Cara Elakkan Baby Jaundis Bagi Ibu Hamil

By | 6 December 2014
Cara Elakkan Baby Jaundis Bagi Ibu Hamil

Saya cari juga info berkenaan elakkan baby jaundis ni. Kedua-dua anak saya sebelum ini lahir memang ada jaundis. Abangnya prolonged jaundis, saya warded seminggu juga di hospital. Pastu walaupun dah balik rumah, jaundis dia masih ada sikit-sikit sampai sebulan. Anak yang kedua pun saya duduk wad sampai seminggu. Tapi alhamdulillah jaundis dia hanya seminggu tu sahaja.

Mengandung kali ke-3 ini saya banyak juga ikhtiarkan agar anak yang bakal lahir nanti tak kena jaundis. Kali ini antara yang saya cuba petua-petua adalah:

  • Bunga saffron – direndam dalam ESP dalam beberapa minit dan minum kemudiannya
  • Susu kambing – hanya bertahan 1 minggu sahaja (1 liter susu kambing), tak tahan dengan rasa dan baunya.

Lain-lain cara saya pun tak pasti tapi pernah saya kongsikan Tips Elak Jaundis.

Cara Elakkan Baby Jaundis Bagi Ibu Hamil

Baby Jaundis

Jaundis adalah masalah fungsi hati belum matang

Jadi saya fikir-fikir sebenarnya jaundis merupakan masalah disebabkan hati baby belum matang. Zaman sekarang ni hampir semua baby baru lahir kena jaundis. Kalau dalam 1 wad bersalin, kemungkinan besar hanya 2 baby yang tak kena jaundis berbanding puluhan baby lain. Jadi macamana nak pastikan hati baby matang?

Pernah dengar bilirubin? Bilirubin ni toksik, dan patutnya dikeluarkan oleh hati. Hati yang matang boleh la keluarkan bilirubin ni dengan cepat. bilirubin ni asalnya daripada sel darah merah yang dah mati. Setiap sel darah merah kita akan mati dalam beberapa hari. Yang mati ni dinamakan sebagai bilirubin.

Bilirubin ni sepatutnya akan dikumuhkan oleh hati. Hati yang akan proses bilirubin ni dan dikeluarkan melalui najis dan air kencing bayi. Najis bayi berwarna gelap tu bermaksud kandungan bilirubin telah keluar la tu. Jadi maksudnya hati baby berfungsi dengan baik.

Waktu dalam rahim ibu, bilirubin bayi dikeluarkan melalui najis ibu. Sebab tu kalau perasan anda mengandung najis anda berwarna gelap. Itu maksudnya hati ibu pun memang berfungsi dengan baik. Bila dah lahir, baby kena kumuhkan sendiri bilirubin dimana jika hati baby belum matang, itulah yang terjadinya jaundis.

Alfalfa Complex Membantu Kesihatan Hati

Ini saya baru tahu selepas baca a few testimoni daripada kawan-kawan saya. Sebab saya pun sedang pregnant, jadi saya pun teruja juga nak cuba.

Bagi ibu hamil dah 8 bulan, boleh cuba ambil Alfalfa Complex sebab bila diambil dihujung kehamilan ia membantu hati bayi menjadi matang jadi bila lahir nanti baby boleh kumuhkan sendiri bilirubin tu.

Tapi kalau anda tak sempat ambil Alfalfa Complex masa kehamilan, anda boleh ambil Alfalfa Complex sebaik sahaja lepas bersalin. Dalam kes ini khasiat Alfalfa Complex akan masuk ke badan bayi melalui susu ibu. Ini akan membantu menguatkan hati baby  justeru baby dapat proses bilirubin sendiri.

Dibawah ini saya paparkan testimoni ibu-ibu yang berjaya elakkan jaundis kepada anak-anak mereka:

1. Jaundis turun selepas 3 hari pengambilan Alfalfa Complex

Cara Elakkan Baby Jaundis Bagi Ibu Hamil

Jaundis hilang dengan cepat

2. Bagi baby prolonged jaundis, bilirubin turun dengan cepat

Cara Elakkan Baby Jaundis Bagi Ibu Hamil

Prolonged jaundis hilang dengan alfalfa

Saya nak elakkan jaundis kepada baby saya!

Seboleh-bolehnya ikhtiar dulu. Tengoklah hasilnya nanti. Saya nak cuba nanti, sekarang ni kandungan baru 6 bulan something, insyaAllah bila dah mencapai 8 bulan saya nak cuba macam kawan-kawan saya tu.

 

Jaminan kami

Shaklee merupakan suplemen semulajadi dan memegang piagam

  1. Selamat
  2. Semulajadi
  3. Berkesan

Piagam ini telah diikrarkan semenjak lebih 50 tahun lalu, dan kini masih teguh berpegang padanya.
Shaklee Difference: Always SafeAlways WorksAlways Green.

MENGAPA SAYA?

Saya merupakan pengedar Shaklee yang jujur dan amanah, serta lebih mementingkan kesihatan anda. Hubungi saya agar saya boleh bantu anda dan keluarga anda lebih sihat. Saya juga akan menyediakan jadual pengambilan vitamin dan konsultansi percuma berkaitan produk Shaklee yang sesuai untuk anda.

PENGHANTARAN

Anda boleh memilih untuk COD. COD boleh diadakan di sekitar Gombak, Kuala Lumpur dan Subang Jaya (USJ). Pos juga boleh diatur ke seluruh dunia samada menggunakan khidmat Poslaju, GDex, Nationwide Express atau lain-lain yang bersesuaian dengan lokasi anda.

PEMBAYARAN

Pembayaran boleh dibuat menggunakan akaun Maybank, CIMB, Bank Simpanan Nasional atau Western Union jika anda tinggal di luar negara.

SAYA NAK BELI ALFALFA COMPLEX!

Untuk mendapatkannya, anda boleh hubungi saya:

SMS / Watsapp :0122195919

SID: 864679

4 thoughts on “Cara Elakkan Baby Jaundis Bagi Ibu Hamil

    1. Raihanah Ahmad Post author

      wah ini another testimoni. Thanks u for dropping by 🙂

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge