Call nowWhatsapp

Shaklee Collagen Powder Drink Terbaik Di Pasaran

shaklee collagen powder bukan sekadar collagen

Jarang benar saya tuliskan berkenaan Shaklee Collagen Powder Drink betul tak? Rasanya lama juga tidak kemaskini posting berkaitannya. Sebab saya jarang gunakannya sebenarnya. Bila tidak saya amalkan, memang kuranglah saya syorkan atau kongsikan. Namun saya mula semula ambil Shaklee Collagen Powder Drink sejak 2 minggu lalu.

Ramai yang ingin dapatkan kulit cantik dengan mengambil collagen. Collagen sebenarnya mempunyai pelbagai kebaikan, bukan sahaja berkenaan kulit cantik semata-mata. Satu ketika dulu dan sehingga kini pun memang ramai ambil collagen kan. Saya antara yang mengelakkan ambil collagen, masa itu sebab:

 • Tidak faham keperluan kolagen
 • Takut dengan kolagen di pasaran yang tidak diketahui sumber dan keberkesanannya

Lalu saya rasakan Shaklee Collagen Powder Drink yang terbaik di pasaran ini harus saya kongsikan kebaikannya kepada semua. Sebelum itu ayuh tonton video di bawah:

Shaklee Collagen Powder Drink: Apakah Kolagen (Collagen)?

Collagen merupakan protein yang paling banyak di dalam badan manusia dan bahan yang memegang seluruh badan bersama-sama. Ia didapati dalam tulang, otot, kulit dan tendon, di mana ia membentuk rantaian untuk memberikan kekuatan dan struktur.

Collagen adalah protein utama pada tisu penghubung dalam tubuh badan mamalia (manusia dan haiwan). Ia merupakan salah satu protein yang panjang merangkumi 30% daripada jumlah keseluruhan protein badan.

Collagen berdasarkan sumber yang dihasilkan (collagen disintesis oleh badan) memainkan banyak peranan penting dalam kesihatan, oleh itu collagen yang berkurangan secara semulajadi di dalam badan dikaitkan dengan beberapa masalah kesihatan.

Collagen berasal daripada perkataan latin “Colla” = gam dan “gen” = ejen iaitu bermaksud “egen pelekat”. Ejen pelekat yang melekatkan sel-sel tubuh kita antara satu sama lain. Bila ejen pelekat ni berkurangan, sebab itu anda boleh lihat kendur, tak tegang dll.

Selain menjaga keanjalan kulit, collagen juga mengukuhkan organ dalaman termasuk tulang dan sendi agar sentiasa kukuh dan sihat. Sebab itu apabila anda memilih sebarang collagen , pastikan collagen anda bukan sahaja untuk kulit, bahkan untuk tulang dan sendi sekaligus.

Selain memberi struktur tisu kulit, collagen juga penting dalam struktur tendon, rawan dan tulang. Dengan kata lain, collagen adalah asas blok binaan tubuh badan kita.

Menurut MediLexicon, collagen terdiri daripada keluarga molekul genetik yang berbeza. Setiap rantai mengandungi sekitar 1000 asid amino, dan biasanya mempunyai sebuah urutan asid amino yang terdiri daripada glycine, proline dan hydroxyproline.

Penyimpanan Collagen di dalam badan

Apabila usia kita mencecah 26 tahun ke atas, penghasilan collagen mula berkurangan sehingga 5% setiap tahun.

Penyimpanan collagen dan penghasilan kulit adalah penting untuk kelihatan muda dan melambatkan proses penuaan. Semakin berusia, kedutan pada kulit kita akan semakin bertambah. Contohnya pada gambarajah di bawah:

 • Pada umur 20an, collagen dalam badan adalah lebih banyak. Collagen memegang struktur kulit agar lebih tegang.
 • Pada umur 30an akan mula kekurangan collagen . Pada ketika ini menyebabkan tisu akan mula longgar dan mula nampak fine line.
 • Pada umur 40an, kulit akan nampak berusia dan akan ada pigmentation.
 • Pada umur 50an collagen akan sangat sedikit dan penuaan akan sangat ketara. Pada umur begini, pengambilan collagen masih boleh diambil untuk mengelakkan penurunan collagen yang sangat drastik.
Perubatan tahap collagen dalam badan
Perubatan tahap collagen dalam badan

Shaklee Collagen Powder Drink: Fakta Tentang Collagen

 • Protein membentuk kira-kira 20% daripada jisim badan, dan collagen membentuk kira-kira 30% daripada protein dalam badan manusia.
 • Terdapat sekurang-kurangnya 16 jenis collagen, tetapi 80-90% collagen di dalam badan terdiri daripada jenis I, II, dan III.
 • Jenis I collagen merupakan gentian halus yang lebih kuat daripada keluli.
 • Collagen adalah yang paling biasa ditemui dalam badan dalam kulit, tulang dan tisu penghubung.
 • Perkataan “collagen” berasal dari bahasa Yunani “kolla,” yang bermaksud gam.
 • Collagen memberi kekuatan dan struktur kepada kulit, dan juga memainkan peranan dalam penggantian sel-sel kulit mati.
 • Pengeluaran collagen menurun dengan umur (sebagai sebahagian daripada penuaan intrinsik), dan semakin berkurangan oleh pendedahan kepada cahaya ultraungu dan faktor-faktor persekitaran yang lain (penuaan ekstrinsik).
 • Collagen dalam produk perubatan boleh diperolehi daripada manusia, lembu, babi dan ovine sumber.
 • Collagen yang digunakan dalam perubatan membantu menarik sel-sel kulit baru pada tapak luka.
 • Produk kosmetik seperti mendakwa losyen mereka dapat meningkatkan tahap collagen sebenarnya ia tidak berfungsi sedemikian kerana molekul kolagen terlalu besar untuk diserap melalui kulit.

Shaklee Collagen Powder Drink: Jenis-jenis Collagen

Collagen Type I

Collagen type 1 adalah yang paling banyak, dan hampir dianggap sebagai, jenis kuat collagen yang terdapat dalam badan manusia. Ia terdiri daripada serat eosinophilic yang membentuk bahagian badan, termasuk tendon, ligamen, organ-organ dan kulit (dermis). Type 1 collagen juga membantu membentuk tulang dan boleh didapati dalam saluran GI. Ia amat penting untuk penyembuhan luka, memberi kulit berkualiti elastik dan anjal, dan memegang bersama-sama tisu supaya ia tidak kendur.

Collagen Type III

Collagen type III diperbuat daripada gentian reticular dan komponen utama matriks extracellular yang membentuk organ-organ dan kulit kita. Ia biasanya ditemui bersama type I dan membantu memberikan kulit keanjalan dan ketegasan. Ia juga membentuk saluran darah dan tisu di dalam hati. Untuk sebab-sebab ini, kekurangan dalam type III collagen telah dikaitkan dengan risiko yang lebih tinggi untuk saluran darah pecah.

Collagen type I dan III adalah lebih fokus untuk rambut, kulit, kuku dan tulang. Jenis collagen ini membantu:

 • Mengurangkan garis-garis halus dan kedutan
 • Meningkatkan keanjalan *
 • Menyokong matriks tulang (36% daripada tulang terdiri daripada collagen type I dan II)
 • Memperbaiki kuku
 • Menebalkan rambut halus, melambatkan keguguran rambut
 • Meningkatkan peredaran darah
 • Menggalakkan pengeluaran glycine yang membina otot dan membantu membakar lemak semasa tidur

Collagen Type II

Collagen type II terutamanya membantu membina tulang rawan, yang terdapat dalam tisu penghubung. Kesihatan sendi-sendi kita bergantung kepada rawan diperbuat daripada collagen type II. Inilah sebabnya mengapa collagen sangat bermanfaat untuk mengelakkan sakit sendi atau pelbagai gejala artritis.

Collagen type II membantu kesihatan rawan dan tulang iaitu:

 • Membentuk 50-60% daripada protein dalam rawan
 • Membentuk 85-90% daripada collagen dalam tulang rawan artikular
 • Boleh mengurangkan sakit lutut
 • Boleh menyokong belakang, rahang, dan sendi

Shaklee Collagen Powder Drink: Kebaikan dan Fungsi Collagen

Terdapat beberapa kebaikan collagen, antaranya:

Antara fungsi dan kebaikan collagen
Antara fungsi dan kebaikan collagen

1. Kulit lebih anjal, licin dan berseri

Dari segi kebaikan kepada kulit, memang tidak dinafikan collagen sangat popular. Namun bagaimana collagen membantu kebaikan kulit anda?

Collagen membantu kulit anda mengekalkan keanjalan. Ini menghalang wajah anda dari kedutan untuk kelihatan lebih muda. Semakin umur kita bertambah, collagen juga cenderung untuk memecah dan ini mengurangkan keanjalan kulit, menyebabkan kedutan, pigmentasi dan kesan-kesan penuaan pula kelihatan.

Apabila collagen rosak, ia akan mula menonjol pada kulit anda. Pendedahan kepada cahaya matahari boleh menambah kesan, menyebabkan garis-garis halus, kedut dan kendur. Untuk pengetahuan anda, suntikan collagen tidak akan menghalang kedutan berlaku, tetapi collagen tambahan dalam bentuk suplemen boleh membantu kulit anda bertahan untuk tempoh tertentu.

Collagen juga boleh digunakan sebagai rawatan untuk parut, terutamanya yang disebabkan oleh jerawat. Semakin kita meningkat usia, collagen akan merosak, kulit boleh berparut dengan lebih mudah – ada yang mudah jadi parut yang dalam dan ketara.

2. Memperbaiki Sindrom Usus Bocor – Leaky Gut

Sindrom usus bocor adalah satu keadaan di mana toksin dapat melalui saluran pencernaan anda. Collagen membantu memecahkan protein dan melegakan lapisan usus anda, penyembuhan dinding sel rosak dan penyebatian dengan penyembuhan asid amino.

Manfaat pencernaan terbesar memakan collagen ialah ia membantu membentuk tisu penghubung dan dapat menyembuhkan lapisan perlindungan saluran gastrousus. Hari ini, kita tahu bahawa banyak penyakit sebenarnya boleh dikesan kembali kepada keradangan atau kerengsaan yang berpunca daripada usus yang tidak sihat.

Dalam kesihatan usus yang teruk adalah termasuk contohnya perubahan dalam microbiome usus dan kebolehtelapan dalam lapisan usus – membolehkan zarah untuk masuk ke dalam aliran darah di mana mereka boleh memulakan lata radang (itu nama sindrom usus bocor).

Kajian telah mendapati bahawa dalam paten dengan penyakit keradangan usus, kepekatan serum collagen adalah berkurangan. Oleh kerana asid amino dalam collagen membina tisu yang melapisi usus besar dan GI saluran, penambahan suplemen collagen boleh membantu gejala gastrousus merawat dan gangguan, termasuk sindrom usus bocor, IBS, refluks asid, penyakit Crohn dan kolitis ulser. Selain membantu menyembuhkan usus bocor, collagen juga membantu penyerapan air di dalam usus, menjaga sesuatu yang bergerak dengan lebih bebas daripada badan.

3. Meningkatkan metabolisme, kepadatan otot dan tenaga

Rangsangan dalam collagen boleh membantu meningkatkan metabolisme anda dengan menambah jisim otot tanpa lemak untuk bingkai anda dan membantu dengan penukaran nutrien penting. Salah satu peranan yang paling penting glycine ialah membantu tisu otot menukarkan glukosa kepada tenaga yang memakan sel-sel otot.

Mengekalkan jisim otot adalah penting kerana ia membantu menyokong postur, kesihatan tulang dan membakar lebih banyak kalori daripada lemak. Apabila memakan collagen, anda boleh mendapat manfaat juga dengan memakan vitamin C untuk memastikan badan anda boleh menukar collagen ke dalam protein boleh digunakan.

Bukan itu sahaja glycine boleh membantu meningkatkan metabolisme anda. Kajian menunjukkan glycine juga mempunyai peranan penting dalam kedua-dua fungsi sistem saraf pencernaan dan pusat, yang memainkan peranan besar dalam mengekalkan kesihatan badan. Glycine seolah-olah membantu melambatkan kesan penuaan dengan meningkatkan penggunaan badan antioksidan dan juga digunakan dalam proses membina sel-sel sihat dari DNA dan RNA.

Di samping itu, arginine meningkatkan keupayaan badan untuk membuat protein daripada asid amino yang lain, yang penting untuk membaiki tisu otot, penyembuhan luka, meningkatkan metabolisme, dan membantu dalam pertumbuhan dan pembangunan yang betul. Dan glutamin juga membantu mengekalkan tenaga yang mencukupi dengan memudahkan mensintesis banyak bahan kimia. Asid amino menyediakan “bahan api” kepada sel-sel kita, termasuk karbon dan nitrogen.

Perbezaan kulit orang muda dan tua
Perbezaan kulit orang muda dan tua

4. Menguatkan rambut, kuku dan gigi

Collagen adalah blok utama bagi kuku, rambut dan gigi. Menambah collagen ke dalam regimen diet anda boleh membantu menjaga kuku anda kuat dan dapat menterbalikkan tanda-tanda keguguran rambut.

Satu kajian yang diterbitkan dalam Journal of Investigative Dermatology mendapati bahawa terdapat satu “hubungan penting antara matriks extracellular (ECM) dan pertumbuhan semula folikel rambut, menunjukkan collagen yang boleh menjadi sasaran terapeutik berpotensi untuk mengurangkan keguguran rambut dan penyakit yang berkaitan dengan kulit yang lain.

Collagen banyak membantu dalam pertumbuhan rambut dan pertumbuhan semula rambut. Ia mempunyai ciri-ciri antioksidan dan membantu menentang radikal bebas dalam badan. Radikal bebas dihasilkan secara semulajadi dalam badan hasil proses metabolik yang berbeza dalam badan. Selain itu, radikal bebas juga terhasil daripada serangan luar seperti pencemaran dan lain-lain.

Radikal bebas ini bertanggungjawab untuk merosakkan folikel rambut, yang membawa kepada keguguran rambut. Tetapi mempunyai jumlah yang mencukupi collagen dalam batang rambut dapat menguatkan folikel rambut dan meningkatkan pertumbuhan rambut. Makan collagen untuk pertumbuhan rambut juga boleh meningkatkan jumlah keseluruhan rambut anda dengan meningkatkan diameter setiap rambut secara individu.

5. Tulang dan sendi yang lebih kuat, elakkan osteoporosis

Selain tulang memerlukan kalsium, tulang juga perlukan collagen. Ini untuk memberikan manfaat kepada sendi dimana tulang turut memerlukan collagen supaya lebih kuat dan tidak mudah koyak.

Tulang dan tisu terdiri daripada collagen dan kalsium. Bermula sekitar usia 30 tahun, tubuh akan kehilangan kepadatan tulang lebih cepat daripada penghasilan. Disebabkan oleh perubahan hormon dan faktor-faktor yang berkaitan dengan usia, tahap collagen yang dihasilkan juga berkurangan dengan usia juga.

Osteoporosis berlaku apabila jisim tulang dan mineral hilang terlalu cepat atau diganti terlalu perlahan. Ini menyebabkan tulang rapuh atau lemah yang boleh menyebabkannya pecah dengan lebih mudah. Wanita amat berisiko untuk osteoporosis bermula pada tahun-tahun putus haid awal, kerana tahap estrogen berkurangan.

Rawan pula diperbuat daripada kebanyakannya daripada collagen kolagen. Rawan bersifat lebih fleksibel dan kurang tumpat berbanding tulang sementara masih mengekalkan penampilan yang stabil. Rawan dijumpai di dalam hidung, telinga dan tekak dan pada sendi seluruh badan.

Pada sendi, rawan menghalang tulang dari berlaga terhadap satu sama lain. Ini memudahkan pergerakan dan membantu dalam pembaikan. Collagen bukan sekadar membentuk tulang rawan. Dalam satu kajian yang disiarkan dalam PLoS One pada April 2013 mendapati collagen juga boleh membantu menyambung rawan secara semulajadi.

Justeru dalam menjaga kesihatan tulang dan sendi, sangat penting untuk menambahkan pengambilan collagen dalam diet harian anda.

Kenapa collagen penting kepada tulang
Kenapa collagen penting kepada tulang

TERKINI. Jemput baca kisah saya untuk perangi osteoporosis hingga menjadi tulang kembali menjadi normal.

6. Collagen Menjaga Kesihatan Hati

Jika anda sedang mencari cara untuk detox badan anda daripada bahan-bahan berbahaya, meningkatkan aliran darah dan menjaga hati anda dengan collagen adalah sangat membantu. Ini kerana glycine membantu mengurangkan kerosakan hati anda apabila ia menyerap bahan-bahan asing, toksin atau alkohol yang tidak boleh melaluinya.

Salah satu cara yang paling mudah untuk membersihkan hati anda dengan segera adalah dengan sup tulang. Dengan collagen, ia membantu memperkemaskan gut anda, meningkatkan fungsi sistem imun.

Kajian juga mendapati bahawa glycine boleh digunakan untuk membantu mengurangkan kerosakan hati yang disebabkan alkohol dan lain-lain bentuk kecederaan hati akut atau kronik.

7. Collagen Memperbaiki Kesihatan Kardiovaskular

Asid amino proline membantu dinding arteri anda mengelakkan pembentukan lemak dalam aliran darah, mengecutkan lemak dalam arteri dan mengurangkan pengumpulan lemak. Proline diperlukan untuk pembaikan tisu dalam sendi dan arteri, tambahan lagi ia membantu mengawal tekanan darah.

Proline adalah sebahagian daripada collagen yang ditemui dalam sendi, ia merupakan penampan badan kita daripada kesan getaran atau kejutan dan membantu kita berpegang kepada rawan apabila kita semakin tua. Ia juga dikaitkan dengan pencegahan arteriosklerosis (pengerasan arteri) kerana membantu arteri kita menjauhi pembentukan plak.

Di samping itu, arginine membantu dengan pengeluaran nitrik oksida, yang membolehkan vasodilation lebih baik – yang bermaksud pelebaran arteri dan kedudukan sel-sel otot dan saluran darah yang membolehkan peredaran yang lebih baik.

Shaklee Collagen Powder Drink: Apakah Yang Menyebabkan Kerosakan Collagen

Terdapat beberapa faktor yang boleh mengurangkan tahap collagen dalam badan. Mengelakkan perkara berikut boleh mengekalkan collagen dalam badan:

 1. Merokok: Tembakau mengandungi bahan kimia yang merosakkan collagen. Banyak bahan kimia yang terkandung dalam tembakau merosakkan kedua-dua collagen dan elastin dalam kulit. Nikotin juga menyempitkan saluran darah di lapisan luar kulit, yang mengurangkan penghantaran nutrien dan oksigen kepada kulit justeru boleh menjejaskan kulit.
 2. Pengambilan gula yang tinggi: diet yang tinggi dengan gula meningkatkan kadar glycation iaitu satu proses di mana gula dalam darah melekat kepada protein untuk membentuk molekul baru yang dipanggil AGE protein. AGE merosakkan protein bersebelahan dan boleh membuat collagen kering, rapuh dan lemah.
 3. Sinaran Matahari: Sinar ultraungu dalam cahaya matahari menyebabkan collagen pecah pada kadar yang cepat, merosakkan serat collagen dan mendorong pengumpulan elastin yang tidak normal. elastin tidak normal mendorong kepada pengeluaran enzim yang juga boleh memecahkan collagen. Proses ini boleh membawa kepada pembentukan scars (parut).
 4. Gangguan autoimun: Sesetengah gangguan autoimun menyebabkan antibodi menyerang collagen. Mutasi kepada gen yang bertanggungjawab untuk pengekodan collagen alpha-rantai boleh menjejaskan matriks extracellular, yang membawa kepada penurunan dalam jumlah kolagen dirembeskan, atau rembesan collagen.

Tahap collagen berkurangan secara semula jadi dari masa ke masa dan tiada cara untuk mencegah penuaan intrinsik ini. Walau bagaimanapun, dengan mengambil langkah berjaga-jaga, kita untuk mengurangkan penuaan ekstrinsik dan melindungi collagen, menjaga kulit, tulang, otot dan sendi yang sihat untuk lebih lama.

Shaklee Collagen Powder Drink: Cara Pilih Collagen Terbaik

Jadi kita telah faham bahawa collagen adalah sebahagian daripada zat atau nutrisi yang kita perlukan setiap hari. Penting betul tak? Sebab 30% daripada zat protein adalah terdiri daripada collagen. Tapi, tahukah anda ciri-ciri yang patut anda tahu sebelum membeli collagen anda?

Anda boleh baca ciri-ciri ini pada laman web collagencomplete yang ditulis oleh Dr France Carpentier yang memiliki 40 tahun pengalaman sebagai doktor perubatan.

Ciri Collagen Terbaik #1

Perkara yang paling penting tentang suplemen collagen ialah ia akan diserap dalam tisu badan untuk menjadikan kulit, sendi, otot dan tulang yang kuat. Kajian telah menunjukkan perbezaan dalam penyerapan antara collagen dan collagen hydrolyzed. Dalam tempoh 6 jam selepas ditelan, 90% daripada collagen didapati dalam darah dan dalam tisu di seluruh badan manakala hanya 27% daripada collagen hydrolyzed dapat diserap.

Saiz molekul collagen hendaklah sekurang-kurangnya 1000 doltan dan ke bawah. Ml-crofine size membantu penyerapan yang lebih baik kerana saiz ini adalah paling optimum diserap oleh sel dan memberi kesan yang lebih cepat.

Ciri Collagen Terbaik #2

Biasanya jika ia adalah collagen berkualiti tinggi ia akan larut dengan baik dan rasa boleh diperbaiki dengan sedikit pemanis semulajadi. Penambahan bahan seperti asid hyaluronik dan bahan lain yang mungkin akan menyebabkan bau dan rasa yang tidak enak mungkin menyebabkan anda tidak suka. Tetapi yang penting adalah gabungan nutrisi ini berkesan dalam menyokong kulit yang sihat, cantik dan muda.

Collagen yang mempunyai bahan yang merangsang pembentukan Asid Hyaluronic yang memberi kesan kulit lebih tegang kerana ia berfungsi mengikat kolagen dengan serat yang elastin.

Jadi walaupun harganya mahal, namun dengan kualitinya anda mendapat khasiat dan nutrisi yang terbaik, kenapa tidak kan?

Kenapa asid hyaluric penting dalam collagen
Kenapa asid hyaluric penting dalam collagen

Ciri Collagen Terbaik #3

Sebaiknya dapatkan collagen dengan khasiat yang lengkap. Kalau collagen tersebut hanya menawarkan type II collagen sahaja atau gabungan type I dan III collagen, jelas sekali ia tidak lengkap.

Collagen yang dihidrolisiskan secara lengkap mempunyai 16 jenis collagen. Ia bertindak secara sinergi dan akan pergi ke tisu berbeza untuk menyokong fungsi mereka.

Memang benar anda mahukan kulit, rambut dan kuku yang cantik, namun anda juga perlukan collagen untuk kesihatan tendon, rawan, tulang dan otot anda.

Ciri Kolagen Terbaik #4

Gabungan collagen dengan asid hyaluronik, kondroitin, glucosamine, vitamin C, mineral surih dan enzim, iaitu suatu bentuk collagen terbaik, sebenarnya ia merupakan kombinasi yang terbaik untuk kulit dan sendi yang sihat.

Mungkin membeli collagen terhidrolisis bermaksud sendirinya akan memberikan anda manfaat. Tetapi meningkatkan manfaat anda dengan khasiat yang telah terbukti membawa nutrien ini kepada sel-sel kulit akan menjadi sangat penting. Sel kulit anda akan mengekalkan air (kelembapan kulit), kulit lebih anjal, kedutan dan garis halus semakin bertambah baik.

Shaklee Collagen Powder Drink: Mengapa Shaklee Collagen Powder Pilihan Anda

1. Penyerapan Hebat

Shaklee Collagen Powder Drink menyediakan molekul yang kecil dan mempunyai penyerapan yang lebih tinggi (1000 dalton yang paling optimum untuk penyerapan dalam badan).

Penyerapan Shaklee Collagen Powder sebanyak 1000dalton memudah dan memaksimakan kadar penyerapan

Penyerapan Shaklee Collagen Powder sebanyak 1000 dalton memudah dan memaksimakan kadar penyerapan

2. Sumber Premium Sisik Ikan Merah

Sumber collagen terdiri dari pelbagai, ada produk yang berasal dari tomato, blueberry, brokoli, rumpai laut dan macam macam lagi. Shaklee memilih sisik ikan merah sebagai sumber utama Shaklee Collagen Powder Drink. Kenapa pilih sisik ikan merah? Ada sebabnya, antaranya:

 • Shaklee menggunakan sisik ikan merah yang mana boleh berenang hingga 5000m ke dalam air
 • Sisik yang premium
 • Tahan tekanan
 • Sangat bersih
 • Tinggi kolagen

Shaklee menggunakan sisik ikan merah sebagai bahan utama Shaklee COllagen Powder

Shaklee menggunakan sisik ikan merah sebagai bahan utama Shaklee COllagen Powder

Setiap sachet mengandungi 4000mg collagen bagi setiap hidangan yang anda ambil.

3. Bukan Sekadar kolagen

Shaklee Collagen Powder Drink ditambah dengan 8 bahan aktif lain seperti:

7 ramuan Shaklee Collagen Powder
7 ramuan Shaklee Collagen Powder
 • Camelia Japonica Sees Extract: Biji pokok Camelia japonica ini terdiri daripada asid oleik iaitu emolien dan pelembap kulit yang hebat dan isoflavon iaitu antioksidan semulajadi yang mampu mengurangkan radikal bebas.
 • Pfaffia extract: Ptaffia yang turut dikenali sebagai ‘ginseng brazil’ telah dibuktikan dapat membantu formasi collagen dan asid hyaluronik apabila digabungkan dengan esktrak biji Camellia japonica. Kemampuan luar biasa ekstrak Ptaffia yang mampu mengikat amaun air yang banyak membolehkan asid hyaluronik memainkan peranan penting dalam menghidratkan tisu tubuh untuk menjadikan kulit lembut, lembap dan licin.
 • Fish Collagen: Elastin memelihara kulit menjadi fleksibel tetapi tegang, anjal dan gebu.
 • Ekstrak kekerang: Glucosamine dalam ekstrak kekerang adalah sangat penting dalam sintesis cecair sinovial yang membekalkan pelincir kepada sendi-sendi dan menghidrat mata untuk melegakan ketidakselesaan.
 • Lactobacilus acidophilus: Bakteria baik yang membantu mengimbangi mikroflora usus dan membantu membina semula sistem usus yang sihat seterusnya mampu meningkatkan collagen dalam badan.
 • Vitamin C dan Vitamin B: Vitamin B berperanan dalam metabolisma karbohidrat, lemak dan protein untuk membebaskan tenaga yang diperlukan untuk penghasilan collagen di dalam sel. Vitamin C pula menggalakkan penghasilan collagen dan menentang radikal bebas yang mampu merosakkan kulit.

Kredit: jomvitamin.com

4. Terbukti berkesan

Hampir 71% menyatakan kulit mereka lebih baik selepas pengambilan Shaklee Collagen Powder. Terdapat ujian klinikal pihak ketiga yang menyokong fakta ini.

Collagen Powder terbukti berkesan dalam tempoh 8 minggu pengambilan
Collagen Powder terbukti berkesan dalam tempoh 8 minggu pengambilan

Testimoni Shaklee Collagen Powder

1. Mengurangkan kesan sunburn, kulit lebih cerah

Jemput lihat testimoni di bawah bagi penggunaan pada tahun 2013:

Testimoni Collagen Shaklee sunburn
Testimoni Collagen Shaklee sunburn

2. Tiada lagi kulit kering, jerawat kurang, kulit sekata

Testimoni Collagen Shaklee
Testimoni Collagen Shaklee kulit lebih anjal

3. Shaklee Collagen Powder Drink bantu pulihkan kecederaan ligamen

Collagen Bantu Pulihkan Ligamen Putus: Testimoni Collagen Powder bantu pulihkan kecederaan ligamen
Collagen Bantu Pulihkan Ligamen Putus: Testimoni Collagen Powder bantu pulihkan kecederaan ligamen

4. Shaklee Collagen Powder Drink bantu banyakkan susu.

Testimoni Collagen Shaklee pun boleh jadi milk booster
Testimoni Collagen Shaklee pun boleh jadi milk booster

5. Shaklee Collagen Powder Drink atasi kulit kering, sensitif

Shaklee Collagen Powder atasi kulit kering
Shaklee Collagen Powder atasi kulit kering

6. Shaklee Collagen Powder bantu rawat Osteoporosis

Kisah saya dalam rawat Osteoporosis. Saya berjaya kembali semula normal dalam ketumpatan tulang dalam tempoh 1 bulan.

Rawat osteoporosis dengan selamat dan berkesan dengan shaklee
Rawat osteoporosis dengan selamat dan berkesan dengan Shaklee Collagen Powder

Harga Shaklee Collagen Powder

Sebelum saya tutup perbincangan hari ini, ayuh kita lihat berapa pula harga Shaklee Collagen Powder Drink ini.

Untuk 1 kotak Shaklee Collagen Powder Drink, mengandungi sebanyak 15 sachet. Harga runcit bagi sekotak adalah RM315.88.

Untuk mendapat harga lebih murah, saya cadangkan untuk anda mendaftar sebagai ahli iaitu melalui pembelian 3 kotak Shaklee Collagen Powder melayakkan anda mendapat:

 • Keahlian percuma bernilai rm80
 • Pulangan tunai sebanyak RM30

Penggunaan 3 kotak Shaklee Collagen Powder Drink adalah untuk 1.5 bulan kira-kira. Kebiasaannya dalam tempoh ini anda akan mendapatkan kesannya, atau paling lambat dalam tempoh 8 minggu sebagaimana kajian klinikal seperti graf di atas.

Penutup

Banyak sebenarnya kepentingan dan manfaat collagen, betul tak? Jadi tak betul sebenarnya pendapat yang menyatakan collagen cuma untuk cantik, sebab manfaat collagen lebih banyak daripada itu. Tapi jika ambil untuk manfaat kesihatan, memang terus boleh dapat nikmat cantik, itu memang bonus la kan.

Shaklee pula adalah nama besar dalam industri nutrisi, jadi tidak syak lagi Shaklee Collagen Powder Drink keluarannya tentulah berkualiti sesuai dengan manfaatnya.

Sekiranya anda mencari hidup yang sihat dan berpanjangan, Shaklee telah membuktikan bahawa produk kami boleh memberikan hidup yang lebih sihat, bertenaga, muda pada tahap selular. Pilihan di tangan anda, saya telah pun memilih yang terbaik dan saya yakin anda juga akan memilih yang terbaik. Jadi inilah kenapa #WhyIShaklee

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk semua dan jika anda ingin mendapatkan produk Shaklee atau menyertai Shaklee boleh hubungi saya dan saya akan membantu anda turut sama berjaya.

Raihanah  SID 864679
No tel: 0122195919
Your trusted Shaklee Independent Distributor
#CoachDetoxAnda
#PakarVivix

#CoachShaklee
Shaklee Gombak

Disclaimer: This website is not intended to replace professional consultation, diagnosis, or treatment by a licensed physician. If you require any medical related advice, contact your physician promptly. Information at vitamin-cerdik.com is exclusively of a general reference nature. Do not disregard medical advice or delay treatment as a result of accessing information at this site.

Penafian: Laman web ini tidak bertujuan untuk menggantikan nasihat profesional, diagnosis, atau rawatan oleh pakar perubatan berlesen. Jika anda memerlukan sebarang nasihat berkaitan perubatan, hubungi doktor anda dengan segera. Maklumat di vitamin-cerdik.com.com adalah semata-mata bersifat rujukan umum. Jangan mengabaikan nasihat perubatan atau kelewatan rawatan akibat daripada mengakses maklumat di laman web ini.

12 thoughts on “Shaklee Collagen Powder Drink Terbaik Di Pasaran

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
YouTube
YouTube
Telegram
WhatsaApp