Category Archives: Tips Penyusuan

Peranan Bapa Dalam Menjayakan Penyusuan Ibu

By | 4 April 2016

Peranan Bapa atau ayah agar penyusuan ibu berjaya ini berdasarkan kepada firman Allah, sebagaimana berikut: “Para ibu hendaklah menyusukan anak-anaknya selama dua tahun penuh, bagi mereka yang ingin menyempurnakan penyusuan. Bapa hendaklah mencukupkan keperluan ibu dan pakaian mereka mengikut apa yang boleh diterima.” [Surah Al-Baqarah, 2: 233-234] Dalam Al-Quran banyak disebutkan kepentingan penyusuan ibu, Quran juga menyebutkan peranan bapa untuk… Read More »

Berpantang Makan Di Kalangan Ibu Menyusu

By | 22 March 2016

Dulu-dulu saya selalu juga berpantang makan disebabkan anak masih menyusu. Masa ambil keputusan menyusu dulu, ramai yang kata makan kena pantang. Kalau tidak anak boleh kena angin, sembelit dan sebagainya. Mulalah masa itu berbahagi juga rasa, hendak menyusu atau formula sahaja? Tetapi bila memikirkan kebaikan dan manfaat menyusu yang sangat banyak, gagahlah juga menyusu dan berpantang makan serba… Read More »

5 Makanan Banyakkan Susu

By | 9 September 2015

5 Makanan Banyakkan Susu Seronokkan bila menyusukan baby, susu cukup, baby pun tersenyum manis, tidak meragam. Kalau pam pula, susu mesti penuh satu botol. Saya selalu alami ini, meskipun baby sudah 6 bulan lebih. Bukan setakat penuh, pekat pula. Bertambah riang hati seorang ibu yang menyusukan anak, betul tak? Tapi tidak semua dianugerahkan dengan nikmat yang sama. Ada ibu terpaksa perah setengah… Read More »

Susu dah kering masa dalam pantang lagi?

By | 30 March 2015

Semalam dapat kunjungan daripada sedara mara saya. Alhamdulillah semua eksaited tengok baby sarah. Sekarang ni dah sebulan baby sarah, dah makin bambam. Mana taknya fully susu ibu, selain tido kerjanya minum susu je lah. Saya dapat perkhabaran ada mak2 hadapi masalah penyusuan. Susu kering katanya. Ada yg baby dah 5 bulan, ada yang baru 50 hari. Bila diselidik,… Read More »

Cara Tingkatkan Kualiti Susu Ibu

By | 16 October 2014

Ada yang PM saya tanya kenapa Shaklee takde suplemen untuk baby bawah 1 tahun. Katanya dia taknak ambil Shaklee sebab Shaklee tiada suplemen untuk baby bawah 1 tahun (beliau kini sedang mengandung). Untuk jawab itu, elok saya letakkan disini jawapan seorang doktor. Khasiat Susu Ibu Sebenarnya baby bawah 1 tahun hanya perlu bergantung dengan susu ibu sahaja. Kecuali… Read More »

Ibu Memerlukan Suplemen Untuk Menyusu?

By | 19 September 2014

Saya baru teringat nak posting pasal hal penyusuan. Untuk rekod, kedua-dua anak saya dapat menyusu penuh 2 tahun dengan saya. Abangnya berhenti masa umur 3 tahun lebih. Yang kedua ni berhenti pada umur 2 tahun lebih. Ramai yang keliru berkenaan keperluan suplemen untuk menyusu. Ok, fakta utamanya untuk membanyakkan susu anda tak memerlukan suplemen. Ini sebabnya ada konsep… Read More »

Cara Banyakkan Susu Badan / Ibu

By | 16 July 2014

Ramai ibu muda atau first time mother belum boleh imagine lagi bagaimana keadaan atau situasinya sebagai first time mother. Maklumla pengalaman jadi ibu kan, dan kebanyakkannya fikir mesti susah juga nak menyusu badan. Bagi yang masih baru dalam dunia penyusuan dan anda bertekad nak menyusu badan anak anda sepenuhnya, silalah berikan perhatian kepada posting ini. Anda juga perlu… Read More »

Tips Membanyakkan Susu Badan

By | 28 February 2014

Tips Membanyakkan Susu Badan Pengalaman breastfeed merupakan pengalaman unik dan istimewa bagi setiap ibu Ada rakan lama saya baru-baru ini telah melahirkan anak sulungnya. Beliau meminta pandangan saya bagaimana hendak meningkatkan susu badan. Almaklum anak sulung beliau pun masih belum mahir. Hendak sesuaikan diri sebagai ibu baru sekaligus berusaha untuk merawat diri beliau selepas bersalin. Proses bersalin merupakan… Read More »

Bolehkah Menyusu dan Diet serentak?

By | 21 February 2014

Bolehkah selepas bersalin dan menyusu ibu menguruskan badan?  Diet yang berkhasiat dan pelbagai akan mempercepatkan pemulihan selepas bersalin dan ini membantu anda menghadapi cabaran sebagai seorang ibu baru. Samada anda memberi bayi anda susu badan atau susu formula, anda harus mensasarkan diet yang sihat.  Tips untuk membantu anda mencapai dan mengekalkan berat badan sihat 1. Jangan tinggal sarapan… Read More »