Minyak Ikan Terbaik Dunia Untuk Anak Pintar

By | 5 November 2014
Minyak Ikan Terbaik Dunia Untuk Kanak-kanak Pintar

Ok posting kali ini saya nak kupaskan berkenaan mengapa minyak ikan elok untuk perkembangan neuron (otak) kanak-kanak. Malah kita orang dewasa kalau pelupa selalu tu, maknanya kenalah tambah suplemen minyak ikan. Minyak ikan ni dalam keluarga saya memang kurang amalkan. Sebab mak saya tak suka baunya. Jadi kami adik beradik memang tak pernah ambil minyak ikan sejak kecil.

Minyak Ikan Terbaik Dunia Untuk Kanak-kanak Pintar

Minyak ikan untuk kanak-kanak pintar cerdas

Minyak Ikan Untuk Anak Pintar

Contohnya dalam minyak ikan kod terkandung vitamin A, D dan Omega 3 termasuk EPA dan DHA. Akan tetapi, kandungan vitamin A yang tinggi dalam minyak ikan kod mungkin toksik terhadap kanak-kanak. Kanak-kanak pada peringkat ini memerlukan nutrien bagi perkembangan otak dan mata yang optimum, tetapi kandungan DHA dalam minyak ikan kod tidak mencukupi.

Minyak Ikan Terbaik Dunia Untuk Kanak-kanak Pintar

Fungsi EPA dan DHA

Otak dan sel saraf mengandungi Asid Lemak Tak Tepu Berantai Panjang (LCPs) yang sangat tinggi. Manakala Asid Dokosaheksanoik (DHA) dan Asid Arakidonik (AA) merupakan LCPs yang utama. DHA, komponen struktur utama tisu otak dan retina mata. Ia penting khususnya pada 2 tahun pertama dan peringkat awal kanak-kanak apabila otak dan mata mengalami perkembangan yang pesat.

AA dan Asid Gama Linolenik (GLA) daripada Asid Lemak Omega-6 tidak kurang pentingnya. AA hadir dalam membran sel tubuh yang diperlukan untuk penghantaran mesej di sepanjang saraf dan fungsi ingatan yang normal. AA juga penting dalam perkembangan penglihatan, keupayaan belajar dan koordinasi. DHA, AA dan GLA diperlukan untuk perkembangan otak dan dengan sebab inilah formulasi gabungan omega-3 dan omega-6 penting semasa tumbesaran.

Jadi berdasarkan penerangan di atas, kombinasi DHA, EPA dan ALA yang tepat adalah penting sebelum anda memutuskan minyak ikan terbaik untuk anak anda.

Berikut pula adalah kajian tentang kepentingan Omega 3 kepada keupayaan mental seseorang;

Minyak Ikan terbaik dunia untuk kanak-kanak pintar

Kajian Omega 3

Kepentingan Minyak Ikan Kepada Kepintaran Anak-anak

1. Minyak ikan membantu meningkatkan kemampuan membaca
Sekumpulan penyelidik di Universiti Oxford Britain telah melakukan kajian terhadap 362 kanak-kanak berusia 7 hingga 9 tahun mendapati kemampuan membaca kanak-kanak meningkat dalam tempoh 3 minggu selepas diberikan minyak ikan dengan dos 600mg selama 16 minggu.

Penyelidik Kanan Universiti Oxford Dr Alex Richardson memaklumkan makanan tambahan Omega 3 terbukti dapat meningkatkan kemampuan membaca terutamanya dalam kalangan kanak-kanak yang lemah dalam pe,ajaran.

2. Meningkatkan perhatian atau fokus kanak-kanak, terutama pada kanak-kanak hyperaktif, ADHD, dyslexia serta mereka yang berdepan dengan gangguan perkembangan koordinasi.

3. Membantu perkembangan otak dan mata kanak-kanak.

Selain itu, Omega 3 bukan sahaja bagus untuk kepintaran anak-anak, malahan baik untuk kesihatan mereka.

Omega Guard Minyak Ikan Terbaik Dunia

Dalam satu posting saya Kenapa Pilih Omega Guard ada saya sebutkan mengapa Omega Guard harus menjadi pilihan utama anda. Antaranya adalah

  1. Kaedah penyulingan Omega Guard pada 3 lapisan membolehkan kebanyakan toksin pada ikan dapat dikeluarkan
  2. Omega Guard diekstrak daripada ikan laut sejuk, bukan daripada hati ikan atau lemak ikan.
  3. Omega Guard mempunyai ketumpatan lebih tinggi berbanding minyak ikan lain.

Perhatikan carta perbandingan di bawah, tengok saja anda pun mesti tahu perlu pilih yang mana

Kenapa pilih Omega Guard berbanding minyak ikan jenama lain

Perbandingan Minyak Ikan dipasaran

Saya sendiri memilih Omega Guard, dan telah selesa menggunakannya sejak 2 tahun lalu kepada anak-anak. Alhamdulillah anak-anak sihat dan cerdas.

  1. Anak sulung saya suka berangan, dia dah gambarkan apa dia nak buat bila dewasa nanti. Imaginasi tinggi.
  2. Anak kedua saya pada umur 2 tahun, pegang pensel dah mantap, sebut nombor 1 hingga 10 dah fasih dan suka dengan buku.
Minyak Ikan terbaik dunia untuk kanak-kanak pintar

Pada umur 2 tahun sudah pegang pensel dengan betul

Anda boleh juga merujuk kepada testimoni berikut.

Minyak Ikan terbaik dunia untuk kanak-kanak pintar

Testimoni Omega Guard kanak-kanak pintar cerdas

Jaminan kami

Shaklee merupakan suplemen semulajadi dan memegang piagam

  1. Selamat
  2. Semulajadi
  3. Berkesan

Piagam ini telah diikrarkan semenjak lebih 50 tahun lalu, dan kini masih teguh berpegang padanya.
Shaklee Difference: Always SafeAlways WorksAlways Green.

Mengapa saya?

Saya merupakan pengedar Shaklee yang jujur dan amanah, serta lebih mementingkan kesihatan anda. Hubungi saya agar saya boleh bantu anda dan keluarga anda lebih sihat. Saya juga akan menyediakan jadual pengambilan vitamin dan konsultansi percuma berkaitan produk Shaklee yang sesuai untuk anda.

Penghantaran

Anda boleh memilih untuk COD. COD boleh diadakan di sekitar Gombak, Kuala Lumpur dan Subang Jaya (USJ). Pos juga boleh diatur ke seluruh dunia samada menggunakan khidmat Poslaju, GDex, Nationwide Express atau lain-lain yang bersesuaian dengan lokasi anda.

Pembayaran

Pembayaran boleh dibuat menggunakan akaun Maybank, CIMB, Bank Simpanan Nasional atau Western Union jika anda tinggal di luar negara.

Saya Nak Beli Set Kanak-kanak Shaklee Pintar Cerdas!

Untuk mendapatkannya, anda boleh hubungi saya:

SMS / Watsapp :0122195919

SID: 864679

2 thoughts on “Minyak Ikan Terbaik Dunia Untuk Anak Pintar

  1. amy

    macammana ye nak bagi anak umur 2 tahun makan omega guard? sebab dia x suka makan ubat.

    Reply
    1. Raihanah Ahmad Post author

      try puan masukkan dalam makanan dia, atau bagi dia kunyah?

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge