Call nowWhatsapp

Kulit Tegang dan Anjal Dengan Protein Soya

Protein soya antara protein tinggi yang digalakkan pengambilannya untuk ibu menyusu

Apabila anda melihat di cermin, apa yang anda lihat? Adakah anda melihat kulit yang licin tanpa cacat cela, lembut, lembut, berseri, bercahaya,?

Atau adakah anda melihat tompok penuaan dan kedutan baru?

Kulit adalah organ pertama berlaku”penuaan”.  Kita semua mahu mencari cara-cara untuk menjaga kulit kita cantik, lembut, dan berharap kulit kita tanpa kedutan. Kita akan mendapat beberapa kedutan, tetapi tiada siapa mahu kedutan ini datang terlalu awal? Mestilah tak mahukan.

Hendak kulit tegang? Tambahkan protein dalam pemakanan anda.

Protein soya membantu memperbaiki kulit dan menjadikan kulit lebih anjal
Protein soya membantu memperbaiki kulit dan menjadikan kulit lebih anjal dan tegang

Kulit anjal adalah tanda bahawa seseorang mempunyai kolagen yang mencukupi, kolagen adalah seperti bahan simen yang kuat yang mengikat bersama-sama dalam sel-sel badan anda.

Kolagen adalah tisu struktur dan ia akan semakin berkurangan selari dengan pertambahan umur. Kolagen diperbuat daripada protein berserabut. Malah, 30% daripada protein tubuh merupakan kolagen.

Kulit Tegang dan Anjal Dengan Protein Soya ESP

Blok binaan protein adalah asid amino. Apabila protein dimakan, proses pencernaan anda memecahkan ia ke dalam asid amino, yang masuk ke dalam darah dan dibawa ke seluruh badan. Sel-sel anda boleh memilih asid amino yang diperlukan untuk pembinaan tisu baru badan, antibodi, hormon, enzim, dan sel-sel darah.

Terdapat 22 jenis asid amino yang berbeza, setiap satunya mempunyai ciri-ciri tersendiri. Lapan asid amino adalah seperti vokal. Sama seperti anda tidak boleh bercakap tanpa vokal, jadi anda tidak boleh membina protein tanpa asid amino penting.

Protein bukan salah satu bahan, tapi merupakan bahan berbeza. Asid amino perlu dimakan dalam diet kerana badan tidak menjadikan mereka.

Protein lengkap yang mengandungi lapan asid amino perlu datang daripada daging, ayam, ikan, telur, susu – semua tenusu, keju dan soya. Mereka pada dasarnya adalah apa-apa yang datang dari haiwan. Kacang dan kekacang (kacang dan kacang) mengandungi beberapa asid amino tetapi tidak semua asid amino yang diperlukan; ini dikenali sebagai protein tidak lengkap.

Kepentingan Protein Untuk Tubuh

 • Protein diperlukan untuk membaiki tisu dan pembinaan tisu baru. Setiap sel memerlukan protein untuk mengekalkan hayatnya.
 • Protein juga bahan utama yang digunakan untuk “menggantikan” sel yang rosak atau sel-sel mati.
 • Tahukah anda, kebanyakan sel-sel darah putih digantikan setiap sepuluh hari.
 • Sel-sel dalam lapisan saluran darah gastrousus platelet diganti setiap empat hari.
 • Sel-sel kulit diganti setiap 24 hari.
 • Lebih daripada 98 peratus daripada molekul dalam badan yang sepenuhnya diganti setiap tahun!
 • Dalam tubuh kita umpamanya otot, rambut, kuku, kulit dan mata diperbuat daripada protein. Jadi adalah sel-sel ini membentuk hati, buah pinggang, jantung, paru-paru, saraf, otak dan kelenjar seks anda.
 • Pengguna protein paling aktif badan adalah hormon yang dirembeskan dari pelbagai kelenjar – thyroxin dari tiroid, insulin dari pankreas, dan pelbagai hormon dari pituitari – dan juga tisu-tisu lembut, bekerja keras organ-organ utama dan otot. Mereka semua memerlukan kedai-kedai yang paling kaya protein.
Protein diperlukan untuk pembinaan asas sel yang sihat
Protein diperlukan untuk pembinaan asas sel yang sihat

Kekurangan Protein Petanda Penyakit

Ada beberapa petanda kekurangan protein dalam tubuh yang kita boleh nampak:

 • Lingkaran bengkak di bawah mata, terutama pada waktu pagi, mungkin menunjukkan kekurangan protein.
 • Water retention. Iaitu keadaan bengkak umum di sekeliling mata serta buku lali bengkak, muka, dan tangan, boleh disebabkan oleh kekurangan protein.
 • Kuku diperbuat daripada protein. Kekurangan protein boleh ditandakan dengan kuku yang pecah, kuku yang amat kurus atau kuku yang gagal berkembang dengan cepat.
 • Struktur folikel rambut adalah protein. L-cysteine ​​dan L-methionine adalah asid sulfur amino yang membentuk “keratin,” yang merupakan struktur protein rambut. Kajian telah menunjukkan bahawa suplemen L-cysteine ​​boleh mengelakkan rambut dari gugur, serta meningkatkan diameter batang rambut. Asid amino yang untuk meningkatkan pertumbuhan rambut sebanyak 100 peratus.

Terdapat lapan asid amino yang badan tidak hasilkan dan oleh itu mesti datang daripada makanan protein lengkap seperti telur, tenusu (susu, keju, yogurt, dan lain-lain), kacang soya, daging, ikan, dan ayam.

Serbuk protein berkualiti seperti ESP boleh menampung keperluan pemakanan untuk makanan protein lengkap. Ia adalah satu alasan yang baik untuk menggunakan serbuk protein ESP. Makan hidangan kecil bersama dengan protein pada setiap waktu makan.

Berapa banyak keperluan protein seharian?

Kalau kita hanya bergantung kepada pemakanan sahaja, ianya mungkin tidak mencukupi untuk memenuhi keperluan protein harian anda.

Protein harian berbeza dari seorang individu ke individu lain mengikut keperluan tubuhnya
Protein harian berbeza dari seorang individu ke individu lain mengikut keperluan tubuhnya

Seorang orang biasa dosnya berlainan dengan seorang atlit. Begitu juga dos bagi ibu hamil, ibu menyusu tentu berbeza dengan wanita yang tidak hamil. Seorang kanak-kanak berbeza dosnya dengan orang dewasa.

Untuk kesihatan, dan kecantikan, tambahkanlah pengambilan suplemen protein ke dalam diet anda setiap hari.

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk semua.

Raihanah  SID 864679

No tel: 0122195919

Your trusted Shaklee Independent Distributor

Shaklee Gombak

16 thoughts on “Kulit Tegang dan Anjal Dengan Protein Soya

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
YouTube
YouTube
Telegram
WhatsaApp