Call nowWhatsapp

Menyediakan Menu Sihat Untuk Anak-anak

Ramai ibu-ibu sekarang memang nampak keperluan menyediakan sendiri makanan untuk anak-anak. Macam FB saya tu, setiap hari sejak sekolah buka memang penuh dengan macam-macam menu untuk anak-anak. Owh saya pun azam 2014 ni menyediakan sendiri breakfast anak-anak. Saya bangun awal pagi, buat kerja online dulu. Solat tahajut. Solat Subuh dan terus masuk dapur. Sebab bagi saya lunch dan dinner sukar nak saya sediakan sendiri sebab tiada di rumah dan balik lewat.

Bagaimana nak menyediakan menu yang sihat? KAWAL PENGAMBILAN GULA UNTUK KAWAL TEKANAN PERASAAN ANAK 

Kajian menunjukkan bahawa apabila seseorang berada dalam keadaan tertekan, tubuh merembeskan sejenis hormon yang menyebabkan otak mencari jalan untuk meredakannya. Sayangnya, otak akan menghantar signal untuk melegakan stress dengan makanan bergula. Makanan bergula boleh membantu meredakan stress jalan jangkamasa yang singkat, namun kesan buruknya berpanjangan.

Kawallah stress anak-anak dengan selalu beraktiviti bersama mereka, menggalakkan mereka bersosial dan bersukan, serta mengelakkan makanan berproses dan stimulan seperti kafein.

 TINGKATKAN INGATAN ANAK DENGAN KOLINA

“Sel-sel otak bergabung”

Sel otak lebih senang bergabung apabila ia dalam keadaan teruja, dan ia disebabkan oleh hormon acetylcholine yang dicetuskn oleh KOLINA, sejenis bahan yang terdapat dalam lecithin di dalam telur dan soya.

 TINGKATKAN MOOD DENGAN PROTEIN

Makan bergula dan mengandungi karbohidrat boleh meningkatkan hormon ‘gembira’ dalam masa yang singkat, namun pengambilan berlebihan boleh memberi kesan buruk kepada kesihatan anak. Galakkan anak-anak makan makanan berprotein tinggi untuk meningkatkan mood mereka.

 TINGKATKAN FOKUS DENGAN MINYAK IKAN

Untuk fokus, anak-anak memerlukan serat saraf otak yang sihat dan berkembang. Serat-serat ini dibina dengan sejenis lelemak dipanggil myelin. Omega-3 membantu mendapatkan myelin yang sihat.

Sediakan makanan seimbang untuk anak-anak, jauhkan mereka dari makanan rapu!

*OMEGA GUARD mengandungi Omega-3 & Meal Shakes membekalkan protein dan serat untuk kanak-kanak.

Ingin mencari supplemen yang sesuai untuk diri anda atau keluarga? Atau ingin menjana pendapatan 4-5 angka sebulan hanya dari rumah?

https://www.facebook.com/messages/yourhealthpartner
PM/SMS/Watsapp 0122195919
Emel ahmad.raihanah@gmail.com
Layari blog www.vitamincerdik.blogspot.com
Facebook www.facebook.com/yourhealthpartner
Konsultansi percuma

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge