Call nowWhatsapp

Category Archives: Tips & Pengalaman Bersalin

Cara Cepatkan Bukaan Rahim dan Mudah Bersalin

Teknik Bernafas Untuk Bersalin

Sebagai ibu beranak 3, saya memang tahu proses bersalin tidak mudah, malah sukar dan mengambil masa yang lama. Tetapi ini bergantung juga kepada ibu, ada yang mudah, ada yang sukar. Saya antara yang mengalami kesukaran dan tempoh yang panjang. Anak pertama: turun air ketuban, lepas 18 jam baru 8cm, selain baby sudah berak. Saya pun […]

Bersalin di Hospital Kerajaan Atau Swasta?

Bersalin di hospital kerajaan atau swasta?

Saya bersalin anak ketiga pun masih juga menggoogle bab ni, samada nak bersalin di hospital kerajaan atau swasta? Bakal ibu atau ibu baru juga mesti confuse juga nak pilih yang mana, almaklum nak bersalin anak pertama. Semuanya atas pilihan anda, dan jangan lupa sentiasa letakkan keselamatan bayi dan anda di tempat pertama pertimbangan anda. Sebab […]

Pengalaman Bersalin Anak Ketiga

Teknik Bernafas Semasa Bersalin

Setiap orang pengalaman bersalin tentu berbeza. Setiap ibu pula bersalin anak2 pun mesti berbeza jugak. Saya baru bersalin anak ke 3 baru-baru ni, hari ni dah masuk 13 hari. Dalam posting ni saya nak share pengalaman bersalin kali ni. Pengalaman bersalin Anak sulung dulu saya bersalin czer. Kesnya air ketuban keluar dan sampai 16 jam, […]

Tips Tenang Bersalin Dengan Teknik Pernafasan

Teknik Bernafas Untuk Bersalin

Sabtu lalu saya jadi puan rumah untuk program  santai “Teknik Pernafasan Untuk Persediaan Bersalin”. Penceramah jemputan adalah Puan Azlin Hezri, isteri YB Dr Dzulkifli Ahmad, MP Kuala Selangor. Beliau mengamalkan teknik ni dalam semua kelahiran beliau, ada 7 orang anak. Teknik ni beliau pelajari di UK semasa belajar di sana. Mulanya saya sembang gitu-gitu je […]

Tips Pantas Kembali Bertenaga Selepas Bersalin

Usai melahirkan anak, hati ibu riang gembira. Keletihan beberapa jam bertarung nyawa untuk melahirkan zuriat tersayang membuatkan ibu banyak kehilangan tenaga. Selepas bersalin, ibu perlu  mencurahkan seluruh masa dan tenaga untuk mengendalikan bayi, justeru ibu memerlukan tenaga berpanjangan agar tidak jatuh sakit. Lain orang lain pengalamannya. Kata orang tengoklah rezeki masing-masing. Contohnya 1. Bersalin normal  […]

Perbezaan Jamu dan Suplemen

Hari ini saya bercerita sikit berkenaan jamu atau Set bersalin Shaklee. Semasa berpantang anak pertama, percaya tak saya tak guna langsung supplemen atau jamu. Pada ketika itu memang plan hendak guna set berpantang keluaran HPA. HPA ini produk daripada herba Melayu. Saya pula bersalin czer, dengan anak masa tu kena jaundis yang agak lama. Justeru […]

Pengalaman berpantang dan menyusu dengan shaklee

Saya baru hendak menulis pengalaman sendiri dalam hal penyusuan anak. Alhamdulillah anak kedua saya kini pada umur 2 tahun 2 bulan masih menyusu. Cuma bukan ekslusif lagi.   Dalam tempoh 2 tahun ini macam-macam telah dihadapi:   1. Sukar mencari masa mengepam di pejabat sehingga bengkak susu. Bengkak susu ni sakit sangat, sapa yang pernah […]

11 tanda kecemasan ibu berpantang perlu jumpa doktor

Kebelakangan ini meskipun ramai yang cuba untuk melahirkan secara normal, ramai juga masih bersalin secara pembedahan. Bersalin secara pembedahan tidak mengurangkan pahala seorang ibu, juga tidak mengurangkan sifat seorang ibu / wanita.  Ibu tetap ibu, cuma cara bersalin tidak dapat normal seperti orang lain. Saya sendiri bersalin secara pembedahan bagi anak sulung, pembedahan kecemasan. Sebabnya […]

Kepentingan Suplemen Selepas Keguguran

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua Saya baru tahu dalam Facebook dah boleh schedule post. Entah bila mula kan. Tapi alhamdulillah boleh dah berfacebook walaupun sibuk bekerja. Ok ni saya nak cerita tentang hari semalam. Paginya seperti biasa bawa anak-anak ke Giant untuk main sambil beli barang dapur. Tiada yang menarik pun. Anak-anak macam biasalah excited […]

Tips Mengelakkan Sembelit Selepas Bersalin

Hari ini saya ingin bercerita berkenaan sembelit selepas bersalin. Lazimnya saya semasa mengandung lagi memang dah bersedia dengan macam-macam cara untuk mengelakkan perkara ini berlaku kepada diri sendiri. Sebab memang azablah kalau kena, almaklum selepas bersalin kita masih lemah, justeru jika tambah pula lagi dengan sembelit menambah masalah lagi pada kita.  Saya masih ingat, jika […]