Tag Archives: puasa

Atasi Gastrik, Berpuasa Dengan Sihat dan Bertenaga

By | 24 June 2014

Masa saya kecil-kecil dulu, ada juga kawan-kawan saya bagi alasan tak puasa sebab gastrik. Saya memang rasa diorang ni betul ke main-main, saja nak elak puasa. Tapi sebab masa tu masih kecil, saya biarkan je la, bukan kes saya. HahahaTapi betul ke gastrik tak boleh puasa? Gastrik Tidak Halang Puasa Gastrik Tidak Halang PuasaGastrik ni sejenis penyakit radang… Read More »

Persediaan Untuk Puasa Bertenaga Dengan Set Puasa Shaklee

By | 22 June 2014

Persediaan puasa – kesihatan dan kerohanianLagi seminggu kita nak puasa dah. Alhamdulillah dipertemukan sekali lagi dengan bulan Ramadhan, untuk menambah amalan dan melipatgandakan pahala. Kena ambil peluang ni untuk pertingkatkan kesolehan diri. Di samping itu sebagai ibu rumahtangga ada macam-macam juga persediaan, bukan persediaan makanan je.Dalam keadaan cuaca yang tak menentu akhir-akhir ini, saya tak ingat dah berapa… Read More »

FAQ Penyusuan Susu Ibu dan Puasa

By | 6 May 2014

Kurang 2 bulan lagi kita akan mula berpuasa Ramadhan. Telah anda buat persiapan?Dibawah adalah panduan bagi ibu yang menyusu dan berpuasa. Kredit saifulislam.com Wanita hamil dan menyusukan serta panduan berpuasa FAQ Penyusuan Susu Ibu dan Puasa1. Bolehkah saya berpuasa semasa menyusukan anak?Ya dan tidak. Ya jika kondisi ibu sihat dan bayi tiada masalah. Ibu boleh teruskan berpuasa. Tidak… Read More »

Tips Puasa Bagi Ibu Menyusu

By | 5 May 2014

Ramai sebenarnya ibu-ibu yang terpaksa ponteng puasa di bulan puasa atau bulan Ramadhan atas faktor-faktor tak boleh dielakkan seperti kehamilan, berpantang dan penyusuan.Atas sebab apapun, ganti puasa tetap kena buat, samada dalam tahun yang sama, mahupun tahun kemudiannya (tapi kena juga bayar denda).Puasa dah dekat, tak sampai  2 bulan lagi, adakah anda telah membayar puasa? Atau sudah membuat… Read More »

Persediaan Berpuasa, pilih Shaklee

By | 19 June 2013

Berpuasa Ramadhan ini adalah salah satu kaedah terbaik untuk meningkatkan kesihatan mental dan fizikal. Dengan tidak makan atau minum sepanjang hari, badan kita akan ditawarkan peluang yang jarang berlaku untuk menyahtoksik sistem penghadaman sepanjang bulan ini. Apakah yang berlaku dalam tempoh berpuasa? Lemak dan karbohidrat yang berlebihan yang disimpan di dalam badan kita digunakan sebagai sumber tenaga, oleh… Read More »