Susu dah kering masa dalam pantang lagi?

By | 30 March 2015
Bayi Susu Ibu

Semalam dapat kunjungan daripada sedara mara saya. Alhamdulillah semua eksaited tengok baby sarah. Sekarang ni dah sebulan baby sarah, dah makin bambam. Mana taknya fully susu ibu, selain tido kerjanya minum susu je lah.

Saya dapat perkhabaran ada mak2 hadapi masalah penyusuan. Susu kering katanya. Ada yg baby dah 5 bulan, ada yang baru 50 hari.

Tingkatkan kualiti susu ibu dengan suplemen

Kebaikan susu ibu kepada bayi

Bila diselidik, saya boleh katakan puncanya mungkin kurang pendedahan dan ilmu penyusuan. Sebabnya mak tadi ingatkan susu yg diperah hanya boleh tahan 4 hari sahaja.

Pertamanya anda harus faham kebaikan penyusuan ibu. Bila dah tahu memang senanglah.

Kedua. Bagaimana menjayakan penyusuan ibu sekurang2nya 6 bulan of baby’s life?

Pasang niat dan tekad

Saya dulu masa anak 1st saya dah tanam tekad nak fully bf. Saya ni kerja, apalah sangat masa kualiti saya dapat dengan anak2. Jadi bonding dengan susu ibulah kunci utama says nk bonding kukuh dengan anak.

Niat ni pulak jangan diam2kan je. Kenalah maklumkan pada suami, ibu, ibu mertua dan kawan2 supaya anda mendapat sokongan.

Gali ilmu

Banyak sangat ilmu tentang penyusuan anda boleh dapatkan. Antara website yang anda boleh gunakan:

  1. Www.kellymom.com
  2. Www.babycenter.com.my
  3. Www.vitamin-cerdik.com antaranya

Banyak juga forum dan page fb yang menawarkan perbincangan tentang ini. Join them.

Mindset Anda Paling Penting!

Mindset I

SUSU IBU ADA – walaupun sedikit, susu ibu ada. Merasakan susu ibu ‘tak ada’ menghantar mesej kepada otak bahawa susu ibu tiada dan perlu menyediakan alternatif lain.

Mindset II

MENYUSU ITU PERLU – selepas bayi dilahirkan, paras prolaktin dalam tubuh ibu menurun hingga 50%. Sekiranya ibu tidak mula menyusukan dalam minggu pertama, kemungkinan besar paras prolaktin terus menurun hingga ke paras sebelum hamil dan bersalin. Sayang 1000 kali sayang sekiranya penyusuan dalam minggu pertama ini diabaikan.

Mindset III

PENYUSUAN ADALAH SEMULAJADI – bukan disebabkan longan kering, pucuk betik mahupun urutan bidan. Penyusuan adalah prolaktin, dan prolaktin adalah hisapan bayi.

Demand vs supply

Bagaimana susu ibu dihasilkan

Mindset IV

FEED THE MOTHER TO FEED THE BABY – susu ibu tetap berkualiti walaupun ibu kurang nutirisi. Itulah hikmah penyusuan ibu dan anugerah Allah buat ibu-ibu yang tidak bernasib baik.. misalnya mangsa kebuluran. Ibu tidak perlu risau tentang makanan bayi kerana ia sudah tersedia. Tapi itu bukan alasan untuk ibu-ibu yang mampu mendapatkan nutrisi terbaik. Umpama bandingan orang miskin yang tak mampu berkereta dengan orang kaya. Kenapa pula si kaya tak mahu beli kereta sebab “Si miskin tak berkereta pun boleh hidup”? Nutrisi yang baik dan lengkap bukan saja menjadikan ibu lebih sihat, malah lebih bertenaga dan lebih ceria. Bukankah itu lebih bagus? Feed the mother dengan ilmu penyusuan dan nutrisi yang tepat dan lengkap, agar penyusuan terhadap bayi dapat dilakukan dengan baik.

Buat persediaan secukupnya, mentally dan physically

Mentally ni sebabnya anda nak kena tahan cakap2 org. Eh baby tak kenyang tu, susu sikitlah, dll. Kena banyak baca tentang mitos dan fakta penyusuan ibu.

Persediaan fizikal seperti

  1. Peralatan penyusuan ibu
  2. Suplemen

Peralatan penyusuan ibu ini diperlukan sebab anda nak buat stok susu. seperti

  • Set Breastpam – anda tak perlukan ini jika anda surirumah
  • Botol susu
  • Storage bags
  • Warmer
  • Peti sejuk
  • Lain-lain lagi

Perlukah suplemen?

Saya katakan ya. Saya ada pengalaman menyusu tanpa suplemen dan menyusu dnegan suplemen. Hasilnya berbeza dari segi kualiti dan bilangan susu yang disimpan.

Masalah susu kering

Mak2 kena faham pengeluaran susu adalah bergantung kepada demand and supply. Kalau demand kurang, susu pun kurang. Kalau banyak demand, susu meriah.

Sebab itu saya selalu nasihatkan customer saya untuk banyakkan sesi penyusuan. Kalau tak direct feed, kenalah pam supaya isyarat dihantar kepada badan anda bahawa demand banyak. Kalau baby kurang direct feed dan mak biarkan, maka lama2 memanglah susu kurang dan terus kering.

Sepanjang tempoh berpantang kali ini dah 30 hari saya berjaya simpan 50 beg storage yang setiap satunya ada 7oz setiap satu. Alhamdulillah set berpantang shaklee dan set penyusuan shaklee membantu saya dalam hal ini.

Susu ibu

Sebahagian Daripada stok susu baby Sarah

Bagi anda yang mempunyai masalah penyusuan atau ingin tahu berkenaan penyusuan bolehlah hubungi saya.

JAMINAN KAMI

Shaklee merupakan suplemen semulajadi dan memegang piagam

MENGAPA SAYA?

Saya merupakan pengedar Shaklee yang jujur dan amanah, serta lebih mementingkan kesihatan anda. Hubungi saya agar saya boleh bantu anda dan keluarga anda lebih sihat. Saya juga akan menyediakan jadual pengambilan vitamin dan konsultansi percuma berkaitan produk Shaklee yang sesuai untuk anda.

PENGHANTARAN

Anda boleh memilih untuk COD. COD boleh diadakan di sekitar Gombak, Kuala Lumpur dan Subang Jaya (USJ). Pos juga boleh diatur ke seluruh dunia samada menggunakan khidmat Poslaju, GDex, Nationwide Express atau lain-lain yang bersesuaian dengan lokasi anda.

PEMBAYARAN

Pembayaran boleh dibuat menggunakan akaun Maybank, CIMB, Bank Simpanan Nasional atau Western Union jika anda tinggal di luar negara.

SAYA NAK SET PENYUSUAN SHAKLEE!

Untuk mendapatkannya, anda boleh hubungi saya:

SMS / Watsapp :0122195919

SID: 864679

2 thoughts on “Susu dah kering masa dalam pantang lagi?

    1. Raihanah Ahmad Post author

      itulah, saya tak pasti cemana kes camtu. Tapi bersalin kali ke3 ni doktor terus letak baby atas dada saya. Dan baby menyusu selang sejam atau lebih sikit lepas dilahirkan. Saya rasa cara ini membantu stimulate pengeluaran susu. Kalau lambat itu yang sampai berhari2 susu tak keluar seperti pengalaman saya sebelum ini.

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge