Turunkan Kolestrol Dengan Suplemen Semulajadi

By | 8 June 2014

Tahukah anda 1 daripada 3 orang dewasa di Malaysia menghidapi kolestrol tinggi? Ini adalah berdasarkan kepada soal selidik yang telah dijalankan oleh National Health and Morbidity Survey pada 2011

Sebenarnya sesiapa sahaja boleh meghidap kolestrol tinggi dan pada mana-mana usia pun. Kolestrol tinggi ni boleh menyebabkan sakit jantung, iaitu pembunuh no 1 di Malaysia. Semakin tinggi kolestrol seseorang, semakin tinggi risiko menghidapi sakit jantung.

Adakah anda salah seorang daripadanya?



Saya ada kawan, sebab kolestrol tinggi, beliau diserang strok. Muda lagi orangnya, saya rasa dalam 2 atau 3 tahun lebih tua daripada saya. Hati-hatilah.

Anda boleh rujuk di sini untuk “High Cholestrol Overview“.

Ada 2 jenis kolestrol di dalam tubuh anda:

1. Low-density lipoprotein (LDL) ini boleh menyebabkan plak dan menyumbat arteri yang akan menyebabkan anda berisiko menghidapi sakit jantung dan strok. Inilah yang disebut sebagai bad cholestrol atau kolestrol tak baik.

Tinggi kolestrol penyebab salur darah tersumbat


2. High-density lipoprotein (HDL) juga dikenali sebagai kolestrol baik disebabkan ia membatu membuang kolestrol tak baik yang berlebihan kepada hati untuk dikumuhkan.

Jadi nampak tak, sebenarnya kita kena tinggikan paras HDL kita dan mengurangkan paras LDL bagi mengelakkan sakit berkaitan kardiovaskular (berkaitan jantung).

Tips untuk mengurangkan kadar kolestrol:

1. Makan dengan sihat dengan mengurangkan lemak tepu dan ambil lebih makanan yang tinggi kandungan fiber.

2. Anda perlu aktif, bersenam atau apa saja yang membuatkan anda aktif secara fizikal. Peralatan sukan adalah tax exempted tau. Jangan risau nak berbelanja peralatan sukan.

3. Cubalah kuruskan badan.

4. Pengambilan suplemen 

Dari segi suplemen, National Institutes of Health (NIH) menyarankan pengambilan 2,000mg fitosterol ke dalam diet harian setiap hari untuk mengurangkan paras kolestrol secara semulajadi. Apa tu fitosterol? Anda boleh rujuk Phytosterol.

Bagaimana pengambilan fitosterol membantu mengurangkan kadar kolestrol

Kalau pengambilan dengan sumber makanan, inilah banyaknya yang anda perlu ambil secara HARIAN, untuk 2,000mg tadi. Sempat tak agaknya ambil banyak ni?

Sumber semulajadi fitosterol


Banyak produk fitosterol ni sebenarnya, tapi yang mana harus menjadi pilihan?

Sejak saya amalkan Shaklee, saya tak pandang dah produk lain. Sebab saya tahu Shaklee Halal, dirumus daripada bahan semulajadi dan tanpa bahan berbahaya. 

Shaklee baru sahaja memperkenalkan produk phytosterolnya yang baru dalam National Conference semalam (7 Jun 2014).

Pilihan Sihat Dengan 2,000mg Fitostrerol Setiap Hari

Keistimewaan Phytocol-ST Shaklee


Phytocol-ST Shaklee ialah formula proprietari berasaskan bahan-bahan yang terbukti secara klinikal berkesan untuk menyekat penyerapan kolestrol dan merendahkan paras kolestrol LDL.

Keistimewaan Shaklee

1. Rumusan beberapa jenis fitosterol asli yang aktif daripada tumbuh-tumbuhan, buah-buahan, sayur-sayuran dan bijirin.  

2. Membekalkan 2,000 mg fitosterol tumbuhan setiap hari.

3. Fitosterol tumbuhan telah terbukti secara klinikal mampu mengurangkan paras kolesterol LDL dalam lebih 80 kajian.

4. Membekalkan 100% nilai harian fitosterol  sepertimana disyorkan Institut Kesihatan Kebangsaan (NIH).

5. Tiada pengawet, pewarna, perisa atau pemanis tambahan.


Bagaimana Fitosterol bertindak?

Dengan struktur yang sama seperti kolesterol, Fitosterol akan bersaing dan mengalahkan kolesterol untuk penyerapan dalam usus. Ini bermakna bahawa semakin banyak Fitosterol yang anda ambil, maka semakin kurang kolesterol yang dapat diserap oleh tubuh dan semakin tinggi peluang anda untuk merendahkan paras kolesterol LDL anda.

Bagaimana fitosterol bertindak

Ada testimoni tak?

Walaupun di Malaysia ia baru dilancarkan semalam, tetapi kami dapatkan kepada anda testimoni berikut daripada pengguna di kalangan pengurusan Shaklee Malaysia.

Testimoni turun kadar kolestrol dengan Phytocol-ST



Jom dapatkan Phytocol-ST Shaklee anda hari ini. Bertindak sekarang untuk diri anda dan juga keluarga anda.

Hubungi saya  untuk saya bantu anda lebih sihat.


Ingin mencari supplemen yang sesuai untuk diri anda atau keluarga? Atau ingin menjana pendapatan 4-5 angka sebulan hanya dari rumah?

https://www.facebook.com/messages/yourhealthpartner 
PM/SMS/Watsapp 0122195919 
Emel ahmad.raihanah@gmail.com 
Layari blog www.vitamincerdik.blogspot.com 
Facebook www.facebook.com/yourhealthpartner 
Konsultansi percuma

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge