Suami Menderita SLE Myasthenia Gravis Kini Semakin Sihat

By | 6 February 2017
Suami Menderita Myasthenia Gravis Kini Pulih

Sebelum ini banyak juga testimoni yang saya kongsinya berkenaan pesakit SLE. Tetapi banyaknya berkenaan nefrotik iaitu berkaitan buah pinggang. Semalam bila terbaca perkongsian berkenaan pesakit SLE Myasthenia Gravis membuatkan saya teruja juga hendak kongsikan dengan pembaca.

Apakah Myasthenia Gravis

Myasthenia gravis (MG) adalah penyakit yang terjadi kerana ketiadaan komunikasi antara saraf dan otot. Penyakit kronik ini biasanya ditandai dengan lemahnya otot dan keletihan.

Keadaan kronik ini boleh terjadi pada semua orang dari segala usia, tetapi penyakit ini paling umum dialami oleh wanita berusia di bawah 40 tahun dan lelaki di atas 60 tahun. Wanita juga mempunyai risiko tiga kali lebih tinggi daripada lelaki untuk mengidap myasthenia gravis.

Gejala-gejala Myasthenia Gravis

Keadaan otot semakin lemah adalah gejala utama penyakit myasthenia gravis. Indikasi tersebut mempunyai kecenderungan untuk menjadi makin parah jika otot yang lemah sering digunakan.

Lemahnya otot biasanya tidak terasa sakit, tetapi terdapat sebahagian pesakit yang merasa kesakitan ketika gejala berulang, terutama ketika melakukan aktiviti fizikal.

Simptom Penyakit Myasthenia Gravis

Simptom Penyakit Myasthenia Gravis

Otot yang paling kerap diserang penyakit ini adalah otot mata, otot wajah, dan otot yang mengawal proses menelan. Gejala-gejala myasthenia gravis meliputi:

  • Salah satu atau kedua-dua kelopak mata pesakit yang turun.
  • Penglihatan berganda atau kabur.
  • Perubahan kualiti suara, misalnya menjadi sengau atau pelan.
  • Sukar menelan dan mengunyah. Gejala ini akan menyebabkan pesakit mudah tersedak.
  • Sukar bernafas, terutama ketika bekerja atau berbaring.
  • Ekspresi wajah yang terhad, misalnya sukar tersenyum.
  • Kelemahan otot tangan, kaki, dan leher. Gejala ini akan mencetuskan gangguan pergerakan, seperti terhencot-hencot atau kesulitan mengangkat barang.

Jika anda merasakan gejala-gejala tersebut, segera dapatkan pemeriksaan diri ke doktor agar diagnosis yang tepat dapat dilakukan.

Punca Myasthenia Gravis

Myasthenia gravis termasuk dalam penyakit autoimun atau SLE. Sistem kekebalan tubuh pada pesakit menghasilkan antibodi yang menyerang sel-sel saraf pada otot. Penyebab keabnormalan antibodi ini belum diketahui secara pasti.

Asetilkolin adalah salah satu sebatian neurotransmiter yang boleh mengaktifkan reseptor otot untuk mengecut. Jika fungsinya terjejas oleh antibodi, jalur komunikasi saraf dan otot akhirnya terputus sehingga penghidap myasthenia gravis akan mengalami lemah otot dan mudah letih.

Para pakar juga berpendapat bahawa kelenjar timus dapat memainkan peranan dalam kemunculan penyakit autoimun ini. Pada keadaan normal, saiz kelenjar timus seseorang akan membesar semasa kanak-kanak dan berkurangan menjelang dewasa. Tetapi penghidap myasthenia gravis dewasa umumnya mengalami keabnormalan dengan mempunyai kelenjar timus yang bersaiz besar. Sekitar 1 dari 10 pesakit myasthenia gravis mempunyai tumor pada kelenjar timus.

Komplikasi Myasthenia Gravis

Myasthenia gravis boleh menyebabkan komplikasi tertentu yang umumnya boleh dikawal. Tetapi ada juga yang berbahaya dan boleh membawa maut. Komplikasi-komplikasi tersebut meliputi:

  1. Krisis myasthenia. Keadaan ini terjadi apabila otot-otot sistem pernafasan menjadi terlalu lemah untuk berfungsi. Pesakit harus segera dibawa ke hospital terdekat untuk mendapatkan alat bantu pernafasan mekanikal. Komplikasi ini juga sering terjadi ketika penghidap myasthenia gravis mengalami jangkitan yang teruk.
  2. Gangguan dan keadaan autoimun lain. Pengidap penyakit ini juga mempunyai kecenderungan untuk menghidap keadaan-keadaan lain yang meliputi gangguan kelenjar tiroid (misalnya hipertiroid atau hipotiroid) atau keadaan autoimun (seperti lupus atau rheumatoid arthritis).

Bagaimana Shaklee Dapat Membantu Myasthenia Gravis

Sebenarnya sangat kurang kajian berkenaan bagaimana suplemen dapat membantu penyakit Myasthenia Gravis. Namun begitu beberapa cadangan daripada Dr Weil Andrew MD. antaranya:

  • Kurangkan pengambilan protein kepada 10 peratus daripada jumlah kalori. Gantikan protein haiwan kepada protein tumbuhan. Amalkan protein segera ESP yang mana memang diyakini selamat untuk pesakit SLE.
  • Menghapuskan susu dan produk susu (pengganti sumber kalsium yang lain).
  • Makan lebih banyak buah-buahan dan sayur-sayuran (pastikan bahawa mereka yang ditanam secara organik).
  • Menghapuskan minyak sayur polyunsaturated, marjerin, lemak sayuran, semua minyak separa hidrogenasi, dan semua makanan (seperti makanan goreng) yang mungkin mengandungi asid trans-lemak. Gunakan minyak zaitun extra-virgin sebagai lemak utama anda.
  • Meningkatkan pengambilan asid lemak omega-3. Omega Guard mengandungi khasiat omega 3 yang sangat bermanfaat kepada pesakit SLE.
  • Makan banyak makanan yang tinggi potasium, seperti oren, tomato, aprikot dan jus mereka, pisang dan brokoli.

Khasiat Resveratrol dan Myasthenia Gravis

Bagi penyakit Myasthenia Gravis, resveratrol yang telah ditulis ke dalam lebih 2500 jurnal saintifik mungkin merupakan salah satu suplemen yang wajib anda ambil.

Vivix merupakan produk antipenuaan selular, yang dicipta oleh Shaklee Corporation, adalah revolusioner, sedang dipaten, sangat berkuasa dalam memerangi penuaan selular. Salah satu bahan utama (resveratrol) dalam Vivix dirujuk di lebih 2,000 penerbitan penyelidikan, termasuk pelbagai kajian yang dijalankan oleh Harvard University, National Institutes of Aging, dan Institut Sains Kesihatan Alam Sekitar.

Vivix menyediakan 100 mg resveratrol dalam setiap hidangan (Satu sudu teh). Ekstrak resveratrol mempunyai resveratrol semulajadi Kandungan 98%. Ini sebenarnya suplemen anti-penuaan terbaik di dunia. Bahawasanya ianya tulen ya.

Salah satu resepi terbaik Shaklee adalah kebijaksanaannya menggabungkan resveratrol dengan polifenol semulajadi. Vivix mengandungi polifenol yang kaya dengan asid elagik, ini sesuatu jumlah yang tidak terdapat di dalam wain merah (wain merah dikatakan mengandungi khasiat resveratrol tertinggi).

Asid elagik menghalang enzim yang terlibat dalam pembentukan protein AGE, iaitu salah satu daripada empat pusat mekanisme penuaan selular. Resveratrol mempunyai kesan ke atas enzim ini, tetapi menyekat tiga kunci lain mekanisme penuaan selular.

Secara ringkasnya, menambah kompaun polifenol yang mengandungi asid elagik dan 10 lagi polifenol bersama-sama resveratrol telah menjadikan Vivix lebih berkuasa berbanding suplemen berasaskan resveratrol tunggal atau polifenol tunggal semata-mata.

Vivix boleh membantu penyakit SLE

1. Membaiki dan Mempertahankan Sel

Kajian menunjukkan bagi pesakit yang mempunyai autoimmune tinggi (seperti SLE) berisiko tinggi untuk mengalami:

  • Kerosakan genomik DNA
  • Penghasilan radikal bebas

Ramuan vivix yang terdiri daripada lobak ungu, elderberries, japanese knotweed dan anggur muscadine membantu memperbaiki dan mempertahankan sel melalui pengaktifan Nrf2.

2. Pengawalan Genetik

Genetik adalah warisan, umpamanya yang biasa kita dengar apa yang daripada ibu bapa kita kadangkala boleh diwariskan kepada kita. Contohnya diabetes, penyakit SLE, kanser dan sebagainya adalah antara penyakit warisan secara genetik.

Setiap sel dalam badan mengandungi pengawal selia genetik yang menyumbang kepada kemerosotan yang berkaitan dengan usia. Bahan-bahan Vivix menunjukkan hasil yang positif memberi kesan kepada genetik pengawal selia (menghidupkan gen umur panjang dalam setiap sel) yang seterusnya membantu untuk menolak selular penuaan.

Bagaimana telomeres yang memendek boleh menyebabkan penyakit kepada kita

Vivix membantu melambatkan pemendekan telomere

Dalam kata lain Vivix memperbetulkan kembali struktur genetik yang menyebabkan SLE dan penyakit-penyakit lain serta mempertingkatkan fungsi DNA kepada lebih baik.

3. Vivix memberikan tenaga kepada sel

Dalam badan kita ada bahan yang disebut sebagai mitokandria, iaitu sejenis bahan yang membantu menghasilkan tenaga untuk memastikan sel berkembang dengan baik dan sihat. Fungsi mitokandria boleh menurun disebabkan oleh serangan-serangan, justeru ia boleh membantutkan perkembangan dan pembahagian sel yang sihat.

Seumpama begini, jika kecekapan mitokondria berkurangan, fungsi sel akan merosot. Bahan-bahan dalam Vivix menggalakkan biogenesis mitokondria (pengecasan semula dan salinan mitokondria). Ini memberi lonjakan tenaga kepada sel.

4. Melambatkan dan menghalang penimbunan protein AGE

Protein AGE adalah zat yang dibentuk dari gula dan protein berlebihan yang saling terikat. Apabila badan terkandung banyak protein AGE, sel akan menjadi tepu akhirnya banyak penyakit tersekat dan terkumpul. Secara ringkasnya protein AGE ni menghalang dan menyekat fungsi sel yang normal. Semakin banyak timbunan protein AGE semakin tinggi tubuh terdedah kepada pelbagai penyakit.

Dalam aspek penyakit SLE, sel tubuh tidak berfungsi secara normal. Justeru Vivix dapat membantu melambatkan dan menghalang penimbunan protein AGE dalam tubuh.

Vivix halang pembentukan protein AGE

Vivix halang pembentukan protein AGE

Testimoni Vivix dan Myasthenia Gravis

Kisah di bawah adalah perkongsian yang saya dapati daripada seorang rakan SID.
Suami member kene sakit ni since last yr
Simptom2
Lebih kurang mcm ni dia bgtau✔ Dia ada mysthenia gravis
✔ Nerve system dia haywired
✔ Dia cam parkinson la…pykit saraf cuma org yg ada mg (mysthenia gravis) ni x nmpk kat luar pbenyakit..
✔ Dia mk ubat…steroid n mestinon (mcm ni kot ejaan dia) setiap hari.. sampai bila2
✔ Kalo pyakit dia stop..stop la dia mkn ubat tapi xde gerenti coz xde cure utk pyakit ni
✔ Ubat yg dia mkn utk surpressed kan condition dia je
✔ Bdn dia terlebih antibodi so yg extra tu attack nerve system dia .. so brain pun bagi signal yg salah
✔ Kalo dia x mkn ubat utk surpresskan extra antibodi yg jahat tu dia akan ada prob cam susah nak kunyah nak telan mkn… nak angkat tangan..
✔Dia guna tenaga lebih utk buat benda2 tu yg kita pejam mata pun otomatik bdn otot leh gerak sendiri kan
So far yg mana cure tu doc pun x tau sbb ape. Ada yg x mkn ubat n x relapse tapi ada gak yg dah x mkn ubat tapi bertahun2 kemudian dtg balik penyakit tu
Dia mmg xde cure coz pakar sains till now x tau ape punca penyakit tu
Bdn dia terlebih produce antibodi. Yg terlebih tu attack bdn sendiri .. nak dipendekkan citer
This yr dia tanye kyus shaklee leh provide apa?
Kyus suggest vivix sbb tau tu mmg killer supplement..Dan alhamdulillah
Feedback yg menarik
Hubby dia getting better
Antibodi pun spt dh stabil
Tidur dh lena
Ternyata vivix mmg killer sbb pakar sains pun kata penyakit ni tak de ubat
Walaupun pakar sains kata tiada ubatnya bagi penyakit ini, namun kita tidak boleh berhenti berikhtiar. Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk semua dan jika anda ingin mendapatkan suplemen Shaklee bolehlah hubungi saya

Raihanah  SID 864679

No tel: 0122195919

Your trusted Shaklee Independent Distributor

Coach Detox Anda

Shaklee Gombak

 

8 thoughts on “Suami Menderita SLE Myasthenia Gravis Kini Semakin Sihat

    1. Raihanah Ahmad Post author

      macam2 mak, sebab tu jaga makan dan bagi saya memang wajib ambik vivix.

      Reply
    1. Raihanah Ahmad Post author

      ada 1000 jenis penyakit sle, tentu banyak yang kita belum tahu

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge