Call nowWhatsapp

17 Kelebihan Zinc

Jika tidak silap saya, Zinc Complex Shaklee merupakan produk termurah dalam Shaklee (yang lain pun murah, maknanya Zinc Complex paling murah antara yang murah-murah). 

Zinc Complex daripada Shaklee tahan sehingga 4 bulan


Tahukah anda bahawa zinc merupakan vitamin yang diperlukan dalam ativiti metabolisme badan sebagai komponen penting enzim? Ia memainkan peranan penting dalam sistem imunisasi, pertumbuhan dan perkembangan seksual seseorang.

17 Kelebihan Zinc:

1. Penjagaan Kulit: Kajian menunjukkan zinc berkesan untuk menyembuhkan jerawat atau akne. Ia adalah lebih berkuasa daripada placebo dan penggunaan ubat-ubatan antibiotik masih dianggap lebih berkesan.

2. Ekzema: Juga dipanggil sebagai dermatitis ektopik. Adalah gangguan keradangan dan kulit yang kronik. Ia adalah sebahagian besarnya disebabkan oleh kekurangan zinc di dalam badan. Zinc memainkan perananpenting dalam penyembuhan jangkitan kronik dan membantu badan memulihkan keupayaan untuk sembuh dengan sempurna.

3. Jerawat. Mineral ini penting untuk memadam jerawat dari kulit. Ia bertindak mengawalselia jumlah testosteron di dalam badan yang memainkan peranan yang dominan dalam menyebabkan jerawat. Disamping itu zinc juga berkaitan dengan sintetis kolagen yang membantu dalam menormalkan jumlah minyak kulit dan mengekalkan kulit yang sihat.

4. Penyembuhan luka. Kekurangan zinc menyebabkan luka lambat untuk pulih. Badan manusia mempunyai beberapa enzim yang bergantung kepada zinc, yang menggalakkan sintetis kolagen yang seterusnya membantu dalam penyembuhan luka.

5. Gangguan Prostat. ZInc sangat penting dalam menangani gangguan prostat. Kekurangan zinc menyebabkan pembesaran kelenjar prostat dan menjadikannya terdedah kepada kanser. Ia adalah dinasihatkan untuk mengambil 15mg zinc setiap hari di bawah pemerhatian rapi perubatan, apabila mengalami masalah prostat.

6. Hilang berat badan: Zinc memainkan peranan utama dalam menurun berat badan dan mengawal selera makan.

7. Mengandung: Ia penting untuk pembaikan dan fungsi DNA. Ia perlu untuk pertumbuhan cepat sel-sel dan membangunkan unsur-unsur utama sel semasa kehamilan.

8. Pembiakan: Bagi lelaki, zinc membantu dalam spermatogenesis dan pembangunan organ-organ seks. Sementara di kalangan wanita, ia membantu dalam semua fasa pembiakan, termasuk peringkat kelahiran dan penyusuan.

9. Fungsi biologi. Zinc memainkan peranan penting dalam banyak fungsi biologi seperti pembiakan, kawalan penyakit kencing manis, tahap stres, rintangan imun, bau dan rasa, pertumbuhan fizikal, selera makan dan penghadaman.

10. Jangkitan. Zinc membantu seseorang untuk mengesan rasa dan bau, memberikan bantuan kepada penyembuhan luka, meningkatkan imuniti dan membantu dalam menggalakkan pertumbuhan janin. Zinc membantu dalam melindungi daripada gangguan berjangkit dan jangkitan kulat termasuk peparu dan konjunktivitis.

11. Antioksidan. Zinc bertindak sebagai antioksidan dan pada dasarnya terlibat dalam beberapa tindakbalas biokimia yang tegas, yang termasuk sintetis protein, fungsi enzim dan metabolisme karbohidrat.

12. Aturan enzim: Zinc merupakan komponen beberapa enzim yang membantu dalam pertumbuhan sel, sintesis protein, tahap hormon, DNA, mengawalselia transkripsi gen, metabolisme tenaga dan lain-lain faedah kesihatan yang berkaitan dengan zinc.

13. Kanser. Bagi lelaki, zinc memainkan peranan penting dalam kelenjar prostat dan mencegah kerosakan awal, yang boleh membawa masalah seperti kanser.

14. Kelesuan Kronik. Orang yang mengalami keletihan yang kronik dicadangkan untuk mengambil minyak ikan kerana ia kaya dengan zinc. Para doktor tidak mencadangkan ubat-ubatan lain yang diperlukan untuk menyembuhkan keletihan yang kronik kecuali pengambilan minyak ikan yang kaya dengan kandungan zinc

15. Botak boleh menyebabkan kehilangan rambut bagi kanak-kanak dan orang dewasa. Pemulihan yang disyorkan oleh doktor kepada orang yang menghidapinya ialah dengan pengambilan diet yang kaya dengan kandungan zinc. Terdapat pelbagai kapsul yang kaya dengan zinc, jadi ubat-ubatan yang kaya dengan zinc akan membantu mencegah keguguran rambut

16. Kehilangan tulang. Ia adalah penyakit apabila tulang menjadi lemah dan rapuh. Zinc adalah komponen hydroxyapatite iaitu garam dan membuat matrix tulang yang kuat dan keras. Oleh sebab ini, kandungan zinc perlu ditambah kedalam pelan diet unda untuk mengelakkan kehilangan tulang.

17. Buta malam. Pengambilan 150 hingga 450mg zinc akan memperbaiki penglihatan. Jadi adalahsentiasa dicadangkan untuk mengambil makanan seperti daging, lembu, kambing, tiram, ketam kerana ia kaya dengan kandungan zinc dan akan memperbaiki penglihatan mata.

Berapa banyak zinc yang anda perlukan?

Lahir hingga 6 bulan = 2 mg
Infatnts 7 hingga 12 bulan = 3mg
Kanak-kanak 1 hingga 3 tahun = 3mg
Kanak-kanak 4 hingga 8 tahun = 5mg
Kanak-kanak 9 hingga 13 tahun = 8mg
Remaja 14 – 18 tahun (lelaki) = 11mg
Remaja 14 – 18 tahun (perempuan) = 9mg
Dewasa (lelaki) = 11mg
Dewasa (wanita) = 8mg
Remaja Mengandung = 12 mg
Wanita Mengandung = 11mg
Remaja Menyusu = 13mg
Wanita Menyusu = 12mg

Anda ingin mendapatkan zinc daripada jenama Shaklee?

Fakta Nutrisi Zinc ComplexFakta nutrisi:
Sebiji zinc Shaklee membekalkan 15mg (100% keperluan harian) dan 115mg kalsium (12% keperluan harian). Dan ia bukan sahaja membantu menguatkan kutikel rambut tetapi juga dapat meningkatkan daya ingatan dan tempoh penumpuan.

Credit: Mamafaiz

Ingin mencari supplemen yang sesuai untuk diri anda atau keluarga? Atau ingin menjana pendapatan 4-5 angka sebulan hanya dari rumah?

https://www.facebook.com/messages/yourhealthpartner
PM/SMS/Watsapp 0122195919
Emel ahmad.raihanah@gmail.com
Layari blog www.vitamincerdik.blogspot.com
Facebook www.facebook.com/yourhealthpartner
Konsultansi percuma

One thought on “17 Kelebihan Zinc

  1. Pingback: Manfaat GLA Untuk Lelaki | My Blog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
YouTube
YouTube
Telegram
WhatsaApp