Sumber protein terbaik: haiwan atau berasaskan tumbuhan?

By | 24 March 2014
Protein penting untuk tubuh dan kulit

Sumber protein terbaik: haiwan atau berasaskan tumbuhan?

Pada tahun 1999 dalam satu kajian, dilaporkan 87% responden menyatakan mereka mengubah tabiat makan mereka disebabkan oleh faktor kesihatan. Ini terutamanya bagi mereka yang mempunyai masalah jantung dan kolestrol. Manakala hampir separuh daripada responded menyatakan mereka sangat prihatin terhadap pemakanan yang mengurangkan lemak.

Adalah sangat penting untuk memastikan jumlah, kuantiti yang betul terhadap asid amino di dalam protein yang kita ambil sehari-hari. Protein haiwan merupakan faktor penyumbang utama lemak dalam pemakanan kita. Kebanyakan daripada kita memakan protein kebanyakannya daripada daging, telur dan produk tenusu yang selalunya tinggi saturated fat dan tinggi kolestrol. 

Protein haiwan mudah untuk dihadamkan dan secara keseluruhannya megandungi asid amino yang telah ada di dalam badan manusia. Protein bersumberkan tumbuh-tumbuhan bagaimanapun lambat dihadamkan dan badan memerlukan banyak jenis tumbuhan bagi memenuhi keperluan asid amino. Memakan protein yang rendah kualiti menyebabkan pemakanan kita tidak sempurna dan menyebabkan kita perlu mengambil banyak jumlah protein semata-mata untuk memenuhi keperluan asid amino dalam kadar yang betul.

Protein haiwanMengapa Soya?

Kita sepatutnya berterima kasih kepada Shaklee, yang menggunakan kaedah terkini untuk mendapatkan protein berkualiti dan pada masa yang sama dengan protein haiwan yang didapati pada susu dan telur. ESP tinggi dalam protein namun secara semulajadi rendah lemak, tanpa laktosa dan tanpa kolestro. Ia menyediakan asid amino, termasuk 9 jenis asid amino yang badan perlukan, dan tidak dapat disediakan sendiri oleh badan. Ia juga merupakan sumber terbaik untuk kalsium dan zat besi.

Protein tumbuh-tumbuhan adalah termasuk kekacangTambahan pula, ESP mengandungi isoflavones, terutama genistein dan daidzein. Boleh baca sini untuk artikel berkenaan isoflavones.

Sesetengah produk soya diproses menggunakan alkohol yang telah menghilangkan isoflavones. ESP pula dicuci dengan air untuk mengekalkan kandungan isoflavones seperti genistein dan daidzen. Shaklee juga menggunakan soya yang disahkan non genetically modified (GMO) dan telah diperakui oleh Identity Preservation Program (IPP). Program ini sebenarnya memastikan soya yang digunakan dikawal dalam semua proses pengeluarannya.

Banyak khasiat didapati di dalam protein soya ini seperti di sini, termasuk khasiat yang tidak terdapat pada produk tenusu atau daging.
Ingin mencari supplemen yang sesuai untuk diri anda atau keluarga? Atau ingin menjana pendapatan 4-5 angka sebulan hanya dari rumah?

https://www.facebook.com/messages/yourhealthpartner
PM/SMS/Watsapp 0122195919
Emel ahmad.raihanah@gmail.com
Layari blog www.vitamincerdik.blogspot.com
Facebook www.facebook.com/yourhealthpartner
Konsultansi percuma

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge