Tag Archives: osteoporosis

Keperluan Nutrisi Untuk Tulang

By | 19 February 2017

Disebabkan saya baru balik daripada workshop Landmark Study oleh Dr Bruce Daggy, ada maklumat penting yang saya nak kongsikan dengan anda semua. Salah satunya berkenaan nutrisi kepada tulang. Ramai orang anggap, asal tulang je mesti kalsium. Betul tak? Kalau ada tambahan pun, mesti magnesium. Magnesium untuk bantu proses penyerapan kalsium kan. Kalau saya sebut, tulang kita perlukan 20… Read More »

Sukar gerakkan kaki, bengkak lutut? Cegah Arthritis

By | 26 April 2014

Tahukah anda bahawa sendi-sendi membentuk hubungan di antara tulang. Sendi-sendi ini memberi sokongan dan membantu anda bergerak. Ia terdiri daripada tulang rawan, ligamen, tendon dan cecair sinovia (bendalir yang melicinkan sendi-sendi) yang memberikan keselesaan antara tulang dan membantu menyerap hentakan daripada impak fizikal.Bila umur meningkat, tulang rawan menyusut secara semulajadi. Tekanan fizikal yang berterusan dan bebanan boleh mempercepatkan… Read More »

Mengapa ibu menyusu perlukan kalsium

By | 11 April 2014

Mengapa ibu menyusu perlukan kalsium? Temui jawapan anda di sini!Kalsium penting untuk pembinaan tulang, gigi, sel darah dan sebagainya, menjadikan ia adalah kandungan mineral terbesar dalam tubuh kita – kira-kira 1.5% daripada berat badan kita. Kita memerlukan kalsium setiap hari, sebab setiap hari kita kehilangan kalsium. Ini terjadi terutama kepada kaum wanita kerana mengalami haid, mengandung, menyusukan dan… Read More »

Sumber Kalsium Anda

By | 3 April 2014

Tahukah anda, kalsium tidak dihasilkan secara semulajadi di dalam badan, jadi pastikan ambil susu atau suplemen untuk menguatkan tulang dan gigi anda, sebelum ia hilang sebelum waktunya.Sumber kalsium boleh didapati melalui 2 cara:1. Makanan yang kita makan Makanan tinggi kalsium Kalau ikutkan makanan di atas ni, seseorang ibu mengandung/menyusu perlu 1000mg kalsium sehari. Jika 1 cawan badam =… Read More »