Call nowWhatsapp

Milk Thistle Membantu Mencegah dan Merawat Kanser

Milk Thistle Membantu Mencegah dan Merawat Kanser

Salah satu ramuan dalam DTX Complex adalah milk thistle. Ramai sedia maklum manfaat milk thistle yang banyak. Terutama orang Cina, milk thistle banyak digunakan sebagai herba untuk meningkatkan kesihatan.

Manfaat Milk Thistle

Sangat banyak manfaat milk thistle. Contohnya

  • Perlindungan terhadap pelbagai penyakit metabolik yang menyebabkan kerosakan hati dan kegagalan hati.
  • Milk thistle juga agresif terhadap menentang penyakit kencing manis / diabetes, alahan, sindrom metabolik, masalah penghadaman (gastrousous) dan kanser.
  • Milk thistle mempunyai rekod yang bagus dalam fungsi antioksidan, anti-radang, dan antifibrotic (mencegah tisu daripada tersumbat). Benih milk thistle telah lama digunakan sebagai terapi semula jadi untuk mengawal daripada kerosakan hati.

Penyelidikan terkini yang diterbitkan dalam jurnal Current Pharmaceutical Biotechnology umpamanya mengesahkan bahawa silymarin (bahan utama dalam milk thistle) dapat membantu mengurangkan tekanan oksidatif akibat daripada penyakit hati berlemak (fatty liver disease) samada disebabkan oleh alkohol atau bukan alkohol.

Selain itu, milk thistle juga berkesan dalam membantu mencegah dan merawat:

  • Radang pada hati
  • Perlindungan terhadap kerosakan saraf
  • Perlindungan terhadap penuaan otak yang tidak normal
  • Perlindungan terhadap penyakit kardiovaskular

Komponen Dalam Milk Thistle

Dalam benih milk thistle, ia mengandungi 3 sebatian iaitu Silybin, silydianin dan silychristin. Ketiga-tiga sebatian ini bekerjasama mencegah toksin daripada membebankan hati. Ini seterusnya membantu mencegah penyakit yang berkaitan dengan kegagalan hati. Ini termasuk keadaan seperti aterosklerosis, penyakit neurodegenerative, dan kanser.

Lain-lain sebatian milk thistle seperti silibinin melaksanakan fungsi yang sama. Ia membantu untuk menangani kesan toksik mikotoksin, pelarut organik, ubat-ubatan farmaseutikal, etanol, dan bahan-bahan lain yang digunakan manusia secara rutin dalam dunia moden sekarang.

Milk Thistle sebagai Membantu Rawatan Kanser

Kajian daripada segi kanser menunjukkan milk thistle menunjukkan keberkesanannya terhadap kanser kulit, prostat, hati, paru-paru, payudara, kolon, pangkal rahim dan ovari.

Milk thistle juga merupakan pelindung kemoterapi. Ini bermaksud ia melindungi hati daripada kerosakan akibat ubat kanser. Ini adalah mengapa doktor di Amerika Syarikat turut mengesyorkan DTX Complex sebagai salah satu produk penting kepada pesakit kanser untuk membantu mencegah kesan toksik kemoterapi dan radiasi.

Saintis mendapati milk thistle bagus dalam berperanan mencegah kanser
Saintis mendapati milk thistle bagus dalam berperanan mencegah kanser

Komponen silymarin pula mengimbangi pertumbuhan pelbagai jenis sel kanser ini termasuk yang berkaitan dengan kanser prostat, kulit, dan hati. Ia turut memiliki sifat anti-metastatik yang bermakna ia membantu mencegah sel-sel kanser daripada merebak ke seluruh badan dan merosakkan organ lain.

Komponen milk thistle lain seperti silibinin dan isosilybin B turut berupaya membantu mencegah dan merawat kanser. Kajian telah menunjukkan bahawa ekstrak silibinin diperolehi daripada milk thistle digunakan untuk membantu melindungi daripada kanser kulit.

Kesan Milk Thistle pada Kanser Prostat

Pengambilan silibinin (sejenis komponen milk thistle) telah menunjukkan keberkesanan dalam mencegah pertumbuhan, penyebaran, dan metastasis sel-sel kanser prostat di mana ia mendorong kematian sel kanser (metastatis).

Isosilybin B pula berkesan dalam mensasarkan kanser prostat. Ia membantu mengekalkan pembahagian sel prostat yang sihat di dalam badan manakala menekan rembesan prostat spesifik antigen (PSA). PSA adalah penanda biasa kehadiran dan penyebaran penyakit itu. Isosilybin B juga telah menunjukkan keberkesanan dalam memerangi kedua-dua kanser prostat bergantung kepada hormon dan hormon-bebas.

Ambillah DTX Complex Sebagai Suplemen Harian Anda

Sebenarnya dalam apa jua keadaan, adalah lebih baik mencegah daripada merawat. Dengan piawaian Shaklee yang ketat, sebenarnya DTX Complex adalah salah satu suplemen wajib diambil secara harian. Kalau saya, bagi seseorang yang sihat, saya cadangkan minima suplemen berikut untuk diambil secara harian:

Jika ada penyakit, atau anda dalam had umur tertentu, memang perlukan cadangan lain berdasarkan kepada kesihatan anda.

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk semua dan jika anda ingin mendapatkan mana-mana produk Shaklee atau menyertai Shaklee boleh hubungi saya dan saya akan membantu anda turut sama berjaya.

Raihanah  SID 864679

No tel: 0122195919

Your trusted Shaklee Independent Distributor

Coach Detox Anda

Shaklee Gombak

9 thoughts on “Milk Thistle Membantu Mencegah dan Merawat Kanser

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
YouTube
YouTube
Telegram
WhatsaApp