Call nowWhatsapp

Diet Rendah GI Untuk Penghidap Diabetes

Protein terbaik untuk pesakit diabetes

Bagi pesakit diabetes, pengambilan makanan faktor penting bagi mengawal tahap gula dalam darah. Ini kerana kencing manis terjadi akibat daripada kelemahan tubuh mencerna karbohidrat. Dalam proses metabolisme, karbohidrat diproses menjadi gula (glukos) dan ditukarkan kepada tenaga.

Bagaimanapun, tidak semua glukos menjadi tenaga. Bagi penyakit kencing manis, insulin berfungsi mengawal kadar lebihan gula dalam darah ini tidak berfungsi dengan baik. Ini menyebabkan berlakunya pengumpulan gula yang menghasilkan keadaan hyperglycaemia dan menyebabkan terdapatnya gula dalam air kencing.

Oleh sebab itu, pesakit diabetes dinasihatkan pakar pemakanan mengurangkan gula dan lemak atau berpantang manis, mengurangkan karbohidrat dan melebihkan lemak sehingga ada antara pesakit tidak mampu berpantang disebabkan semua makanan mereka makan tiada ‘rasa’.

Menurut pakar pemakanan, Tan Sue Yee, makanan berkhasiat yang rendah kandungan gula juga sedap rasanya. Malah dengan kreativiti dan pengetahuan mengenai bahan digunakan serta mengubahsuainya, pesakit mampu menikmati hidangan enak sama seperti mereka yang lain.

Ramai pesakit diabetes di negara ini
Ramai pesakit diabetes di negara ini

Tahukah anda, kini diet selamat dan sihat untuk pesakit diabetes?

Pesakit diabetes tidak boleh berlapar, lambat sahaja makan, mesti menggigil sebab lapar. Saya tahu sebab mak saya pun ada diabetes. Cuma diabetes beliau sekitar bawah 6 sebab dia memang amalkan makan sedikit dan pengambilan suplemen yang konsisten.

Makanan perlu dielakkan

Ini bukan saja terhad kepada gula tebu, gula kastor, gula melaka dan madu tetapi termasuk sebarang gula tersembunyi yang terdapat dalam produk makanan dibungkus. Pesakit harus membaca kandungan bahan disenaraikan pada label produk dan awasi sebarang bahan berasaskan gula seperti maltosa, sukrosa dan fruktosa selain gula yang terdapat dalam sos dan kicap.

Ini kerana, makanan atau minuman mengandungi gula ­ringkas akan meningkatkan tahap gula di dalam darah ­dengan kadar cepat. Ini termasuk gula pasir, gula merah, gula melaka, gula batu, gula-gula, sirap, jeruk, halwa, kuih-muih manis, susu pekat manis, buah-buahan dalam tin, minuman ringan, coklat, jem (kecuali jem untuk diabetes) dan semua makanan bersalut gula.

Hadkan makanan ini

Makanan mengandungi karbohidrat kompleks boleh diambil dalam jumlah sederhana.  Ini kerana makanan ini akan dicerna dan diserap perlahan-lahan dan dengan ini tidak menyebabkan peningkatan paras gula dalam darah secara mendadak. Oleh itu, pengambilan makanan dalam kumpulan ini harus diagihkan sepanjang hari, bukannya dimakan sekali gus dengan banyak.

Antaranya nasi, bijirin, biskut, kekacang, susu, pasta, semua jenis mi, semua jenis tepung, semua jenis ubi, buah-buahan dan jus serta sayuran berkanji seperti labu, jagung dan serbuk coklat.

Bebas ambil makanan ini

Ini termasuk air kosong, air mineral, kopi dan teh, air barli, jus limau nipis, sayur-sayuran, ulam-ulaman, cuka, sup, serbuk rempah, serbuk cili, herba, kicap, sos dan garam.

Serat pula boleh didapati dalam bentuk larut (yang larut dalam air – membantu penyerapan nutrien) dan serat tidak larut (tidak dapat dihadam sistem pencernaan namun membantu mengelakkan sembelit).

Serat tidak larut boleh diambil dalam usaha mengurangkan berat badan kerana ia memberikan kekenyangan. Pengambilan serat larut membantu melambatkan penyerapan gula dan kolesterol ke dalam aliran darah.

Contoh makanan mengandungi serat termasuk sayur-sayuran, ulam-ulaman, buah-buahan, kekacang, bijirin, bijirin sarapan pagi, jagung dan pasta. Protein pula boleh didapati daripada sumber bijirin (roti, beras, pasta, tepung dan soya) atau daripada sumber haiwan (daging, ikan, telur, ayam dan produk tenusu). Ini perlu diberi perhatian dalam merancang pengambilan diet harian anda.

Salah satu protein terbaik yang boleh diambil pesakit diabetes adalah protein segera seperti Energizing Soy Protein atau ESP.

Kenapa ESP sesuai untuk pesakit diabetes

Indeks glisemik menentukan paras karbohidrat berdasarkan kesannya terhadap paras gula dalam darah. Karbohidrat yang memecah dengan cepat mempunyai indeks glisemik yang tertinggi manakala karbohidrat dengan indeks glisemik yang rendah pula memecahkan gula dengan perlahan-lahan sambil membebaskan glukos ke dalam sistem badan.

Klasifikasi Indeks Glisemik
Klasifikasi Indeks Glisemik

Mengekalkan paras gula dalam darah yang rendah amatlah penting dalam pengurangan berat badan dan penjagaan kesihatan dalam jangkamasa. Energizing Soy Protein ESP Shaklee mempunyai G.I yang rendah tapi dalam masa sama membantu mengurangkan rasa lapar dan memberikan tenaga yang berpanjangan.

Oleh sebab tu, ESP sangat sesuai untuk penghidap kencing manis (diabetes).

14 cara nikmati ESP
ESP boleh dibancuh pelbagai cara

Ayuh cubalah sendiri untuk merasai kehebatan, keberkesanan dan keistimewaannya.

Raihanah

SID 864679
No tel: 0122195919

Your trusted Shaklee Independent Distributor

Shaklee Gombak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
YouTube
YouTube
Telegram
WhatsaApp