Set Puasa Shaklee: Tambah Tenaga, Cergas, Kulit Pun Cantik

By | 16 June 2014

Tambah Tenaga Ketika Berpuasa, Kulit Pun Cantik Dengan Shaklee

Ramai yang sedang bersedia menghadapi bulan puasa tak lama lagi. Apa tu puasa? Jom kita refresh ilmu dalam artikel Puasa ini.


Rasanya kurang 2 minggu dari sekarang kita akan mula berpuasa. Banyak manfaatnya puasa ni, jika kita lihat daripada sudut kesihatan:

1. Puasa menggalakkan detoksifikasi. Sebab badan memecahkan simpanan lemak, ia menggerakkan dan menyingkirkan toksin yang disimpan.


2. Puasa memberikan sistem penghadaman berehat. Selepas berpuasa, kedua-dua penghadaman dan proses pembuangan diberi nafas baru.


3. Puasa sebenarnya mengecilkan perut, tetapi bukan dengan cara berbahaya sebaliknya ia mengembalikan kepada saiz normal. Orang cenderung untuk berpuas hati dengan makanan yang kurang selepas berpuasa.


Jadi, selain bersedia dengan program-program ibadah Ramadhan, saya syorkan anda bersedia juga dengan penjagaan kesihatan ketika Ramadhan, bulan puasa umat Islam ini. Sebab apa?


1. Semasa berpuasa, lemak dan karbohidrat yang berlebihan yang disimpan di dalam badan kita sebagai sumber tenaga, jadi ia membantu mengurangkan berat badan.


2. Metabolisme badan perlahan apabila badan tidak menyediakan tenaga yang banyak, sebab itu kita perlu menyelamatkan lebih banyak tenaga untuk prestasi selular


3. Paras glukosa darah mengurang menyebabkan mudah mual, pening, sakit kepala dan keletihan.


Proses Puasa


Banyak juga komplikasi kesihatan yang berpotensi disebabkan berpuasa. Tapi perlu ingat, puasa berikan banyak manfaat dari segi kesihatan dan kerohanian, apa yang disebutkan disini adalah komplikasi yang boleh timbul jika tiada tindakan diambil untuk menanganinya.


1. Sakit kepala

Berlaku disebabkan dehidrasi atau kelaparan, rehat tidak mencukupi, dan ketiadaan bahan-bahan yang menyebabkan ketagihan seperti kafein atau nikotin. Sesetengah keadaan berlaku dalam tempoh seminggu pertama berpuasa sahaja.

2. Sembelit

Disebabkan oleh kurang air dan pengambilan serat.

3. Dehidrasi

Tidak mencukupi penghidratan sebelum puasa boleh meningkatkan risiko dehidrasi.

4. Tekanan

Kesan kekurangan makanan dan air, perubahan rutin, tempoh tidur lebih pendek boleh meningkatkan tahap tekanan.

5. Obesiti

Makanan yang dimakan semasa sahur dan iftar yang berlebihan boleh membawa kepada beberapa pertambahan berat badan yang tidak diingini.

6. Senak perut

Puasa biasanya mengurangkan jumlah asid yang dihasilkan, tetapi pemikiran makanan atau bau membuat otak memerintah perut untk menghasilkan lebih banyak asid.

7. Perut kembung

Makanan berlebihan, terlalu banyak pedas, menggemukkan dan makanan berminyak.

8. Sakit sendi

Sakit sendi sediada bertambah bila melakukan solat tambahan

Jadi, dibawah ini adalah tips untuk kita kekal sihat sepanjang bulan puasa


1. Amalkan pengambilan makanan ringan semasa bersahur

Bersahur mengukuhkan orang yang berpuasa, menjadikan beliau lebih bertenaga, membuat puasa lebih mudah

2. Hadkan pengambilan lemak

Pengambilan lemak tinggi akan membawa kepada kegemukan dan risiko masalah kesihatan yang tinggi

3. Tingkatkan pengambilan protein dan serat yang sihat

Ini membantu berasa penuh yang lebih panjang dan lebih bertenaga disamping mencegah sembelit dan menggalakkan kekerapan usus.

4. Berjalan selepas iftar

Perubahan persekitaran dan pendedahan ke kawasan udara segar membolehkan anda bangun pada masanya dan pergi ke aktiviti seterusnya.

Set Puasa Shaklee – Berpuasa Sihat Sepanjang Bulan Ramadhan


Set puasa Shaklee membantu memberikan tenaga hari anda disamping membantu melaraskan paras cecair dan menggantikan semula tenaga selepas berpuasa. Apa yang ada dalam set puasa ni?


1. Mealshake

Kaya dengan protein lengkap dengan 9 jenis asid amino, kalsium, magnesium dan Vitamin D untuk keperluan minda, tumbesaran serta untuk tulang dan gigi yang sihat. Juga bertindak sebagai milk booster kepada ibu menyusu. Mealshake juga baik untuk kulit.

Anda boleh rujuk artikel saya Mealshake Untuk Kanak-kanak dan Anda

2. Performance Drink
Minuman isotonik semulajadi yang rendah sodium dan gula. Ia juga mengawal dan mengurangkan kehilangan bendalir yang boleh menyebabkan badan cepat letih dan mengelakkan penyahhidratan. Ia juga mengekalkan kelembapan kulit.

Anda boleh rujuk artikel saya Kelebihan Performance Drink


3. ESP membekalkan long lasting energy, mengurangkan rasa lapar keterlaluan. Ia juga sebagai milk booster kepada ibu menyusu, mencantikkan walaupun tidak bermekap semasa berpuasa. ESP diperkaya dengan kalsium justeru engurangkan risiko serangan gastrik bagi pesakit gastrik ketika berpuasa.


Anda boleh rujuk artikel saya ESP Penjana Tenaga


Selain itu, ada juga set kesihatan Shaklee khusus untuk menangani masalah kesihatan seperti:


1. Sistem Pencernaan Yang Sihat


2. Fleksibiliti Umum


3. Tambah Tenaga dan Cantik


Set Puasa Shaklee 


Set ini sesuai untuk semua golongan, pesakit kanser, penghidap gastrik dan anak-anak yang baru belajar berpuasa. Jadi disamping menjana tenaga, menjaga kesihatan, set ini juga boleh memberikan kulit yang cantik kepada anda. Lengkapkan dengan Set Kulit Shaklee untuk menambah seri flawless gitu.



Ok jom tengok testimoni pulak

1. Gastrik pulih dan boleh puasa macam biasa

Gastrik tiada lagi dan boleh puasa

Hilang gastrik dan lebih bertenaga



2. Beri tenaga untuk berpuasa

Beri tenaga dan kekalkan production susu walaupun puasa


3. Walaupun puasa susu mencurah-curah

Susu mencurah-curah walaupun puasa


Ingin mencari supplemen yang sesuai untuk diri anda atau keluarga? Atau ingin menjana pendapatan 4-5 angka sebulan hanya dari rumah?


https://www.facebook.com/messages/yourhealthpartner

PM/SMS/Watsapp 0122195919
Emel ahmad.raihanah@gmail.com
Layari blog www.vitamincerdik.blogspot.com
Facebook www.facebook.com/yourhealthpartner
Konsultansi percuma

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge