Tag Archives: kemelesetan ekonomi

Sara hidup tinggi, terkesankah kepada anda?

By | 22 April 2014

Saya rasa ramai yang telah merasa peritnya ekonomi sekarang ini. Mak saya pun dah merungut, duit habis macam air, cepatnya gitu tetapi barang yang didapati pun takla banyak mana. Saya pun bila setiap kali berbelanja di hypermarket, paling kurang habis RM100, tetapi barang tak penuh pun troli.Anda pernah lihat berita ini? Mencuri demi anak Ayah curi sepatu di… Read More »

GST Telah Diluluskan, rakyat malaysia bakal berdepan satu lagi kesukaran

By | 8 April 2014

Rakyat Malaysia bakal berdepan satu lagi kesukaranTahukah anda semalam 7 April 2014 telah diluluskan pelaksanaan GST di Dewan Rakyat dengan undian majoriti tipis. Bukan undian ni yang saya nak highlight, tapi pelaksanaan GST yang bakal membebankan rakyat yang saya cuba kongsikan di sini.Anda boleh baca apakah GST dan kesannya kepada anda. Perlulah diingat, anda harus lakukan bacaan yang… Read More »

Realiti Malaysia: nilai ringgit semakin kecil

By | 6 April 2014

Saya memang perasan harga barang sekarang macam dah tak terkawal. Walaupun lah kerajaan kata dia ada kawal, tetapi nampaknya realiti yang dialami masyarakat Malaysia sekarang ni memang sangat payahlah.Adakah anda ada merasai seperti ini? Bolehkah hidup dengan gaji RM1500 di Malaysia? Atau mengalami situasi seperti ini? Nilai ringgit semakin menyusut Dulu-dulu pernah juga boleh beli nasi lemak dengan… Read More »

Kita Yang Terdesak

By | 24 December 2013

[KITA YANG TERDESAK]1) KEADAAN TIDAK MENENTUKita hidup dlm keadaan ekonomi yg tidak menentu.. banyak uncertainty. kenaikan harga minyak, harga barang, kenaikan kos hidup dsb… jgn nanti tunggu nak merungut jer. Bagaimana nanti kalau berlaku kegawatan ekonomi? Kalau betul jangkaan akan berlaku lagi kegawatan ekonomi… dan sedar tak hutang negara kita lebih 500 billion? Adakah anda benar2 yakin kerajaan… Read More »

Bantu Saya Untuk Membantu Anda

By | 24 July 2013

Bantu saya untuk membantu anda….Pelik tetapi benar! Ya itulah perasaan yang saya rasa sekarang…Saya sangat teringin membantu anda di luar sana yang sedang menghadapi kemelut dan dilema kehidupan:1) Dihimpit kos sara hidup yang tinggi2) Tiada pilihan untuk menjaga anak2 di depan mata kerana terpaksa keluar bekerja3) Terpaksa bekerja makan gaji dgn gaji yang kurang dari RM2K sebulan disebabkan tiada… Read More »