Call nowWhatsapp

Peranan Bapa Dalam Menjayakan Penyusuan Ibu

Peranan bapa dalam menjayakan penyusuan ibu

Peranan Bapa atau ayah agar penyusuan ibu berjaya ini berdasarkan kepada firman Allah, sebagaimana berikut:

“Para ibu hendaklah menyusukan anak-anaknya selama dua tahun penuh, bagi mereka yang ingin menyempurnakan penyusuan. Bapa hendaklah mencukupkan keperluan ibu dan pakaian mereka mengikut apa yang boleh diterima.” [Surah Al-Baqarah, 2: 233-234]

Dalam Al-Quran banyak disebutkan kepentingan penyusuan ibu, Quran juga menyebutkan peranan bapa untuk menyediakan keperluan asas ibu dalam tempoh masa itu.

Walaupun artikel mengenai kelebihan susu ibu yang banyak, dan carian web yang sangat banyak, namun saya membuatkan kesimpulan bahawa penyusuan susu ibu mempunyai manfaat yang tidak terperi banyaknya kepada kesihatan bayi.

Khasiat Susu Ibu Kepada Bayi

Susu ibu mengandungi keseimbangan yang sempurna dari protein, vitamin, lemak, enzim dan hormon yang bayi perlukan untuk berkembang dan berkembang. Ini bagaimanapun masih  bergantung kepada pemakanan si ibu agar susu yang disediakan adalah berkualiti.

Kebaikan penyusuan ibu kepada bayi
Kebaikan penyusuan ibu kepada bayi

Dengan susu ibu yang berkualti, tiada susu formula buatan boleh mengalahkannya. Sekarang ini saya sebutkan susu ibu berkualiti, sebab terdapat isu sekarang ini ibu menyusu berpantang sesuka hati sehingga menurunkan kualiti susu ibu dan seterusnya menjejaskan perkembangan bayi.

Menurut Dr William Sears, susu ibu adalah bahan sebenar yang mengandungi sel-sel darah putih secara langsung dan bahan-bahan imun yang disesuaikan untuk memenuhi keperluan individu bayi yang semakin meningkat. Susu formula pula tidak mengandungi sel hidup putih, enzim penghadaman, atau faktor-faktor imun lain yang bayi perlukan.

Susu ibu mengandungi antibodi untuk melawan dan mencegah penyakit. Pneumonia, selsema, dan virus dapat dikurangkan pada bayi yang menyusu susu ibu, termasuk penyakit kronik seperti kencing manis, penyakit seliak dan penyakit Crohn.

Penyusuan menggalakkan ibu-ibu untuk menjadi lebih responsif ini secara tidak langsung mempengaruhi IQ kanak-kanak, secara positif.

Penyusuan susu ibu adalah baik untuk kesihatan ibu

Menurut Akademi Pediatrik Amerika, penyusuan susu ibu memberikan manfaat kesihatan untuk ibu di luar kepuasan emosi. Ibu yang menyusukan bayi akan pulih daripada bersalin lebih cepat dan mudah. Hormon oksitosin yang dikeluarkan semasa menyusu, bertindak untuk mengembalikan rahim kepada saiz biasa yang lebih cepat dan boleh mengurangkan selepas bersalin pendarahan.

Kebaikan penyusuan ibu buat ibu
Kebaikan penyusuan ibu buat ibu

Kajian menunjukkan, wanita yang pernah menyusu bayi mereka dapat mengurangkan risiko kanser payudara dan kanser ovari di kemudian hari. Beberapa kajian mendapati bahawa penyusuan susu ibu boleh mengurangkan risiko penyakit kencing manis Jenis 2, reumatoid arthritis dan penyakit kardiovaskular, termasuk tekanan darah tinggi dan kolesterol tinggi.

Akhir sekali, penyusuan eksklusif melambatkan pusingan haid si ibu, justeru membantu dalam perancangan keluarga.

Penyusuan susu ibu menjimatkan banyak kos

Kos susu formula bagi seorang kanak-kanak untuk satu tahun adalah antara RM1500 hingga RM3600 bergantung kepada harga dan kualiti formula. Ini termasuklah kos klinik dan sebagainya.

Peranan Ayah Dalam Menjayakan Penyusuan Ibu

Ayah harus lebih berperanan dalam membantu menjayakan penyusuan ibu.

1. Memahami keperluan bonding di antara ibu dan bayi

Terutama sekali bagi bayi baru, ibu perlu sedikit masa untuk menyesuaikan diri dengan permintaan bayi. Bayi yang menyusu lebih kerap adalah lebih baik disebabkan

 • Susu ibu cepat dihadamkan, dan dengan itu bayi cepat lapar lagi
 • Lebih lama dan kerap bayi menghisap, lebih banyak susu terhasil

Untuk membolehkan ibu untuk bonding dengan anak, ayah atau bapa perlu membantu seberapa banyak yang mereka boleh di rumah, atau mendapatkan bantuan seperti menggaji pembantu rumah dan sebagainya.

Bonding adalah untuk menjayakan penyusuan ibu
Bonding adalah untuk menjayakan penyusuan ibu

Ayah atau bapa harus faham walaupun bahawa badan si ibu sebenarnya sedang berusaha keras untuk menghasilkan susu, dan memenuhi keperluan bayi yang baru lahir dan ini boleh meletihkan. Malah, ibu menyusu perlu mengambil 400-500 kalori tambahan setiap hari untuk menghasilkan susu.

Kaum bapa harus juga ingat bahawa isteri anda mungkin tidak mendapat tidur malam yang mencukupi. Pada tahun pertama kehidupan bayi adalah zaman yang singkat tetapi penting. Otak bayi sedang membangun, tubuhnya sedang berkembang pesat, dan tempat yang terbaik untuk bayi adalah kedua ibu bapanya dan makanan yang terbaik adalah susu ibu.

2. Rakamkan Penghargaan

Menurut hadis Nabi  berkata “Sebaik-baik kalian adalah yang terbaik kepada isteri-isterimu.” (Riwayat At-Tirmidzi).

Jika isteri anda mendedikasikan dirinya untuk memupuk dan memberi makan anak anda, dia memberikan hadiah yang luar biasa yang tidak boleh diambil mudah. Beritahu dia yang anda suka dia dan menghargai beliau. Dia perlu mendengarnya!

Rakamkan penghargaan buat isteri yang menyusukan bayi
Rakamkan penghargaan buat isteri yang menyusukan bayi

3. Sediakan Keperluan Pemakanan Berkhasiat

Di samping memahami bagaimana badan dan penyusuan berfungsi, bapa atau ayah juga disarankan untuk memastikan pemakanan berkhasiat dapat disediakan kepada ibu menyusu. Di samping pemakanan berkhasiat dan seimbang, pastikan anda memberikan mereka suplemen yang bersesuaian untuk tubuh mereka sihat, cergas dan bertenaga. Ini supaya ibu dapat menghasilkan susu yang berkualiti buat bayi anda.

Pengambilan pemakanan seimbang dan suplemen bersesuaian membantu tubuh ibu lebih sihat dan menyediakan susu berkualiti buat bayi
Pengambilan pemakanan seimbang dan suplemen bersesuaian membantu tubuh ibu lebih sihat dan menyediakan susu berkualiti buat bayi

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk semua. Dapatkan suplemen Shaklee daripada saya melalui maklumat berikut.

Raihanah SID 864679

No tel: 0122195919

Your trusted Shaklee Independent Distributor

Shaklee Gombak

38 thoughts on “Peranan Bapa Dalam Menjayakan Penyusuan Ibu

  • Raihanah Ahmad says:

   betul tu, yang penting memahami kenapa ibu menyusu selalu mengantuk. rupanya memang sebab hormon menyusu

 1. Nurul Shahira says:

  Pentingnya sokongan dari suami untuk menenangkan dan memberi suasana positif kepada isteri yang menyusu. Sebab kalau stress – stress, susu pun nak tak nak je keluar.

 2. Hafizul says:

  Yup..kadang2 isteri memang cepat fed up terutama sekali bila anak kurang hisap susu badan.. dia punya bengkak tuhan aje yang tahu.. sebab tu, peranan bapa ni penting dalam meneruskan penyusuan susu ibu.. Tapi bila dah masuk usia 6 bulan keatas, memang tak dan ibu nak simpan susu..
  Hafizul recently posted…Giveaway: Free Baucar KFC!My Profile

  • Raihanah Ahmad says:

   sakit kalau bengkak tu. kalau nak 2 tahun menyusu kena tambah pengetahuan bgmana buat stok yang banyak dan pastikan susu banyak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
YouTube
YouTube
Telegram
WhatsaApp