Minyak ikan vs Minyak Hati Ikan

By | 12 May 2015
Minyak Ikan terbaik dunia untuk kanak-kanak pintar

Susah ni nak buat pilihan, anda pernah dengar tentang cod liver oil kan? Itu maknanya minyak hati ikan kod. Apa beza minyak ikan dan minyak hati ikan ni?

Dulu masa misi pencarian minyak ikan untuk anak-anak saya (3 tahun lalu), saya pun confuse dah yang mana sepatutnya menjadi pilihan. Tapi sebab minyak hati ikan juga popular contohnya Scotts Emulsion dan beberapa jenama lain lagi, maka saya pun turut terjebak membelinya… tapi tak habis dimakan oleh anak-anak.

Bukannya tak bagi, tapi anak-anak kurang suka dalam bentuk cecair gitu. Kalau ada dalam bentuk kapsul atau softgel which only recommend untuk kanak-kanak lebih 7 tahun. Saya tak study sangatla pasal minyak ikan atau minyak hati ikan ni. Janji mudah digunakan dan elok untuk anak-anak saya folo je.

Sehingga saya terjebak dengan Omega Guard. Terus kami settle down dengan Omega Guard hingga hari ini. Dan bila dah kenal omega guard barulah saya tahu apa bezanya minyak ikan dan minyak hati ikan.

Minyak Ikan vs Minyak Hati Ikan

Kandungan Vitamin D Tinggi

Kelebihan minyak hati ikan ialah mempunyai kandungan vitamin D yang tinggi. Sumber vitamin D yang senang nak dapat ialah matahari. Bagi negara yang kurang mendapat cahaya matahari memang digalakkan mengambil minyak hati ikan. Alhamdulillah Malaysia dikurniakan pancaran matahari yang cukup untuk dapatkan vitamin D.

Kandungan Omega 3

 

Kedua-dua minyak ini mengandungi kandungan omega-3 yang tinggi. Omega-3 sangat bagus untuk perkembangan otak kanak-kanak dan juga menurunkan paras kolestrol.

Perbandingan kandungan EPA dan DHA di antara minyak ikan atau minyak hati ikan di pasaran

Perbandingan kandungan EPA dan DHA di antara minyak ikan atau minyak hati ikan di pasaran

 

Bahan Tercemar Merkuri

Minyak hati agak berisiko dari segi bahan tercemar seperti merkuri. Minyak ikan juga berpotensi untuk memiliki bahan tercemar tetapi shaklee mengambil langkah bijak dengan menggunakan ikan-ikan kecil yang berisiko rendah untuk memiliki bahan tercemar. Di samping itu proses penyulingan (distill) yang digunakan oleh Shaklee juga insyaAllah selamat dan membuang bahan tercemar itu.

Prosess Distilasi Molekul Berperingkat menjamin Omega Guard tanpa bahan tercemar

Prosess Distilasi Molekul Berperingkat menjamin Omega Guard tanpa bahan tercemar

Kaya Dengan Vitamin A

Minyak hati kaya dengan vitamin A yang mana ianya larut lemak. Kandungan vitamin A yang tinggi boleh menyebabkan toksid kepada badan. Oleh itu, perlulah berhati-hati jika anda mengamalkan minyak hati ikan.

Yang mana satu pilihan anda? Kalau saya tentulah Omega Guard.

Jemput hubungi saya utk sy bantu anda. Lengkap dengan cadangan pemakanan dan aturan supplemen.

Raihanah
SID 864679
No tel: 0122195919

Your trusted Shaklee Independent Distributor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge