Tag Archives: osteoarthritis

Keperluan Nutrisi Untuk Tulang

By | 19 February 2017

Disebabkan saya baru balik daripada workshop Landmark Study oleh Dr Bruce Daggy, ada maklumat penting yang saya nak kongsikan dengan anda semua. Salah satunya berkenaan nutrisi kepada tulang. Ramai orang anggap, asal tulang je mesti kalsium. Betul tak? Kalau ada tambahan pun, mesti magnesium. Magnesium untuk bantu proses penyerapan kalsium kan. Kalau saya sebut, tulang kita perlukan 20… Read More »

Sukar gerakkan kaki, bengkak lutut? Cegah Arthritis

By | 26 April 2014

Tahukah anda bahawa sendi-sendi membentuk hubungan di antara tulang. Sendi-sendi ini memberi sokongan dan membantu anda bergerak. Ia terdiri daripada tulang rawan, ligamen, tendon dan cecair sinovia (bendalir yang melicinkan sendi-sendi) yang memberikan keselesaan antara tulang dan membantu menyerap hentakan daripada impak fizikal. Bila umur meningkat, tulang rawan menyusut secara semulajadi. Tekanan fizikal yang berterusan dan bebanan boleh… Read More »

Anda sakit lutut? Elakkan osteoarthritis

By | 25 April 2014

Siapa tak pernah sakit badan, sakit lutut atau sakit pinggang? Saya rasa semua pada kita mesti pernah kena, walaupun sekali. Sakit kan? Nak solat pun susah.Sakit lutut ada macam-macam:1. Sakit apabila hendak naik turun tangga, mencangkung atau solat. Ini kerap beraku kepada wanita, terutama yang aktif bekerja serta menjaga rumah tangga. Puncanya adalah pada tempurung lutut.2. Lutut bengkak… Read More »