Call nowWhatsapp

PCOS dan Shaklee

Apa itu PCOS?

Menurut Dr Hamid Arshat, pakar sakit puan.

Haid yang tidak teratur pusingannya, biasanya ini terdapat dikalangan wanita  yang agak gemuk atau berlebihan timbang berat ikut ukuran tingginya.    Ada juga berlaku pada wanita yang tubuh badanya sederhana atau kurus akibat daripada gangguan hormon  yang berlaku secara semulajadi.    Bagi mereka yang gemuk, cara untuk memulihkan kitaran  haid secara normal ialah dengan mengurangkan berat badan tetapi bagi mereka yang normal  atau kurus berat badannya, tidak perlu bimbang selagi ia belum berkahwin.    Malah keadaan  keluaran haid yang jaraknya panjang antara satu haid dengan satu haid yang lain, mungkin  ada kesan baik terhadap kesihatan wanita tersebut. Tentang kesuburan, memang benar wanita yang haidnya tidak teratur dan lambat datang,  memang kurang  subur.  Tetapi keadaan ini biasanya boleh diperbetulkan dengan beberapa  kaedah rawatan kesuburan.

Menurut Perunding Obstetrik dan Sakit Puan Pusat Perubatan Pantai Cheras, Dr. Suriati Akmal Mahari, kitaran haid yg tidak menentu antara gejala menunjukkan seseorg wanita itu mungkin mengalami sindrom ovari polisistik (PCOS) punca lazim menyebabkan seseorang itu kurang subur
 
“PCOS adalah satu keadaan penyakit sistem reproduksi yg berlaku ketidakseimbangan hormon dalam badan yg memberi kesan terhadap kitaran haid dan ovulasi. Kajian menunjukkan 90% wanita yg mengalami haid tidak teratur mengalami PCOS dan 30% yang tidak mengalamni haid langsung didapati mengidap PCOS. Ia adalah masalah paling lazim yg menyebabkan seseorang wanita itu gagal utk hamil, tetapi malangnya sehingga kini tidak ramai yg menyedarinya”
 
Apakah simptom-simptom PCOS?
 
1- Ketidaktentuan/tiada ovulasi
 
2-Terdapat ciri2 “hyperthyroidism” melalui ujian klinikal atau ujian darah

3- Ultrasound menunjukkan kedua belah ovari terdapat cyst-cyst kecil

Komplikasi-komplikasi PCOS

1- Masalah/komplikasi masapendek

  •   masalah kitaran haid tidak normal/terhenti
  • masalah hirsutism
  • masalah kesuburan/infertility

2- Masalah komplikasi masapanjang

  •  Obesiti
  • Masalah metabolic dan rintangan insulin kolestrol tinggi, sakit jantung
  • Diabetis jenis 2 atau diabetis semasa mengandung
  • Darah tinggi
  • “Hyperplasia” dinding rahim boleh menyebabkan kanser rahim. Hyperplasia terjadi kerana rangsangan estrogen pada dinding rahim terlalu lama


Pengalaman sendiri selaku pesakit PCOS dan pengamal Shaklee

PCOS ada pelbagai punca seperti kemurungan, ketumbuhan di kelenjar pituitari, hyperprolactinoma, kegemukan, masalah darah, trauma, diabetes dan banyak lagi punca. Rawatan terhadap PCOS tidak boleh dibuat melainkan telah mengetahui punca PCOS. Sehingga hari ini PCOS masih penyakit misteri dan komplikated, masih belum ramai pakar dapat merungkai penyakit (juga disebut sebagai sindrom) ini.

Contohnya pesakit PCOS yang ada ketumbuhan di pituitari atau hyperprolact tidak digalakkan ambil ESP dan Lecitin. Tetapi pesakit PCOS yang disebabkan kegemukan memerlukan lecithin.

Pesakit PCOS ada tendency yang sangat besar untuk jatuh ke fasa depression, sebab keseimbangan hormon wanita terganggu (ovary) jadi diharap kita dapat beri perkongsian yang jujur dan adil agar pesakit PCOS tidak terlalu berharap. Tetapi sebaliknya perlu berikhtiar tanpa jemu agar tidak mengakibatkan PCOS jadi lebih teruk akibat ubat dan pelbagai rawatan yang menyakitkan dan mengerikan.

Ciri-ciri PCOS berbeza, saya pula:
1. Berat badan 80kg
2. Namun period tetap setiap bulan

Saya sendiri berjaya hamil anak kedua dengan bantuan supplemen selepas beberapa kaedah kesuburan tidak berjaya (sebelum itu berubat dengan Dr Hamid Arshat dan Dr Nazri). Habis duit beberapa ribu namun kecewa tidak berjaya. PCOS saya berjaya diubati dengan supplemen membetulkan hormon. Tetapi ianya tidak sama dengan pesakit PCOS yang lain. Pengalaman saya dulu:

1. Turunkan berat badan – dari berat 80kg ke 60kg. 
2. Betulkan hormon – supplemen

Namun ianya berbeza di antara pesakit.

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.
 
 


Nak tahu harga Shaklee? Hubungi


Raihanah Ahmad
Shaklee Independent Distributor (864679)
SMS/Whatsapp 0122195919
Email: ahmad.raihanah@gmail.com

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
YouTube
YouTube
Telegram
WhatsaApp