Kembangkan Bisnes Shaklee dan Pembakar Semangat

By | 7 September 2016
Raihanah Mentor Shaklee Terbaik

Dalam 2 minggu ini, saya hadiri 3 kelas yang masing-masing merupakan sangat penting dalam perjalanan saya dalam Shaklee.

Sebelum saya cerita lebih lanjut, saya adalah Coordinator Shaklee insyaAllah dalam tempoh 3 bulan lagi. Minta tolong para pembaca dapat doakan saya.

Kepentingan Hadiri Kelas

Dulu-dulu masa saya join Shaklee saya tidak nampak kenapa pentingnya perlu hadiri kelas. Ini disebabkan saya rasa banyak maklumat saya boleh dapati daripada mentor saya (secara online) atau bahan bacaan yang banyak dalam google.

Bisnes Shaklee di Malaysia memang unik, sebab banyak menggunakan kebaikan Google. Inilah rahsia kejayaan Shaklee di Malaysia hinggakan pengedar antarabangsa pun sangat takjub. Sebab mereka di sana banyak guna offline.

Temuramah saya dengan Utusan Malaysia pada 3 September 2016 lalu

Temuramah saya dengan Utusan Malaysia pada 3 September 2016 lalu

Berbalik kepada kelas tadi. Sejak 3 tahun lepas barulah saya aktif juga hadiri kelas selepas kehadiran sulung saya dalam Majlis Raya Jutawan Muslimah. Masa itu baru saya nampak kenapa saya kena hadiri kelas.

  • Kelas membakar motivasi,
  • Lebih banyak ilmu dapat dipelajari yang tidak didapati daripada online
  • Lebih mudah faham sebab pembelajaran secara berguru.
Kelas kecil diadakan di Shaklee Pinnacle untuk hands on

Kelas kecil diadakan di Shaklee Pinnacle untuk hands on

Jadi selama 3 tahun, memanglah saya banyak hadiri kelas. Memang boleh katakan dah pakar. Petik jari je saya boleh sebut. Ha gitew. Tapi itu tidak menyebabkan saya berhenti hadiri kelas. Baru-baru ini saya hadiri lagi kelas. Ada 2 kelas penting yang saya hadiri.

Kelas Coordinator GLC

Sarah posing dengan poster cruise Shaklee

Sarah posing dengan poster cruise Shaklee

Kelas ini adalah anjuran bersama beberapa orang master dalam line saya. Antaranya Master Nur Laila dan Master Nur Zahirah. ADa 2 orang lagi master yang hadir iaitu MAster Ainul dan Master Zura.

Kelas ini banyak memberikan semangat untuk bangkit semula di samping memberikan cara-cara untuk kembangkan bisnes, dan banyak lagi tips yang dikongsikan. Memang berbaloi hadir.

Kebetulan saya hadir dengan anak bongsu, Sarah. Alhamdulillah tak meragam di sepanjang kelas walaupun saya hadir sendirian. Dalam program Shaklee, kita masih boleh bersama-sama anak-anak kita sambil berbisnes. Inilah satu kelebihan Shaklee yang tiada dalam bisnes lain.

Acara kemuncak adalah ikrar kami untuk jadi coordinator. Saya letakkan target paling lambat adalah pada Februari 2017. InsyaAllah

Kursus Coordinator Shaklee Anjuran GLC

Kursus Coordinator Shaklee Anjuran GLC

Kelas Supervisor

Kelas ini adalah anjuran orang lama dalam Shaklee iaitu Master Hj Roslan. Susur galur saya dengan Master Hj Roslan adalah begini:

Master Haji Roslan > Master Hjh Salwa > Master Norita > Shaklee > Master Nur Laila > Master Nur Zahirah > Saya

Dah berapa pangkat tu. Adalah dalam 5 atas saya. Bagi Shaklee, walaupun 5-6 pangkat di atas, mereka masih lagi membantu orang bawahan walaupun bukan terus dengan mereka (1st level). Kalau MLM lain, lantaklah jadi apa yang bawah-bawah ni kan.

Dalam kelas Master Hj, memang lebih eye opener kaedah untuk kembangkan bisnes. Agaknya orangnya dah lama, otai tu. Jadi cara beliau mengajar simple sahaja. Master Haji juga sebutkan bahawa Shaklee sentiasa naik walaupun dalam keadaan ekonomi merudum. Ada buktinya.

Dalam apa juga situasi, Shaklee masih relevan sebab ia merupakan bisnes makanan tambahan. Orang sakit mesti nakkan suplemen. Orang sihat pun nakkan suplemen. Jadi ia kekal releven.

Selain itu Shaklee ada 10 pintu bonus. Ha, jangan tak tahu, banyak sangat peluang dalam Shaklee. Sapa yang ambil keputusan bersama Shaklee memang untung.

Acara kemuncak adalah ikrar untuk jadi coordinator. Dari kelas tersebut saya rasakan boleh naik dengan lebih cepat. Saya kedepan apabila dipanggil bagi siapa yang target coordinator. Apa yang best, baru letak target, kami dihadiahkan dengan sebotol Vivix setiap orang. Vivix ini bernilai RM503. Saya mesti naik jadi coordinator!

Saya adalah coordinator Shaklee dalam tempoh 3 bulan lagi insyaAllah

Saya adalah coordinator Shaklee dalam tempoh 3 bulan lagi insyaAllah

Kesimpulan

Memang rasa membara selepas hadir kedua-dua kelas. Saya semakin jelas dengan matlamat saya dan semakin lebih mahir dalam pengendalian mengembangkan bisnes. Yang penting bagi saya, saya tak mahu berjaya sendirian. Saya mahu bawa seramai yang boleh untuk turut sama berjaya. Dalam masa terdekat ini juga ada beberapa kelas saya akan adakan untuk downline saya yang ingin berjaya.

Lebih-lebih lagi dalam situasi sekarang ramai yang diberhentikan kerja. Ayuh jangan putus asa. Jemput sertai saya dalam tim Anah & Friends.

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk semua dan jika anda ingin menyertai Shaklee bolehlah hubungi saya

Raihanah  SID 864679

No tel: 0122195919

Your trusted Shaklee Independent Distributor

Coach Detox Anda

Shaklee Gombak

14 thoughts on “Kembangkan Bisnes Shaklee dan Pembakar Semangat

  1. paridahishak

    RAJIN HADIRI KELAS BERTAMBAH ILMU N INFO UTK MAJUKAN DIRI…MOGA BISNIS HANA TERUS SUKSES…WAH DIINTERVIEW DLM SLOT BERITA UM…TAHNIAH…TERLEPAS PANDANG PULA

    Reply

Leave a Reply to zulhilmi tempoyak Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge