk masalah batuk, asthma, radang, radang tonsil, dan lain-lain.

Sejak anak-anak saya ambil Mealshake dan Omega Guard, alhamdulillah dah tak perlu berulang alik ke klinik setiap bulan. Tahap kepintaran tu insyAllah memang pintar lah anak-anak saya. 😀

Saya Nak Set Kanak-Kanak Pintar Cerdas!

Mealshake berharga RM111 harga pasaran manakala Omega Guard berharga RM136 sebotol dan mengandungi 90 biji softgel. Kanak-kanak yang boleh mengunyah senang je makan ni. Anak-anak saya kunyah je. Ada juga anak-anak customer dimasukkan dalam susu, ia akan mencair dengan sendirinya.

Kalau untuk anak-anak saya, kedua-duanya tahan dalam 2-3 bulan juga. Jadi pada saya set ini memang murah. Ye lah kita belikan untuk anak-anak eloklah makanan tambahan yang terbaik, diyakini bermutu. Anak kita, untuk kebaikan dia dan untuk kebajikan anak-anak. Buat apa nak berkira sangat kan. Saya ni sanggup je asalkan anak-anak sihat dan cerdas, boleh belajar dengan baik dll.

Jadi, anak-anak saya adalah pengguna setia Set Kanak-kanak Shaklee!

Jaminan kami

Shaklee merupakan suplemen semulajadi dan memegang piagam

  1. Selamat
  2. Semulajadi
  3. Berkesan

Piagam ini telah diikrarkan semenjak lebih 50 tahun lalu, dan kini masih teguh berpegang padanya.
Shaklee Difference: Always SafeAlways WorksAlways Green.

Mengapa saya?

Saya merupakan pengedar Shaklee yang jujur dan amanah, serta lebih mementingkan kesihatan anda. Hubungi saya agar saya boleh bantu anda dan keluarga anda lebih sihat. Saya juga akan menyediakan jadual pengambilan vitamin dan konsultansi percuma berkaitan produk Shaklee yang sesuai untuk anda.

Penghantaran

Anda boleh memilih untuk COD. COD boleh diadakan di sekitar Gombak, Kuala Lumpur dan Subang Jaya (USJ). Pos juga boleh diatur ke seluruh dunia samada menggunakan khidmat Poslaju, GDex, Nationwide Express atau lain-lain yang bersesuaian dengan lokasi anda.

Pembayaran

Pembayaran boleh dibuat menggunakan akaun Maybank, CIMB, Bank Simpanan Nasional atau Western Union jika anda tinggal di luar negara.

Saya Nak Beli Set Kanak-kanak Shaklee!

Untuk mendapatkannya, anda boleh hubungi saya:

SMS / Watsapp :0122195919

SID: 864679

14 thoughts on “Tips Anak Pintar Cerdas

  1. Mieza

    Apakah itu makanan seimbang?

    1. Mengikut sumber terbaru dari U.S. Food and Drug Administration, makanan seimbang mestilah mengandungi:

    • 6-11 hidangan daripada kumpulan roti, bijirin, pasta dan nasi.
    • 3-5 hidangan dari kumpulan sayuran hijau.
    • 2-4 hidangan dari kumpulan buah-buahan.
    • 2-3 hidangan dari kumpulan daging, ayam, ikan, telur dan kekacang.
    • 2-3 hidangan dari kumpulan hasilan tenusu iaitu susu, keju dan dadih.
    • Lemak dan minyak hendaklah diambil sedikit yang mungkin.

    bagi anak-anak yg “picky eater” maka supplement amat-amat membantu

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge