Tips Hadapi Musim Kemarau dan Jerebu

By | 13 February 2014

Rasanya dah lama tak hujan. Alhamdulillah petang dan malam tadi hujan di area Gombak. Tempat anda bagaimana?

Diberitakan dah lama tak hujan, tak lama dulu tak hujan tetapi cuaca sejuk, owh memang best. Tak boleh saya lupakan pengalaman cuaca sejuk tu, nak bawa anak-anak bermain kat luar pun cuaca masih segar. 


Tak lama selepas itu cuaca kembali panas, tetapi sebab kemarau dan berjerebu. Menambahkan masalah ini.


Justeru, apa tips bagi menghadapi cuaca macam ni?

1. Banyakkan minum air suam sekurang-kurangnya 3 liter sehari untuk mengelakkan hidrasi dan menyejukkan badan.



2. Jangan ambil atau kurangkan pengambilan minuman berkafein dan beralkohol (bagi orang Islam ianya haram) dan minuman yang mempunyai kandungan gula yang tinggi.

3. Kurangkan aktiviti di luar ketika panas terik. Banyakkan berehat di rumah sekiranya tiada perkara mustahak hendak dilakukan.

4. Pakai pakaian yang ringan, warna-warna yang terang dan longgar

5. Gunakan payung atau topi ketika keluar rumah

6. Minum minuman isotonik kerana boleh menggantikan garam dan mineral yang hilang semasa berpeluh. Gunakanlah Performace Drink untuk lebih berkesan dan kurang kandungan gula.

Performance drink telah digunakan oleh ramai atlet untuk meningkatkan hidrasi


7. Mandi atau gunakan kipas untuk menyejukkan badan

8. Amalkan pengambilan suplemen yang membantu meningkatkan imun badan seperti Vitamin C dan Nutriferon daripada Shaklee

Vita C dan Nutriferon berupaya meningkatkan ketahanan badan



Bagaimana mengelakkan penyakit ketika jerebu?
1. Jika ada simptom seperti batuk, selesema, asma, sakit mata, sakit jantung atau sakit paru-paru sila berjumpa doktor anda jika keadaan bertambah buruk



2. Mereka yang berisiko tinggi seperti kanak-kanak, ibu mengandung dan warga emas hendaklah sentiasa mengambil ubat seperti yang dinasihatkan.



3. Pakai penutup hidung jika anda berada di luar bangunan



4. Kerapkan tinggal di dalam bangunan / rumah

5. Kurangkan aktiviti sukan di luar rumah

6. Kerapkan membasuh muka dan bahagian kulit yang terdedah dengan jerebu menggunakan air bersih



7. Gunakan penghawa dingin – habislah naik bil ni

8. Minum air kosong dengan banyak sekurang-kurangnya 3 liter sehari



9. Perokok – kurangkan merokok jika keadaan udara tidak sihat. Jika selalu pun boleh sangat

Ingin mencari supplemen yang sesuai untuk diri anda atau keluarga? Atau ingin menjana pendapatan 4-5 angka sebulan hanya dari rumah?

https://www.facebook.com/messages/yourhealthpartner
PM/SMS/Watsapp 0122195919
Emel ahmad.raihanah@gmail.com
Layari blog 
www.vitamincerdik.blogspot.com
Facebook 
www.facebook.com/yourhealthpartner
Konsultansi percuma

2 thoughts on “Tips Hadapi Musim Kemarau dan Jerebu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge