KURUS DAN SIHAT SEPANJANG RAMADHAN.

By | 22 May 2017
Korang macam ini ke?

KURUS DAN SIHAT SEPANJANG RAMADHAN.

Ramadhan tinggal tak sampai 10 hari lagi. Dah bersedia ke belum nak hadapinya. Bulan Ramadhan adalah bulan yang ditunggu-tunggu oleh kaum wanita dan gadis-gadis di luar sana. Di bulan Ramadhan yang mulia ini la ramai yang merebut peluang untuk meningkatkan ibadat dan memperbanyakkan amalan akhirat. Menunaikan ibadat berpuasa sepanjang Ramadhan merupan salah satu daripada Rukun Islam.

PENGERTIAN PUASA

Menurut wikipedia – Puasa (bahasa Arab: صوم) secara bahasanya boleh diertikan sebagai “menahan diri”. Dari segi istilah syarak puasa bermaksud “menahan diri daripada makan, minum dan perkara-perkara yang membatalkan puasa bermula daripada terbit fajar sidik sehingga terbenam matahari berserta niat”.
.
(Gambar niat puasa bulan ramadhan)

Inline image

BERPUASA DAPAT MENINGKATKAN TARAF KESIHATAN

Puasa di sepanjang bulan Ramadhan dijanjikan pelbagai ganjaran dan manfaat. Selain berpuasa sepanjang bulan Ramadhan merupakan salah satu dari Rukun Islam dan diwajibkan kepada semua umat islam di dunia, berpuasa juga dapat meningkatkan kesihatan dan kecantikan seseorang. Menarik bukan? Bagaimana tu?
Selain memelihara ibadat dan amalan sepanjang bulan puasa tak dilupakan juga, pemakanan sepanjang berada di bulan Ramadhan juga haruslah dijaga terutamanya pemakanan sepanjang waktu berbuka dan bersahur. Pemilihan makanan untuk berbuka juga dapat membantu mempengaruhi taraf kesihatan seseorang.
Perasan tak, sepanjang bulan puasa perut rasa kempis je. Hal ini berlaku disebabkan oleh perut kita telah direhatkan daripada sebarang beban makanan untuk dihadam. Ala.! Contoh macam mesin fotostat la. Kalau hari-hari guna untuk scan, fotostat dan fax tanpa henti rosak jugak. Betul tak? Mesin fotostat tak boleh digunakan secara non-stop. Sama la macam perut kita. Kalau asyik makan je, lama-lama sakit juga.
Sebab Allah mewujudkan bulan puasa ialah untuk merehatkan perut kita ni. Malah, berpuasa dapat merehatkan anggota-anggota yg berkait rapat dalam membantu perut mencernakan makanan seperti hempedu, ginjal, hati, paru-paru serta jantung.
(Gambar organ dalaman perut)

Antara tugas anggota-anggota pencernaan ini adalah:

1. Jantung : Mengepam darah dan diameter saluran darah arteri mula melebar supaya lebih banyak darah dapat masuk ke sistem pencernaan.

2. Hempedu : Menyalurkan jusnya bagi menghidrolisis lemak.

3. Ginjal : Bekerja keras dlm menyingkirkan sisa dan elemen yg membahaya di dalam darah.

4. Hati : Menaikkan metabolisme supaya fungsi meneutralkan dan membersihkan bahan bercaun yang mungkin masuk bersama mkanan tanpa di undang dapat dijalankan dgn optimum.

5. Paru-paru : Menyerap lebih banyak oksigen supaya dapat memudahkan pembakaran zat makanan.

TIPS KURUS SEPANJANG BERPUASA

1. SAHUR

Bangun sahur mengelakkan kita daripada berasa terlalu lapar pada waktu siang hari. Rasa lapar yang keterlaluan boleh mendorong kita makan malam dengan kuantiti yang banyak ketika berbuka.
Ambil makanan yang kaya karbohidrat kompleks dan protein, buah-buahansayur-sayuran dan perbanyakkan minum air putih. Metabolisme tubuh akan dapat bekerja dengan baik sehingga anda berjaya menjaga badan serta stamina sepanjang anda menjalankan ibadah puasa ini.
Anda juga boleh amik ESP atau Cinch Shake Mix semasa bersahur. Ianya dapat memberikan rasa kenyang sepanjang berpuasa dan membekalkan tenaga. Yang penting, rasanya sangat sedap!

2. KURANGKAN PENGAMBILAN GULA DALAM MAKANAN

Makanan manis ni adalah faktor utama penyebab berat badan naik. Dan anda harus tahu, kadar gula yang berlebihan akan menganggu proses pengeluaran toksin/racun dari dalam tubuh.
Jangan ambil makanan bergula yang tinggi kerana pada ketika ini tahap aktiviti fizikal menurun. Ini boleh menyebabkan kenaikan berat badan dan tahap glukosa darah .

3. MAKAN MAKANAN RENDAH KALORI

Semasa sahur pilihlah makanan yang tidak tinggi kalori, tinggi garam dan kurangkan makanan berlemak. Elakkan bersahur dengan ikan masin, telur masin, makanan segera dan sardin.

4. MINUM AIR MASAK SECUKUPNYA

Puasa bukan alasan untuk tidak minum air masak dengan banyak. Cuba amalkan sekurang-kurangnya 3 liter sehari, paling sedikit pun 1.5 liter sehari, sebelum sahur ambil 2,3 gelas, masa berbuka ambil lagi 2,3 gelas, nanti masa terawih bawa bekal air putih pun OK. Lepas terawih minum lagi 2,3 gelas. Yelah paham kan puasa ni, susah nak cukup 3 liter sehari, tapi pastikan juga sehari tu tetap minum air masak. Jangan sebulan puasa air masak tak sentuh langsung tau. TAK ELOK.

4. SUPPLEMENT TAMBAHAN

Untuk yang ada duit sikit boleh ambil suppliment tambahan untuk tenaga ke, ambil jus kurma ke Vitamin, bulan puasa ni dapat kurma banyak kan. Apa kata cuba amalkan makan kurma dengan banyak. Walaupun kurma rasanya manis, tapi manis dia banyak sangat khasiat.

Inline image

BAGAIMANA KEKAL BERTENAGA DENGAN VITAMIN SHAKLEE

Berpuasa menjadi lebih mudah dengan Set Ramadhan Shaklee. Ianya terbukti dapat membekalkan tenaga, menjadikan badan tidak mudah letih dan membantu meningkatkan sistem imunisasi dalam badan.
Set Ramadhan Shaklee tersiri daripada  Mealshake, Lecithin, ESP dan Performance Drink.

Inline image

Apakah fungsi dan kelebihan Set Ramadhan Shaklee kepada mereka yang berpuasa? Jom kita selidik.

1. MEALSHAKE

Mealshale mengandungi 24 Vitamin dan mineral lengkap untuk memberikan tenaga yang lebih pada siang hari dan mengelakkan kelesuan akibat kekurangan Vitamin dan air dalam badan. Rasa vanillanya sangat sedap dan memberikan aroma kepada mereka yang mengambilnya.

2. PERFORMANCE DRINK

Performance Drink mempunyai rasa seperti oren yang lazat. Ianya dapat membantu mengawal bendalir dalam badan supaya badan tidak mudah dehidrat atau kekurangan air serta dapat membantu mengurangkan rasa haus dan dahaga di siang hari. Performance Drink juga mengandungi elektrolik-elektrolik yang akan memberikan lebih tenaga kepada sesiapa yang meminumnya.

3. ESP – Energizing Soy Protein

ESP memberikab tenaga dan memberikan rasa kenyang lebih lama semasa berpuasa dengan kandungan protein yang semulajadi tanpa bahan pengawet,perisa dan pewarna yang tidak dibenarkan. Ianya berfungsi untuk memanstikab badan akan lebih bertenaga dan kenyang lebih lama.

4. LECITHIN

Waktu berbuka biasa kita akan makan pelbagai makanan terutamanya makanan yang berlemak. Lecithin berfungsi sebagai pengemulsi minyak. Jadi walaupun makan banyak dan pelbagai kita tidak perlu risau sangat lemak akan yang akan bertapa dalan badan kita. Kita dah buang siap-siap.
SIAPA YANG SESUAI AMALKAN SET RAMADHAN SHAKLEE
✔mereka yang tak selera makan makanan berat masa sahur
✔mereka yang nak jimat masa sahur
✔malas nak sediakan hidangan masa sahur
✔mereka yang cepat lapar,letih,lesu
✔mereka yang nak kurus,diet
✔mereka yang nak cantik masa raya

Dapatkan set ramadhan shaklee sekarang untuk meningkatkan lagi tahap kesihatan dan membekalkan tenaga yang berpanjangan kepada anda, anak anda dan orang kesayangan anda. Hubungi saya untuk mendapatkan set ini dengan harga JIMAT.! HANYA UNTUK ANDA.!

*Pertanyaan dan pesanan, hubungi mizah.!

Inline image


FREE CONSULTATION, AFFORDABLE PRICE,
SID 1256430
Anda tahu apa yang terbaik untuk anda~
More info and to order/join, you may reach me at:

SMS / Whatsapp : 019-9591210 (Ct Hamizah)
Email : nuhamizah@yahoo.com.my
Instagram : @hamizah.healthylife
Facebook : Ct Nurul Hamizah (Trusted Shaklee ID)
Page : Ct Hamizah Official Distributor Shaklee

18 thoughts on “KURUS DAN SIHAT SEPANJANG RAMADHAN.

    1. Raihanah Ahmad Post author

      patutnya boleh kurus, tapi tak kurus

      Reply
    1. Raihanah Ahmad Post author

      kadang susah nak cukup sbb masa kurang

      Reply
    1. Raihanah Ahmad Post author

      sepatutnya boleh turun, lose water is also part of it. kalau x turun tu kena cek somewhere

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge