Call nowWhatsapp

Set Lelaki Shaklee Yang Mana Untuk Anda?

set lelaki shaklee 1

Biasanya memang perempuan yang suka jaga kesihatan, tapi bagaimana pula dengan lelaki? Jangan biarkan suami atau lelaki kita tak makan suplemen, sebab lelaki ni lebih mudah dapat sudden death.

Sempena perkenalan semula Zinc Plus ni, ada beberapa set untuk lelaki yang sesuai diambil. Tapi kita nak ambik tu mesti ambik tau kenapa nak ambik dan untuk selesaikan masalah apa.

Kenapa Lelaki Kena Makan Suplemen?

Ada banyak sebab, sebab paling utama tentulah untuk kesihatan sepanjang hayat.

1. Untuk dapatkan tenaga untuk aktiviti seharian

Dengan kombinasi nutrisi yang tepat, kaum lelaki akan dapat banyak tenaga untuk aktiviti seharian. Bagi tujuan ini, nutrisi paling asas adalah Zinc dan CoQ10 yang mana antioksidan yang bertindak sebagai penjana tenaga untuk tugas seharian.

Peranan nutrisi adalah dari segi:

a. Zinc

 • Membantu menukarkan karbohidrat, lemak dan lipid kepada tenaga. Ia memastikan badan anda dapat membakar makanan yang dimakan untuk mengelakkan gangguan pengeluaran tenaga yang dapat menyebabkan anda keletihan.
 • Menyokong pengeluaran, penyimpanan dan rembesan insulin iaitu bahan yang memainkan peranan penting dalam penyerapan glukosa ke dalam sel anda untuk memastikan pengeluaran tenaga optimum.
 • Menstabilkan struktur protein dalam otot dan mengawal selia tahap hormon untuk perkembangan otot dan penyelenggaraan otot yang lebih sihat.

b. CoQ10

 • Menyokong pengeluaran adenosina triphosphate (ATP). ATP berfungsi menyimpan dan menyampaikan tenaga supaya anda dapat bekalan tenaga yang mantap untuk melakukan perkara yang anda suka.
 • Bertindak sebagai penjana tenaga dengan menyediakan anda bekalan tenaga konsisten sepanjang hari.
 • Membantu dalam mengurangkan kecederaan otot yang berkaitan dengan senaman atau aktiviti lasak. Ia juga meningkatkan prestasi dan mengurangkan kelesuan otot untuk aktiviti fizikal yang lebih kuat dan prestasi lebih lancar.

Rujukan:

1. Kon, M., Tanabe, K., Akimoto, T., Kimura, F., Tanimura, Y., Shimizu, K., Kono, I. (2008). Reducing exercise-induced muscular injury in kendo athletes with supplementation of coenzyme Q10. British Journal of Nutrition, 100(4), 903-909. doi:10.1017/S0007114508926544

2. Cooke, M., Iosia, M., Buford, T., Shelmadine, B., Hudson, G., Kerksick, C., Kreider, R. (2008). Effects of acute and 14-day coenzyme Q10 supplementation on exercise performance in both trained and untrained individuals. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 5, 8. http://doi.org/10.1186/1550-2783-5-8

2. Untuk kekal fokus

Lelaki kan kena berjaya di tempat kerja mereka. Jadi mereka perlu kekal fokus dan alert sepanjang hari. 2 nutrisi terbaik untuk ini adalah Zinc dan minyak ikan Omega 3 yang mana kedua-duanya bertindak untuk menjana sel otak untuk kekal fokus.

Peranan nutrisi dari segi:

a. Memperkukuhkan Memori dan Meningkatkan Keupayaan Pembelajaran

Apabila anda menghafal atau belajar sesuatu yang baru, sel-sel otak menyambung dan  berkomunikasi satu sama lain dengan melepaskan bahan dipanggil neurotransmitter.

Bagi tujuan ini anda perlukan Zinc dan Omega 3 yang mana:

Zinc membantu menghantar tepat penghantaran isyarat dari satu sel yang lain dengan lancar.
Kajian juga telah mendedahkan kekurangan zink dikaitkan dengan memori dan kebolehan pembelajaran yang rendah.

Omega 3 memudahkan komunikasi antara otak sel-sel, memastikan isyarat penghantaran berjalan lancar.

b. Mengekalkan kesihatan otak

Disebabkan faktor penuaan, tahap zink dalam badan berkurangan. Akibatnya, prestasi otak anda menurun menyebabkan gejala seperti kehilangan ingatan, perubahan mood dan keupayaan pembelajaran rendah.

Bagi tujuan ini anda perlukan Zinc dan Omega 3 yang mana:

Zinc menyokong mental yang prestasi ingatan yang lebih baik, perhatian dan jangka bahasa.

Omega 3 mengurangkan risiko penurunan kognitif dan menggalakkan saraf isyarat otak yang sihat dan keupayaan komunikasi memori yang dipertingkatkan.

Rujukan:

1. The Journal of Neuroscience, 9 November 2011, 31(45): 16076-16085; doi:  0.1523/JNEUROSCI.3454-11.2011

2. Serum zinc concentrations correlate with mental and physical status of nursing home residents. PLoS One. 2015 Jan 30;10(1):e0117257. doi: 10.1371/journal.pone.0117257. eCollection 2015.

3. Conklin SM1, Gianaros PJ, Brown SM, Yao JK, Hariri AR, Manuck SB, Muldoon MF. Long-chain omega-3 fatty acid intake is associated positively with corticolimbic gray matter volume in healthy adults. Neurosci Lett. 2007 Jun 29;421(3):209-12.

4. Nilsson A, Radeborg K, Salo I, Björck I. Effects of supplementation with n-3 polyunsaturated fatty acids on cognitive performance and cardiometabolic risk markers in healthy 51 to 72 years old subjects: a randomized controlled cross-over study. Nutr J. 2012 Nov 22;11:99. doi: 10.1186/1475-2891-11-99.

5. Tanaka, K., Farooqui, A. A., Siddiqi, N. J., Alhomida, A. S., & Ong, W.-Y. (2012). Effects of Docosahexaenoic Acid on Neurotransmission. Biomolecules & Therapeutics. 20(2), 152–157.

3. Kesuburan lelaki

Mengekalkan badan yang sihat untuk memulakan keluarga melibatkan nutrien tertentu. Bagi lelaki, mereka memerlukan Zinc dan Vitamin E, antioksidan penting yang bertindak sebagai penggalak kesuburan supaya anda bersedia untuk merancang keluarga sepanjang tahun!

Nutrisi dapat membantu dari segi:

a. Menggalakkan sperma yang sihat

Sperma sihat bermula dengan testes yang sihat dan testes yang sihat bermula dengan Zinc!

Zinc sangat banyak didapati dalam testes, dan penyelidik mendapati kekurangan Zinc menyebabkan kegagalan pengeluaran sperma.

b. Mengekalkan Tahap Testosteron Yang Sihat

Testosteron adalah hormon utama lelaki penting untuk fizikal lelaki dan kesihatan seksual. Pengambilan Zinc yang konsisten setiap hari dapat meningkatkan tahap testosteron.

ZINC menyokong dari segi:

 • Tahap kesuburan
 • Sex drive
 • Kesihatan seksual jangka panjang
 • Pembangunan sihat testis dan prostat.
 • Pembangunan sihat untuk jisim otot dan tulang
 • Mengekalkan tahap testosteron yang sihat

c. Meningkatkan kesihatan prostat

Tahap optimum Zinc dan Vitamin E meningkatkan kualiti dan kuantiti sperma.

Pastikan sperma bergerak maju di halatuju yang betul untuk berjaya dalam persenyawaan, seolah-olah sperma itu dilengkapi dengan GPS!

Untuk kesuburan lelaki,  kedua-dua Zinc dan Vitamin E mambantu:

 • Menyokong fungsi prostat dan hormon lelaki.
 • Menghasilkan cairan prostatik iaitu komponen air mani
Kajian menunjukkan fungsi sperma meningkat dengan pengambilan Zinc Plus
Kajian menunjukkan fungsi sperma meningkat dengan pengambilan Zinc Plus

Rujukan:

1. Fallah, A., Mohammad-Hasani, A., & Colagar, A. H. (2018). Zinc is an Essential Element for Male Fertility: A Review of Zn Roles in Men’s Health, Germination, Sperm Quality, and Fertilization. Journal of Reproduction & Infertility, 19(2), 69–81.

2. Netter A, Hartoma R, Nahoul K. Effect of zinc administration on plasma testosterone,  ihydrotestosterone, and sperm count. Arch Androl. 1981 Aug;7(1):69-73.

3. Umeda, F. Kato. K., Muta, K. and Ibayashi, H (1982). Effect of Vitamin E on function of pituitary-gonadal axis in human and subjects. Endocronilogia Japonica, 29(3), pp.287-292.

4. Membantu untuk aktif

Umur bukan penyebab kita tak boleh buat apa yang kita mahukan. Dengan nutrisi yang betul, anda masih boleh lakukan aktiviti kegemaran anda tanpa mengira usia anda. Untuk tujuan ini anda perlukan Zinc dan CoQ10, kedua-duanya berfungsi sebagai penggalak tenaga untuk mengekalkan kesihatan anda, berikan tenaga, kekuatan dan kesejahteraan sepanjang hari!

a. Mengekalkan jisim dan kekuatan otot

Pengambilan makanan yang tidak mencukupi dan tidak mesra otot daripada diet seharian menyebabkan degenerasi otot dan membawa kepada kelemahan otot di kemudian hari.

Zinc membantu untuk melambatkan proses degenerasi otot dan mengekalkan rizab jisim otot, membawa kepada tahap tenaga yang lebih tinggi kerana salah satu stor penyimpan tenaga berada
otot.

CoQ10 membantu meningkatkan kekuatan otot menyebabkan anda rasa lebih bertenaga untuk melakukan apa yang anda suka setiap hari!

b. Menjana pengeluaran tenaga

Badan anda memerlukan kedua-dua Zinc dan koenzim Q10 untuk penukaran makanan kepada tenaga yang optimum.

Zinc memastikan tubuh anda membakar makanan yang anda makan untuk mendapatkan tenaga optimum. Kekurangan Zinc menyebabkan tenaga berkurangan, kelesuan dan pada jangka masa panjang, membawa kepada keletihan yang kronik.

CoQ10 menggalakkan pengeluaran tenaga untuk menguatkan badan dengan cara yang lebih cekap, untuk menggalakkan pereradan darah yang sihat jadi anda boleh berjalan lebih cepat dan berjalan lebih jauh.

c. Mempromosi tidur yang lebih baik

Tidur yang baik membantu penyembuhan badan dan mengecas semula.

Zinc membantu mempromosi dan mengawal corak tidur yang sihat, mempromosikan tidur yang lebih baik untuk lebih segar dan lebih aktif setiap hari!

Rujukan:

Cherasse, Y., & Urade, Y. (2017). Dietary Zinc Acts as a Sleep Modulator. International Journal of Molecular Sciences, 18(11), 2334. http://doi.org/10.3390/ijms18112334

5. Lain-lain manfaat nutrisi untuk lelaki adalah:

a. Meningkatkan Kesihatan Sistem Imun

 • Kajian mendapati bahawa zink membantu mengekang keradangan dengan cara:
 • Memendekkan tempoh dijangkiti selesema yang biasa.
 • Menyediakan sokongan sistem imun dan mengaktifkan sel imun supaya mereka berfungsi
  secara optimum.

b. Rambut Kuat, Berkilau

Zink adalah penting untuk pertumbuhan sel, menyokong sel yang sihat untuk
prestasi badan yang optimum. Ia dapat

 • Menyokong struktur rambut yang lebih kuat dan folikel rambut yang lebih sihat.
 • Meningkatkan pertumbuhan rambut
 • Mempercepatkan semula regenerasi folikel rambut

c. Kulit Sihat lebih cantik

Dengan ciri anti radang, Zinc membantu untuk mencegah flare pada kulit dan meningkatkan pembaharuan sel, mempercepat penyembuhan untuk kulit yang lebih sihat. Dengan itu zinc membantu merawat jerawat dan melegakan kulit yang rosak untuk mendapat kulit bersinar dan sihat.

d. Mempercepatkan penyembuhan luka

Zink memainkan peranan penting dalam fungsi imun, melawan jangkitan dan membantu dalam
sintesis tisu baru, mengelakkan perkembangan jangkitan luka.

 • Mengekalkan integriti dan struktur kulit.
 • Sintesis protein dan kolagen untuk mempromosikan penyembuhan luka.
 • Memainkan peranan penting semasa pembekuan darah.

Rujukan:

1. Singh, M., & Das, R. R. (2011). Zinc for the common cold. Cochrane Database Syst Rev, 2.

2. Prasad, A. S. (2008). Zinc in human health: effect of zinc on immune cells. Molecular medicine, 14(5-6), 353.

3. Kaltenberg, J., Plum, L. M., Ober‐Blöbaum, J. L., Hönscheid, A., Rink, L., & Haase, H. (2010). Zinc signals promote IL‐2‐dependent proliferation of T cells. European journal of immunology, 40(5), 1496-1503.

4. Park, H., Kim, C. W., Kim, S. S., & Park, C. W. (2009). The therapeutic effect and the changed serum zinc level after zinc supplementation in alopecia areata patients who had a low serum zinc level. Annals of dermatology, 21(2), 142-146.

5. Michaelsson, G., Juhlin, L., & Vahlquist, A. (1977). Effects of oral zinc and vitamin A in acne. Archives of dermatology, 113(1), 31-36.

6. Menezo Y, Pluntz L, Chouteau J, Gurgan T, Demirol A, et al. (2011). Zinc concentrations in serum and follicular fluid during ovarian stimulation and expression of Zn2+ transporters in human oocytes and cumulus cells. Reproductive Biomedicine Online 22: 647-652

7. Zhao, J., Dong, X., Hu, X., Long, Z et al. (2016) Zinc levels in seminal plasma and their correlation with male infertility: A systematic review and meta-analysis. Sci. Rep. 6, 22386; doi: 10.1038/srep22386

8. Pan, E., Zhang, X. A., Huang, Z., Krezel, A., Zhao, M., Tinberg, C. E., … & McNamara, J. O. (2011). Vesicular zinc promotes presynaptic and inhibits postsynaptic long-term potentiation of mossy fiber-CA3 synapse. Neuron, 71(6), 1116-1126.

9. Kumar V, Kumar A, Singh SK, Tripathi SK, Kumar D, et al. (2016). Zinc Deficiency and Its Effect on the Brain: An Update. Int J Mol Genet and Gene Ther, 1(1).

10. Kilic, M., Baltaci, A. K., Gunay, M., Gökbel, H., Okudan, N., & Cicioglu, I. (2006). The effect of exhaustion exercise on thyroid hormones and testosterone levels of elite athletes receiving oral zinc. Neuro endocrinology letters, 27(1-2), 247-252.

11. Krotkiewski, M., Gudmundsson, M., Backström, P., & Mandroukas, K. (1982). Zinc and muscle strength and endurance. Acta Physiologica Scandinavica, 116(3), 309-311.

12. Andrews, M., & Gallagher-Allred, C. (1999). The role of zinc in wound healing. Advances in Skin & Wound Care, 12(3), 137.

13. Sallit, J. (2012). Rationale for zinc supplementation in older adults with wounds. Annals of Long-Term Care: Clinical Care and Aging, 20(1):39-41.

Set Lelaki Shaklee Untuk Kesihatan Lelaki

Jadi memang sangat penting sebenarnya orang lelaki pun amalkan vitamin. Cuma kalau ada masalah spesifik yang lain boleh lah tambah vitamin yang sesuai. Yang dicadangkan dalam artikel ini adalah set asas untuk lelaki.

Set Lelaki Shaklee untuk jaga kesihatan lelaki sepanjang hayat
Set Lelaki Shaklee untuk jaga kesihatan lelaki sepanjang hayat

 

Penutup

Saya doakan anda terus sihat, terima kasih sebab membaca sampai habis. Saya doakan anda jumpa penyelesaian kepada masalah anda.

Jika perlukan sebarang penerangan tambahan jangan segan hubungi saya di 012-2195919 atau klik http://kakanah.wasap.my.

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk semua dan jika anda ingin mendapatkan produk Shaklee atau menyertai Shaklee boleh hubungi saya dan saya akan membantu anda turut sama berjaya.

Raihanah SID 864679
No tel: 0122195919
Your trusted Shaklee Independent Distributor
Coach Detox Anda
Coach Kesihatan Anda

Shaklee Gombak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge