Saya Lapar Atau Saya Haus?

By | 28 April 2015
Lapar atau haus

Pernah tak korang dalam dilema bila isyarat dihantar ke otak rasa lapar, padahal baru 1 jam ambil Cinch Shake? Dah confuse lapar ke haus ni padahal katanya Cinch ni tahan sampai berjam-jam?

Saya dulu masa mula-mula ambil suplemen macam tu lah, memang confuse, sudahnya saya makan padahal upline Nur Zahirah kata minum air banyak-banyak. Jadi berat badan naik, saya pulak marah dah la sebab kata boleh turun berat badan, tapi kenapa makin naik pulak? Inilah akibat tak dengar arahan.

Tips Langsing

Pilih menu yang berserat tinggi semasa bersarapan.

Pagi-pagi elok juga ambil jus oren tanpa gula atau air teh hijau kerana ini dapat membakar 70 kalori setiap hari. Saya gantikan dengan Cinch Tea dicampurkan dengan madu atau Performance Drink… wah dengar pun dah kecur air liur. Kalau nak tahu, performance drink ni sedap dibancuh sejuk-sejuk dan dicampur bersama Vivix. Jadi air pembuka puasa pun memang menyamankan.

Cinch tea sangat sedap diambil sejuk atau panas

Cinch tea sangat sedap diambil sejuk atau panas

Banyakkan minum air

Sekurang-kurangnya ambil air 3 liter sehari. Pastikan anda sukat air yang anda ambil. Setengah orang tak sukat air yang diambil dan bagitahu dah ambil banyak. Banyak tu macamana? Sebab badan kita memerlukan air yang cukup, bila air tak cukup suplemen juga tak dapat berfungsi dengan baik. Jadi pastikan anda ambil 3 liter sehari sekurang-kurangnya.

Air pula hendaklah air yang bertenaga. Contohnya air mineral, air yang ditapis seperti Coway atau air zam-zam. Air masak ni setengah orang kata tak sesuai sebab zatnya dah hilang semasa proses memasak. Air beralkali juga sangat baik untuk badan.

Makan dengan perlahan

Ha, ni memang susah nak buat kalau tak biasa. Kunyahlah 40 kali setiap suapan, boleh? Kunyah dengan perlahan ni boleh menyebabkan kita rasa lebih cepat kenyang, jadi takdelah makan banyak.

Ambil banyak protein, kurangkan karbohidrat

Masa diet, pastikan anda ambil 1x hidangan karbohidrat sahaja. Pastikan juga hidangan anda lengkap dengan protein dan sayur-sayuran. Protein sangat baik untuk mengawal berat badan kerana protein memberi anda kenyang lebih lama.

Bagaimana Nak Bezakan Samada Kita Lapar Atau Haus?

Bila rasa lapar, cuba minum segelas air dan tunggu 10 minit untuk mengetahui samada anda masih lapar. Jika ya, memang anda lapar.

Jadi apa nak buat kalau lapar?

In between mealtime contohnya antara selepas breakfast hingga sebelum lunch (9 pagi hingga 12 tengahari) dan antara selepas lunch hingga sebelum dinner (2 petang hingga 6 petang), anda bolehlah ambil snek. Tapi snek yang bagaimana?

Snek yang menyihatkan

Snek yang menyihatkan

Contoh snek yang sihat adalah biskut tawar, buah-buahan atau kuih muih dalam kuantiti yang kecil. Anda boleh minum Cinch Tea semasa snek time untuk membantu anda meningkatkan metabolisme dan memberikan tenaga.

Bagi anda yang membeli Set Diet dengan saya, kita akan guide anda bersama-sama cadangan mealplan agar anda lebih terpandu dan mudah untuk menurunkan berat badan. Anda boleh baca pengalaman saya turun lebih 20kg dan bagaimana saya kurus tetapi masih boleh meningkatkan penghasilan susu ibu.

Jom kurus, anda pun boleh

Testimoni Jom kurus, anda pun boleh

Contact saya utk sy bantu anda. Lengkap dengan cadangan pemakanan dan aturan supplemen.

Raihanah
SID 864679
No tel: 0122195919

Your trusted Shaklee Independent Distributor

6 thoughts on “Saya Lapar Atau Saya Haus?

    1. Raihanah Ahmad Post author

      hihih banyak bercakap memang kena ada stamina juga

      Reply
    1. Raihanah Ahmad Post author

      sedap tambah2 buh honey dan lemon… alamak puasa pulak hari ni

      Reply
    1. Raihanah Ahmad Post author

      bagusnya sebab ada disiplin tu kan. kena tiru cara macam ni

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge