Kenapa Orang Tak Suka MLM?

By | 2 May 2014

Hari ini ada terbaca sharing seorang kawan berkenaan ini

   

MLM memang menakutkan sebahagian rakyat Malaysia


Terus terang, saya pun suatu tika dulu memang tak suka MLM. Sebab saya rasa susah nak beli produk, nak meeting malam-malam, nak cari orang and the list on and on and on. Apa yang lebih menakutkan lagi:

1. MLM yang perlu modal besar – ada yang perlu RM25 ribu sebagai modal. 
2. MLM yang perlu buat pinjaman semata-mata nak menyediakan modal (no. 1)
3. MLM yang perlu recruit orang, tak perlu jual barang sangat (ini dah masuk part Syariah Compliance)
4. MLM yang perlu meeting malam-malam, hujung minggu

Tahukah anda, ramai yang telah kena blacklisted sebab MLM? Sebab pinjaman tak mampu bayar, habislah kena dengan bank. Disenaraikan dalam CCRIS atau CTOS. Hmm

Bila blacklist atau bankrup ni, teruklah. Nak buat pinjaman lepas tu memang takleh dah. Bankrup lagi teruk, sampai tak boleh kerja elok dah. Kita tak mahu macam ni. Sebab itu ramai yang tak suka MLM, sebab cara pelaksanaannya sebenarnya tak ikut garis panduan Akta Jualan Langsung pun.

Ramai yang anti MLM, tetapi bagaimana dengan Shaklee?



Tapi, mindset saya berubah bila saya kenal Shaklee. Sebab apa?


Saya yakin dengan Shaklee


1. MLM produk Shaklee memang berkualiti. 

Setiap satu produk Shaklee melalui proses kualiti yang banyak, lebih 300++ kajian kualiti kepada setiap produk yang hendak dikeluarkan ke pasaran.

Tahukah anda, Shaklee memang telah berada di pasaran Malaysia sejak 50 tahun lalu, salah satu produknya pula iaitu Vitalea telah dikeluarkan sejak hampir 100 tahun lalu. Takkanlah boleh bertahan sampai hampir 100 tahun jika tak bagus kan?

Produk Shaklee pula memang semulajadi, bukan sintetik. 

Keistimewaan Shaklee


2. Keahlian MLM

Untuk jadi ahli, hanya bayar RM75. Sebagai ahli anda berhak menikmati semua faedah sebagai ahli dan tiada paksaan anda nak makan sendiri atau bisnes. 


3. Shaklee MLM Syariah Compliance 
Nak buat sesuatu bisnes mestilah kita nak tahu halal atau tak kan. Barulah rasa konfiden tinggi. Bagaimana anda nak tahu sesuatu MLM itu Syariah Compliance? Baca sini

Keistimewaan jika jadi ahli Shaklee



3. Harga Produk MLM

Saya bukan pemakan vitamin sebelum saya kenal Shaklee. Vitamin yang saya ambil biasa dicadangkan oleh doktor je. Harga pun biasalah kan RM50 tahan sebulan. Selalunya orang ingat harga produk MLM ni mesti mahal. Sebab nak bayar upline lagi, downline lagi kan. Tapi no no no dengan Shaklee tau. 

Cuba cek perbandingan beberapa produk di bawah, ni untuk menyangkal dakwaan tersebut

Perbandingan harga Lecithin Shaklee dengan jenama lain


Rajah di atas adalah perbandingan harga Lecithin yang direkodkan oleh Watson dan Guardian pada Jun 2011 pada harga pasaran. Sekali imbas, memang nampak Shaklee Lecithin bukan paling murah. Tapi kalau dikira dari segi purata sebiji tablet memang sahih Lecithin Shaklee adalah paling murah di pasaran.


Harga purata Lecithin Shaklee berbanding jenama lain


Cuba tengok di bawah pula, tentang B Complex. Ternyata memang sangat ketara B Complex Shaklee sangat murah. 

Harga perbandingan B Complex Shaklee dengan jenama lain


Jadual dibawah pula menunjukkan perbandingan harga Vitalea, dahla guna teknologi Explotab, semulajadi pula tu, tambah murah lagi. Memang rugi lah sapa tak guna Shaklee. 🙂

Harga perbandingan Vitalea Shaklee dengan Multivitamin jenama lain


Ok, cukuplah tu saya buat perbandingan harga kan. Anda boleh buat kesimpulan sendiri la ya. 

Justeru pada saya tak perlu takut dengan Shaklee. Kami pun berniaga dengan jujur, saya ingin semua yang menyertai saya berjaya menjana pendapatan tinggi sehingga 5 atau 6 angka. Marilah sertai kami segera.


Ingin mencari supplemen yang sesuai untuk diri anda atau keluarga? Atau ingin menjana pendapatan 4-5 angka sebulan hanya dari rumah?

https://www.facebook.com/messages/yourhealthpartner
PM/SMS/Watsapp 0122195919
Emel ahmad.raihanah@gmail.com
Layari blog www.vitamincerdik.blogspot.com
Facebook www.facebook.com/yourhealthpartner
Konsultansi percuma

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge