Category Archives: Tips Mengandung

15 Kepentingan Magnesium Untuk Kesihatan

By | 16 May 2017

Sebenarnya magnesium merupakan salah satu mineral yang paling banyak dalam tubuh. 50% magnesium dalam badan terletak dalam tulang. Dan selebihnya terdapat pada organ dan sel-sel. Magnesium sangat diperlukan oleh tubuh terutaman untuk tulang, saraf dan otot. Ia sangat penting untuk jaga sistem imun tubuh dan menjadikan tulang lebih kuat. Antara fungsi magnesium adalah: Jaga otot dan saraf agar… Read More »

Omega Guard: Kepentingan Omega 3 Dalam Kesihatan

By | 15 May 2017

Omega Guard: Kepentingan Omega 3 Dalam Kesihatan Siapa sini memang ambil asid lemak omega 3 setiap hari? Tak kiralah suplemen jenama apa, tapi mesti ambil? Tahukah anda asid lemak (fatty acid) omega 3 dikaitkan dengan penuaan yang sihat sepanjang hayat. Ini bermakna ia penting untuk diri kita tambah pula umur kita makin meningkat tiap tahun kan. Omega Guard: Apakah Asid… Read More »

Risiko Kekurangan Zat Besi Semasa Mengandung

By | 22 February 2017

Ramai ibu mengandung tapi alami HB rendah, betul tak? Ada yang buat tak peduli, ada mak yang risau dan mencari penyelesaian. Biasanya memang doktor akan ambil berat lebih kalau masalah HB rendah ni. HB rendah ini yang selalu dikaitkan dengan kekurangan zat besi, ikut tajuk kita hari ini. Maklumat ini juga yang saya dapat daripada Workshop Landmark Study… Read More »

Nutrisi Lengkap Ibu Hamil Bantu Kesihatan Bayi

By | 9 November 2016

Saya jarang tulis berkenaan ibu hamil kebelakangan ini. Kebanyakan posting berkenaan ibu hamil adalah tahun lalu atau sebelum itu. Tapi hari ini saya rasa terpanggil untuk berkongsi dengan anda berkenaan peri pentingnya pemakanan seimbang dan nutrisi lengkap untuk ibu hamil. Bayi Baru Lahir Ada Kanser MAKNA adalah pertubuhan bagi orang kanser. Info yang saya dapat, kata MAKNA ada… Read More »

Cara Kawal GDM Semasa Hamil

By | 26 September 2016

Ramai daripada kita yang ada masalah GDM kan. GDM adalah gestational diabetes melitus atau ringkasnya kencing manis semasa mengandung. Dengan saya ramai juga customer yang begini. Kalau ikutkan pengalaman saya dulu, sebaik tahu ada GDM, memang gelabah gila. Mau tak gelabah, doktor kata risiko banyak. Risikonya seperti: Cara Elak GDM Semasa Hamil Sebelum ini saya ada kongsikan berkenaan cara… Read More »

Kepentingan Kalsium Untuk Ibu Hamil dan Menyusu

By | 4 August 2016

Selalunya bila mengandung dan menyusukan anak, paling diberikan kepentingan adalah keperluan kalsium. Sebab itu juga banyak produk jenis tenusu diperkenalkan untuk golongan ini. Tapi sejauh mana dan mengapa kalsium penting untuk ibu hamil dan menyusu? Mengapa Kalsium Penting Untuk Ibu Hamil dan Menyusu Perasan tak kebanyakan nenek, moyang atau ibu kita bila dah berusia sudah semakin bongkok? Sebab… Read More »

9 Perkembangan Bayi dan Keperluan Nutrisi Ibu Mengandung

By | 18 April 2016

Baru-baru ini ada terbaca di laman web PAMA berkenaan 9 Perkembangan Bayi Dalam Kandungan yang tentu semua ibu ingin tahu. Yelah, kita sedang mengandung, tentu sekali kita ingin tahu apakah bayi dalam kandungan kita buat, dan bagaimanakah perkembangannya di dalam itu. Di bawah adalah antara perkara penting yang saya ambil daripada PAMA. 9 Perkembangan Bayi Dalam Kandungan Sebelum… Read More »

Cara Pastikan Tiada GDM Semasa Hamil

By | 28 January 2015

Minggu ni 35w dah. Minggu depan genap 36w means genapla 9 bulan. Masa ni tengah pulun juga kerja untuk handover kerja kat staff, kena setelkan banyak perkara sebab kerja saya ni ada yang orang lain takde nak ambil alih. Collegue pulak tengah terlantar kena mild strok baru2 ni. Ok itulah plan saya before setiap kali nak cuti bersalin.… Read More »

9 Langkah Kekal Cantik Bagi Ibu Hamil

By | 19 December 2014

Ha jangan tak tahu, ibu hamil pun nak cantik gebu tau. Kadangkala perubahan hormon menyebabkan kulit kita menghitam, banyak tumbuh jerawat dan lain-lain. Mesti ibu hamil yang comel akan rasa risau dengan keadaan ini, almaklum wanita ni mesti nak cantik walau dalam apa situasi pun. Jadi di hari ini saya nak kongsikan dengan anda langkah untuk kekal cantik… Read More »

Cara Elakkan Baby Jaundis Bagi Ibu Hamil

By | 6 December 2014

Saya cari juga info berkenaan elakkan baby jaundis ni. Kedua-dua anak saya sebelum ini lahir memang ada jaundis. Abangnya prolonged jaundis, saya warded seminggu juga di hospital. Pastu walaupun dah balik rumah, jaundis dia masih ada sikit-sikit sampai sebulan. Anak yang kedua pun saya duduk wad sampai seminggu. Tapi alhamdulillah jaundis dia hanya seminggu tu sahaja. Mengandung kali… Read More »