Tag Archives: diabetes

Paras Gula Turun Kepada 6.6 Dalam Tempoh 3 Minggu

By | 4 February 2016

  Teruja juga saya hendak kongsikan testimoni seorang customer saya ini. Jom ketahui bagaimana turunkan paras gula dengan Vivix. Paras Gula Turun Kepada 6.6 Dalam Tempoh 3 Minggu Satu hari kak z hubungi saya. Mula-mula dia usha Collagen Powder, disebabkan bulan lepas promosi Collagen Powder. Katanya untuk kulit cantik. Tapi bila Kak Z mendapat tahu Vivix promo bulan ni, dia menukar… Read More »

Kuasa Hebat Vivix Pada Ramuan Kaya Antioksidan dan Polifenol

By | 27 January 2016

Baru-baru ini ada produk baru Gardenia di pasaran, saya ternampak di rak jualan. Terus saya beli bila ia tertulis 100% WholeGrain, disamping warnanya ungu. Sekarang ini ramai yang mula sedar tentang kebaikan makanan berwarna ungu. Selain kaya dengan antioksidan, ia juga kaya dengan nutrisi lain. Ketahuinya lebih lanjut. Makanan Berwarna Ungu Kaya Antioksidan, Antosianin dan Polifenol Makanan ungu… Read More »

Kesan Penyakit Kencing Manis atau Diabetes Ke Atas Penghidap

By | 19 January 2016

Korang tahu tak penyakit kencing manis atau diabetes di Malaysia adalah antara tertinggi di seluruh Asia Tenggara? Menurut statistik, sejumlah 3.6 juta rakyat Malaysia atau 15% daripada rakyat Malaysia merupakan penghidap kencing manis atau diabetes, iaitu 1 dari 5 orang rakyat negara ini merupakan penghidap kencing manis atau diabetes.   Lihat pada carta di bawah, bagi individu berumur 30 tahun ke… Read More »

Diet Rendah GI Untuk Penghidap Diabetes

By | 7 September 2015

Bagi pesakit diabetes, pengambilan makanan faktor penting bagi mengawal tahap gula dalam darah. Ini kerana kencing manis terjadi akibat daripada kelemahan tubuh mencerna karbohidrat. Dalam proses metabolisme, karbohidrat diproses menjadi gula (glukos) dan ditukarkan kepada tenaga. Bagaimanapun, tidak semua glukos menjadi tenaga. Bagi penyakit kencing manis, insulin berfungsi mengawal kadar lebihan gula dalam darah ini tidak berfungsi dengan… Read More »

Cara Elakkan Diabetes Semasa Mengandung (GDM)

By | 24 September 2014

Saya memang eksited nak tulis ni berkenaan diabetes semasa mengandung atau GDM. Ini kerana 2 kali mengandung sebelum ini kedua-duanya saya ada GDM. Kandungan kali ini saya nak elakkan. Saya ke Klinik Kesihatan berhampiran sebulan yang lalu untuk buat MGTT (modified glucose tolerance test). Dan hari semalam saya ke klinik lagi untuk checkup biasa, sambil tu nak tengok keputusan… Read More »

Kesan Indeks Glisemik Rendah

By | 21 May 2014

Salah satu keistimewaan ESP adalah memiliki Indeks Glisemik yang rendah, sekitar 39 dan menjadikannya sesuai untuk semua meskipun kepada penghidap penyakit kencing manis atau diabetes.Apakah Indeks Glisemik?Indeks glisemik adalah ukuran seberapa besar kesan sesuatu makanan yang mengandungi karbohidrat dalam meningkatkan kadar gula dalam darah setelah dimakan. Makanan dengan indeks glisemik tinggi adalah makanan yang cepat dicerna dan diserap… Read More »

FAQ Cinch Shake Mix Yang Anda Belum Tahu

By | 10 May 2014

Tahukah anda, Malaysia adalah no. 1 dalam obesiti di kalangan negara-negara ASEAN? Malaysia no. 1 di Asean dalam kategori Obesiti Bagaimana nak tahu samada kita ni obesiti atau tidak? Rujuk jadual di bawah ya Cara kira BMI Bila obese, memang sangat banyak masalah kesihatan lain. Cuba rujuk gambar di bawah: Risiko Obesiti Antara masalah kesihatan yang disebabkan oleh… Read More »

Ingin cegah atau kawal diabetes? Takut kaki dipotong?

By | 26 April 2014

Kira-kira 8.3% dari orang dewasa di Malaysia menghidap diabetes, dan kebanyakannya diabetes type 2. Diabetes jenis ini dikatakan bersifat keturunan, yakni bila ibu bapa ada menghidap diabetes, anak-anaknya mempunyai risiko sehingga 80% untuk turut menghidapnya. Anda atau orang tersayang anda menghidap diabetes? Tak kiralah samada suami atau isteri atau abang atau kakak atau ibu bapa anda menghidapnya, tahukah… Read More »

Pelbagai testimoni vivix

By | 6 September 2013

VIVIX BANTU penghidap Diabetes 14 tahun BEBAS dari penyakit!!==================================En. R Jitendra merupakan penghidap Diabetes sejak 14 tahun yang lalu. Kadar gula dalam darah ialah 15.5, tetapi kini setelah mengambil VIVIX Shaklee selama 7 bulan secara konsisten, kadar gula dalam darah telah menurun kepada 4.8 dan beliau telah bebas dari Diabetes. Kata beliau “ Kini saya dapat menikmati kehidupan… Read More »

Kelebihan CoQHealth Plus

By | 4 September 2013

Kerahsian Q10 Pencetus KehidupanCoenzyme Q10 adalah ‘Pencetus’ yang membolehkan sel-sel tubuh menghasilkan tenaga untuk memelihara kehidupan. Kemampuan tubuh untuk menghasilkan dan mengagihkan bahan mirip vitamin ini menurun kerana faktor umur meningkat, atau akibat timbul pelbagai penyakit, kekurangan nutrien dan tekanan (stress). Oleh yang demikian, fungsi-fungsi sel akan gagal akibat kekurangan nutrien yang penting ini. Penyelidikan perubatan kini membuktikan… Read More »