Duit bekerja untuk kita? Betul ke ni? Is there such thing?

By | 17 April 2014

Apakah passive income atau pendapatan pasif?

Ramai yang bertanya saya soalan ini, pendapatan pasif dan juga boleh diwariskan kepada anak cucu? Haish betul ke ada bisnes macam ni? Are you sure?

Ok macam ni, pendapatan pasif adalah duit yang masuk ke dalam akaun bank kita dalam keadaan kita tidak melakukan apa-apa kerja.

Perbezaan pendapatan aktif dan pendapatan pasifContohnya:

1. Duit pencen bulanan bekas kakitangan kerajaan adalah sejenis pendapatan pasif.

2. Duit dividen daripada pelaburan ASN, LUTH adalah juga pendapatan pasif.

3. Elaun-elaun bulanan yang dibayar oleh syarikat-syarikat yang kita dirikan dan majukan adalah juga pendapatan pasif.

4. Dividen dari saham-saham syarikat yang kita miliki adalah jua pendapatan pasif.

Jika anda ingin berbisnes, anda perlu sejak awal membuka bisnes mempunyai rancangan konkrit bagaimana kita hendak menikmati pendapatan pasif yang banyak apabila kita sudah tua. 

Kita semakin tua dari hari ke hari. Justeru kita tidak mempunyai kudrat untuk terus bekerja dan berniaga. Sementelahan bila dah tua tak boleh aktif sangat dah, penyakit suka datang dalam keadaan kita penat dan tertekan.

Apabila tua juga, kos sara hidup semakin tinggi termasuk kos perubahan dan kos keselesaan hidup untuk orang tua. Bayangkanlah tanpa pendapatan mencukupi, bagaimana anda hendak maintain cara hidup anda sebagaimana anda nikmati sebelum bekerja? Ini belum cakap lagi jika terdapat keperluan kecemasan lain.

Ada contoh di sini. Seorang Chairman PTS Media Group Sdn Bhd yang didirikan sejak 14 tahun lalu, sekarang beliau menerima pendapatan pasif dalam bentuk elaun bulanan sebanyak RM3k. Beliau juga menerima dividen tahunan dan semua ini beliau perolehi tanpa melakukan apa-apa kerja lagi di syarikat penerbitan itu, namun elaun bulanan beliau tetap masuk.

Bagi saya pula, saya sudah temui bisnes yang boleh saya jayakan dan saya targetkan akan menjadi pendapatan pasif saya, dan dapat diwariskan kepada anak-anak saya nanti.  

Bagaimana? Hubungi saya untuk keterangan lanjut.

Bisnes online memang sangat masyuk sekarang ni


Ingin mencari supplemen yang sesuai untuk diri anda atau keluarga? Atau ingin menjana pendapatan 4-5 angka sebulan hanya dari rumah? 

https://www.facebook.com/messages/yourhealthpartner 
PM/SMS/Watsapp 0122195919 
Emel ahmad.raihanah@gmail.com 
Layari blog www.vitamincerdik.blogspot.com 
Facebook www.facebook.com/yourhealthpartner 
Konsultansi percuma

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge