Call nowWhatsapp

Hilangkan Stretch Mark Dengan Shaklee

Apakah Stretch Mark

Stretch mark adalah garisan putih yang terdapat pada beberapa tempat di tubuh seperti perut, payudara, paha dan lengan. Ia muncul disebabkan kulit meregang dalam tempoh yang singkat sehingga kulit kehilangan elastisinya. 

Stretch mark kerap berlaku kepada wanita hamil atau mengalami kegemukan (awalnya beliau kurus). Tahukah anda hampir 90% wanita hamil terkena stretch mark (sumber: Dr Nanden S Prabu, SpKK dari Obagi Dermatologi Medical Clinics).

Sebenarnya kulit kita terdiri daripada 3 lapisan. 

1. Paling dalam – subcutaneous
2. Tengah – dermis
3. Luar – epidermis

Stretch mark berlaku pada lapisan dermis di mana lapisan ini penuh dengan pembuluh darah. Lapisan ini diperbuat daripada jaringan elastis, jadi bila tubuh membesar dalam tempoh singkat, saraf ini akan melemah dan akhirnya pecah akibat kulit yang menipis.

Stretch mark banyak berlaku kepada kaum wanita berkulit gelap kerana mereka menghasilkan lebih banyak melamin. Boleh ke hilangkan stretch mark? Jawapannya tak boleh, tetapi boleh dikurangkan dengan pengambilan makanan (sayur, buah) di samping pengambilan air yang banyak untuk menjaga elastik dan kekenyalan kulit.

Stretch Mark yang hodoh


Stretch mark biasa kepada ibu mengandung dan selepas bersalin. Seingat saya sendiri, memang banyak juga stretch mark saya. Apa yang saya buat adalah

1. Selalu sapu minyak zaitun semasa mengandung. Ini untuk mengelakkan kulit tegang disamping memberi efek lembap kepada kulit. Saya biasa gunakan minyak zaitun yang biasa tu je.


Minyak Zaitun mempunyai banyak keistimewaan2. Selepas bersalin saya mengamalkan ESP dan Vita E Complex daripada Shaklee.


ESP boleh membantu menghilangkan parut stretch mark yang hodoh

 

Vita E Complex membantu memudarkan stretch markAlhamdulilillah dengan mengamalkan kedua-dua tips di atas saya boleh dikatakan tiada langsung stretch mark yang kelihatan.


Cer tengok pula testimoni di bawah, insyaAllah jika berkesan kepada orang lain memang boleh juga berkesan kepada anda.

Testimoni Hilang Stretch Mark

 

Testimoni Stretch Mark hilang dengan ESP


Testimoni stretch mark


Trust me, jika ada stretch mark memang buruk lah… tak sanggup nak tengok diri depan cermin pun 😛
 
Ingin mencari supplemen yang sesuai untuk diri anda atau keluarga? Atau ingin menjana pendapatan 4-5 angka sebulan hanya dari rumah?

https://www.facebook.com/messages/yourhealthpartner
PM/SMS/Watsapp 0122195919
Emel ahmad.raihanah@gmail.com
Layari blog www.vitamincerdik.blogspot.com
Facebook www.facebook.com/yourhealthpartner
Konsultansi percuma

One thought on “Hilangkan Stretch Mark Dengan Shaklee

  1. Pingback: Mahu pudarkan stretch mark? | My Blog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge