Call nowWhatsapp

5 Cara Tingkatkan Sistem Imun Pesakit Diabetes

Saya pernah posting berkenaan kebaikan Nutriferon sebelum ini. Nutriferon penting untuk merangsang pengeluaran interferon secara semulajadi. Interferon inilah yang akan alert sel darah putih untuk bertindak sekiranya terdapat patogen memasuki badan kita.

Ok itulah serba sedikit tentang Nutriferon. Dalam posting kali ini saya ingin berkongsi tentang bagaimana nutriferon dapat membantu pesakit diabetes.

Bagaimana Diabetes Menjejaskan Sistem Imun

Diabetes adalah gangguan metabolik yang mempengaruhi keberkesanan badan menggunakan makanan untuk tenaga disebabkan rintangan insulin. Diabetes menjejaskan metabolisme dan juga sistem imun.

Diabetes dikaitkan dengan komplikasi jangka panjang yang menjejaskan hampir setiap bahagian badan. Penyakit ini sering membawa kepada buta, sakit jantung dan penyakit saluran darah, strok, kegagalan buah pinggang, amputasi, dan kerosakan saraf. Diabetes yang tidak terkawal boleh merumitkan kehamilan, dan kecacatan kelahiran adalah lebih biasa di kalangan bayi yang dilahirkan oleh wanita yang menghidap diabetes.

Penyakit ini menyebabkan sistem imun memusnahkan sel-sel yang menghasilkan insulin dalam pankreas. Pesakit diabetes mempunyai sistem imun yang tersangat rendah menyebabkan mereka lebih mudah terdedah kepada mendapat jangkitan yang boleh menyebabkan kehilangan anggota badan.

Jelas di sini, penyakit diabetes menyebabkan sistem imun rendah di mana:

  • Penghasilan insulin terjejas
  • Mudah terdedah dengan jangkitan

5 Cara Tingkatkan Sistem Imun Kepada Pesakit Diabetes

Ada 5 cara yang kami ingin kongsikan dengan anda untuk meningkatkan sistem imun pesakit diabetes.

1. Senaman

Senaman adalah satu komponen penting dalam gaya hidup yang sihat. Senaman boleh meningkatkan sistem imun anda dengan meningkatkan aktiviti sel-sel yang melawan bakteria. Beberapa kajian telah menyarankan bahawa jika anda mengambil bahagian dalam senaman yang sederhana dalam tempoh beberapa minggu, anda boleh mengurangkan kekerapan anda mendapat selesema sekurang-kurangnya.

Senaman juga menghasilkan endorfin, yang akan sentiasa membuat anda berasa lebih baik. Minda adalah pengawal yang kuat, jadi apabila anda gembira, otak anda memberitahu badan anda, anda adalah kuat.

2. Makan makanan seimbang

Dengan makan makanan yang seimbang, anda boleh memastikan bahawa tubuh anda mendapat semua nutrien diperlukan untuk melawan patogen. Makanan seimbang adalah termasuk buah-buahan, sayur-sayuran, protein tanpa lemak dan bijirin penuh membuat anda kuat jelas dan mudah.

Cadangan pengambilan makanan untuk membantu menangani masalah obesiti dan diabetes / kencing manis
Cadangan pengambilan makanan untuk membantu menangani masalah obesiti dan diabetes / kencing manis

3. Dapatkan tidur yang cukup

Tidur adalah bahagian yang sangat penting untuk kekal sihat. badan mula memakai ke bawah apabila ia tidak mendapat rehat yang mencukupi.

Menurut seorang pakar dari Universiti Pusat Kanser Texas M.D. Anderson iaitu Diwakar Balachandran, MD banyak kajian menunjukkan sel T akan menurun jika kita tidak cukup tidur. Dan radang seperti cytokines akan menaik. Keadaan ini seterusnya boleh membawa kepada risiko yang lebih besar iaitu mendapat selesema atau demam.

4. Mengurangkan tekanan

Musim selesema juga musim cuti dan cuti boleh membawa sejumlah besar tekanan yang tidak diingini jika anda tidak berhati-hati. Walaupun anda sibuk dengan persiapan hari cuti dan perayaan, pastikan anda mengambil sedikit masa untuk meletakkan kaki anda dan berehat. Badan anda memerlukan untuk menambah sendiri untuk kekal kukuh.

5. Pengambilan suplemen

Pengambilan multivitamin dan mineral setiap hari membawa manfaat kesihatan daripada pelbagai keadaan. Antara suplemen yang boleh diambil untuk meningkatkan sistem imun pesakit diabetes (boleh juga diambil oleh sesiapa sahaja) adalah:

Tingkatkan sistem imun secara semulajadi
Tingkatkan sistem imun secara semulajadi

1. Nutriferon

Pengambilan nutriferon adalah untuk tujuan menghasilkan interferon yang lebih banyak. Pengambilan nutriferon merupakan cara paling selamat, mudah dan murah dalam usaha membantu tubuh menghasilan interferon secara semulajadi. Interferon yang mencukupi membantu tubuh menentang patogen dan seterusnya meningkatkan sistem imun tubuh.

Nutriferon menggalakkan interfero secara semulajadi
Nutriferon menggalakkan interferon secara semulajadi

2. Vitamin C

Pengambilan vitamin C membantu dengan penyembuhan luka. Vitamin C mempunyai sifat antioksidan yang menghalang kerosakan akibat pengoksidaan yang boleh membawa kepada keadaan radang, penyakit jantung dan kanser. Vitamin C juga melindungi daripada toksik dan perengsa udara. Sesetengah orang percaya dos yang tinggi vitamin C boleh melindungi tubuh daripada selesema dan selesema. Tetapi pastikan vitamin C yang anda ambil adalah semulajadi untuk tujuan ini.

Vitamin C membantu meningkatkan sistem imun terutama bagi pesakit kronik seperti diabetes
Vitamin C membantu meningkatkan sistem imun terutama bagi pesakit kronik seperti diabetes

3. Zinc Complex

Zink merupakan elemen penting untuk sistem imun, dan kekurangan zink memberi kesan kepada keupayaan sel-sel T dan sel-sel imun yang lain untuk berfungsi seperti yang sepatutnya.

kesan kekurangan zinc

4. Garlic Complex

Bawang putih mempunyai beberapa keupayaan melawan jangkitan. Ia juga merupakan antibiotik semulajadi. Dalam ujian makmal, didapati bawang putih mempunyai keupayaan melawan bakteria, virus, dan kulat.

Khasiat Bawang Putih untung meningkatkan sistem imun badan
Khasiat Bawang Putih untung meningkatkan sistem imun badan

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk semua.

Raihanah  SID 864679

No tel: 0122195919

Your trusted Shaklee Independent Distributor

Shaklee Gombak

12 thoughts on “5 Cara Tingkatkan Sistem Imun Pesakit Diabetes

    • Raihanah Ahmad says:

      walaupun family takde menghidap diabetes, tidak semestinya kita terselamat. apatah lagi memang keluarga penghidap, memang tinggi risiko.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
YouTube
YouTube
Telegram
WhatsaApp