Khasiat Biji Labu Untuk Kesihatan

By | 22 February 2016
Khasiat biji labu kepada kesihatan
Bila kaji tentang produk, hendak tidak hendak mesti tahu apakah ramuan yang digunakan. Bulan ini disebabkan ia promosi Nutriferon, maka saya kaji tentang Nutriferon. Nutriferon diperbuat daripada 4 ramuan utama iaitu:
 • Biji Labu
 • Bunga safflower
 • Biji plantago
 • Bunga japanese honeysuckle
Untuk posting kali ini saya ingin kongsikan dengan anda tentang manfaat biji labu. Labu adalah kesukaan Rasulullah saw semasa hayat baginda. Saya sekeluarga pun memang sukakan labu. Macam-macam boleh dimasak menggunakannya seperti cekodok, labu masak lemak, puri labu, kek labu, pai labu dan pengat labu. Beberapa bulan lepas apabila musim labu, saya beli sampai 2 beg besar buah labu dengan hanya RM30 sahaja (beli di kampung Kelantan).
Labu dan biji punyai khasiat kesihatan

Labu dan biji punyai khasiat kesihatan

Biji labu mengandungi vitamin dan mineral seperti vitamin E, K dan mineral seperti magnesium, zink, mangan, fosforus, besi dan tembaga serta antioksidan beta karotena dan lutein.
Selain buahnya diambil dan dimasak, biji labu juga sebenarnya mempunyai khasiat kesiahatan yang banyak. Antaranya:
 

1. Kesihatan prostat

Biji labu telah lama digunakan sebagai makanan semula jadi yang penting untuk kesihatan lelaki. Ini adalah sebahagiannya kerana kandungan zink yang tinggi, yang penting untuk kesihatan prostat (di mana ia dijumpai dalam kepekatan tertinggi dalam badan), dan juga kerana Pati biji labu dan minyak boleh memainkan peranan dalam merawat hiperplasia prostatik benigna (BPH , atau prostat membesar). Kajian menunjukkan bahawa kedua-dua biji minyak dan labu benih labu mungkin sangat bermanfaat dalam menyokong kesihatan prostat.

2. Jantung Kesihatan

Biji labu mengandungi khasiat mineral magnesium, yang mempunyai pelbagai fungsi fisiologi penting  termasuk mewujudkan ATP (adenosina trifosfat, molekul tenaga badan anda), sintesis RNA dan DNA, pengepaman jantung, tulang yang betul dan pembentukan gigi, mengelakkan saluran darah tersumbat, dan fungsi usus yang betul.

Magnesium telah terbukti memberi manfaat kepada tekanan darah dan membantu mencegah serangan jantung dan strok.

Biji labu kering mempunyai banyak manfaat kesihatan

Biji labu kering mempunyai banyak manfaat kesihatan

3. Detox parasit dan masalah ekzema

Biji labu ini juga boleh menjadi rawatan semulajadi yang sangat berkesan bagi menghapuskan cacing pita yang terdapat di dalam usus sekaligus membantu masalah pencernaan dan amat baik untuk mereka yang menghadapi masalah kulit termasuk ekzema dan psoriasis.

Nutriferon membantu masalah ekzema dan asthma

Nutriferon membantu masalah ekzema dan asthma

4. Masalah wanita

Minyak biji labu kaya dengan fitoestrogen semula jadi dan kajian menunjukkan ia boleh membawa kepada peningkatan yang ketara dalam baik “HDL” kolesterol bersama-sama dengan penurunan dalam tekanan darah, hot flashes, sakit kepala, sakit sendi dan gejala menopause lain di kalangan wanita menopaus

5. Meningkatkan sistem imun

Biji labu adalah kaya dengan zink (satu auns mengandungi lebih daripada 2 mg mineral bermanfaat ini). Zink adalah penting untuk badan anda dalam pelbagai cara, termasuk sistem imun, pertumbuhan sel dan pembahagian sel, tidur, mood, deria anda seperti deria rasa dan bau, mata dan kesihatan kulit, fungsi insulin, dan fungsi seksual lelaki.

Ramai yang kekurangan zink kerana tanah telah kurang nutrisinya, kesan dadah, mengamalkan diet berasaskan tumbuhan, dan diet yang kaya dengan bijirin. Kekurangan zink ini dikaitkan dengan peningkatan selesema, keletihan kronik, kemurungan, jerawat, bayi lahir dengan berat yang kurang, masalah pembelajaran dan prestasi kanak-kanak.

6. Kebaikan Asid Lemak Omega-3

Biji labu adalah salah satu sumber terbaik asid lemak omega 3 berasaskan tumbuhan (asid alfa-linolenik atau A LA). Kita semua perlukan ALA.

7. Kesan Anti diabetes

Kajian haiwan menunjukkan bahawa biji labu boleh membantu memperbaiki keberkesanan insulin dan membantu mencegah komplikasi diabetes dengan mengurangkan tekanan oksidatif kepada pesakit.

8. Kesihatan Jantung dan Hati

Biji labu, kaya dengan lemak sihat, antioksidan dan serat, boleh memberi manfaat untuk kesihatan jantung dan hati, terutamanya apabila dicampur dengan biji flaks.

9. Membantu memberikan ketenangan dan rehat

Biji labu adalah sumber yang kaya dengan tryptophan, sejenis asid amino (blok binaan protein) dimana akan ditukar menjadi serotonin oleh badan kita. Ini seterusnya ditukarkan kepada melatonin, iaitu hormon tidur.

Memakan biji labu beberapa jam sebelum tidur, bersama-sama dengan karbohidrat adalah seperti sekeping kecil buah-buahan, boleh menjadi sangat bermanfaat untuk menyediakan badan anda dengan tryptophan yang diperlukan untuk melatonin anda dan pengeluaran serotonin untuk membantu mempromosikan tidur yang lena.

10. Faedah Anti-Radang

Minyak biji labu telah didapati membantu dengan kesan anti-radang. Satu kajian ke atas haiwan juga mendapati biji labu bekerja sebagai anti-radang dalam merawat artritis tanpa kesan sampingan.

Cara Terbaik Mendapatkan Manfaat Biji Labu

Ada pelbagai cara mendapatkan khasiat biji labu antaranya:

 • Campurkan dalam makanan anda contohnya ke dalam salad dan lain-lain.
 • Dimakan begitu sahaja sebagai snek.
 • Diambil sebagai suplemen dalam bentuk serbuk seperti Nutriferon.
Antara cara pengambilan biji labu adalah di dalam biskut

Antara cara pengambilan biji labu adalah di dalam biskut

Yang penting dapatkan biji labu anda yang organik dan selamat.
Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk semua.

Raihanah  SID 864679

No tel: 0122195919

Your trusted Shaklee Independent Distributor

Shaklee Gombak

11 thoughts on “Khasiat Biji Labu Untuk Kesihatan

  1. Raihanah Ahmad Post author

   seeloknya ambil biji labu, labu itself nak makan pun ok je. senang-senang ambil nutriferon, siap dah ada kajian.

   Reply
 1. Inspirasi Huda

  Rupanya biji labu juga dapat memberi ketenangan. Masyarakat pra-sejarah turut menggunakannya untuk perubatan antaranya keradangan dan alahan. Apapun, NutriFeron penemuan inovatif yang banyak membantu generasi hari ini.
  Inspirasi Huda recently posted…Ada Apa Dengan Interferon?My Profile

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge