Tag Archives: batuk

Tips Baby Batuk Selesema

By | 7 May 2014

Lately cuaca tak menentu dengan panas yang amat panas. My second son, Faiz pun dah batuk + selesema. Selesema tu mmg macam dah jadi rutin biasa dia, sbb dia amat gemar minum air (dari cawan) tonggang sampai air masuk hidung.  Batuk pula, baru 2x yang dia kena. First dulu time dia dlm 10 months. Bagaimanapun kali ni batuk… Read More »

Anak Demam? Tonsil Bengkak? Jom Cuba Ni

By | 9 December 2013

Sekarang musim demam, batuk dan selesema. Ia menjangkiti bukan sahaja kanak-kanak, malah orang dewasa juga. Baru-baru ini saya balik kampung di Kelantan. Alhamdulillah kali ini lepas pula cuti saya selama 5 hari. Rancangannya balik kampung dapatlah 7 hari campur hujung minggu. Kami balik hari Ahad. Ditakdirkan pagi tu kedengaran Faiz batuk-batuk. Badan pun dedar. Hati dah runsing, cuma berdoa… Read More »

Omega Guard Penawar Batuk

By | 15 February 2013

Selain mengamalkan pemakanan bawang putih dalam post saya terdahulu, saya juga ada mencuba kaedah lain untuk melegakan batuk dan kahak dengan segera.Caranya saya stopkan sekejap pengambilan air garlic dan minyak berasaskan garlic. Saya upkan intake saya dalam pengambilan supplemen Omega Guard. Jika dalam keadaan biasa saya mengamalkan 1 biji sehari, semasa saya sendiri mengalami batuk dan faiz juga… Read More »