Tag Archives: mengapa perlu suplemen

Mengapa Anda Perlukan Suplemen

By | 6 October 2015

Untuk anda, jawabannya adalah ya. Bagi datuk nenek kita yang tinggal setengah juta tahun lalu, jawabannya tidak. Posting saya kali ini adalah untuk memberikan anda penjelasan mengapa anda perlukan suplemen. Kepentingan Vitamin dan Mineral Vitamin dan mineral adalah sangat penting untuk mengekalkan fungsi asas pelbagai  reaksi dalam tubuh anda. Reaksi ini yang menentukan kesihatan anda. Nenek moyang kita yang hidup di… Read More »

Susu dah kering masa dalam pantang lagi?

By | 30 March 2015

Semalam dapat kunjungan daripada sedara mara saya. Alhamdulillah semua eksaited tengok baby sarah. Sekarang ni dah sebulan baby sarah, dah makin bambam. Mana taknya fully susu ibu, selain tido kerjanya minum susu je lah. Saya dapat perkhabaran ada mak2 hadapi masalah penyusuan. Susu kering katanya. Ada yg baby dah 5 bulan, ada yang baru 50 hari. Bila diselidik,… Read More »

Pentingnya Suplemen Kepada Kita

By | 14 July 2014

Saya ni sekadar nak cerita je. Saya dulu memang tak suka ambil vitamin atau suplemen ni, tapi ada ceritanya kenapa saya mula ambil. Mula kenal suplemen Saya mula kenal suplemen jenama HPA. HPA ni suplemen juga, tapi herbal based. Jadi ada pro and cons. Saya ambil dulu sebab saya ada masalah batuk-batuk berpanjangan, berlaku setiap bulan, sampai sakit… Read More »

Suplemen untuk ibu hamil, berpantang dan menyusu

By | 19 May 2014

Adakah anda termasuk dalam kategori di bawah?1. Ibu ohsem yang sedang mengandung?2. Ibu ohsem yang sedang berpantang?3. Ibu ohsem yang sedang menyusukan anak?Pernahkah anda alami keadaan berikut?1. selalu rasa badan letih, 2. ada sembelit time mengandung dan berpantang, 3. ada buasir ketika mengandung,4. nak pulih dengan cepat ketika berpantang5. Selalu rasa letih, sakit kaki, cramp, penat atau stress6. sedang berpuasa… Read More »

10 sebab anda perlukan suplemen

By | 28 April 2014

Ada orang kata, tak payahlah ambil vitamin ni, cukup ambil makanan seimbang. Dulu saya pun fikir begitu, tapi saya fikir begitu untuk penyedap hati sebab kalau saya ambil suplemen terpaksalah saya sediakan bahagian tertentu setiap bulan untuk beli suplemen. dan saya fikir suplemen tu mahal. Apa turning point saya? Turning point saya masa tu: 1. Saya masih BF… Read More »

Mengapa Pengambilan Suplemen Tidak Berkesan

By | 27 March 2014

Ada sesetengah pengamal vitamin merungut kenapa mereka ambil vitamin tetapi tiada menampakkan kesan? Lebih-lebih lagi bagi mereka yang mengamalkan pengambilan suplemen yang ingin melihat kesan yang cepat. Contohnya mengambil suplemen untuk mengurangkan berat badan, tetapi merungun mengapa berat badannya masih tidak turun. Suplemen adalah makanan tambahan, justeru kesannya tidak sama dengan ubat.Beberapa faktor menyebabkan pengambilan suplemen tidak berkesan:1.… Read More »

Bagaimana Mengenalpasti BUah atau Sayuran adalah GMO?

By | 25 February 2014

Saya dapat ilmu baru hari ini, saya rasakan sangat penting untuk dikongsi bersama Bagaimana untuk mengenalpasti buah atau sayuran adalah GMO?Perasan tak bila kita beli buah-buahan mesti ada pelekat seperti gambar dibawah? Apa fungsinya? Ini adalah perkara asas yang anda perlu ketahui: 1. Jika hanya ada 4 digit nombor pada PLU?Ia bermakna buah tersebut ditanam secara konvensional @ tradisional,… Read More »