Category Archives: Tips Kanser

Detox dan Peranan Pencegahan Kanser

By | 29 August 2016

Kaitan Toksin dan Kanser Seorang pakar onkologi dari Jerman menyatakan bahawa kanser adalah disebabkan oleh toksin dan persekitaran. Walaupun ada faktor lain seperti kulat, virus, genetik, dan lain-lain. Perubahan yang membawa kepada kanser ini sejak 100 tahun lalu adalah pengenalan kepada beratus-ratus jenis bahan kimia di sekeliling kita. Menurut Dr  Ardavan Shahrdar punca kanser adalah agak kompleks. Tapi ada persamaan seperti… Read More »

Nutrisi Kaya Antioksida Melindungi Daripada Kanser

By | 29 October 2015

Baru-baru ini saya ada terbaca satu artikel menyebut bulan Oktober merupakan bulan kanser. Alamak, sudah di penghujung bulan baru perasan ini adalah bulan kanser. Tak mengapalah, biar lambat asalkan jangan tak tahu langsungkan. Jadi bersempena dengan bulan Kanser ini, saya ingin kongsikan artikel berkenaan nutrisi kaya dengan antioksida yang selalu disebutkan dapat melindungi tubuh daripada kanser. Apakah Kanser… Read More »

4 Nutrisi Antioksidan Untuk Cegah Kanser

By | 17 December 2014

Saya kadangkala ada di Institut Pediatrik HKL disebabkan kerja saya. Memang ramai kanak-kanak saya tengok sakit disebabkan pelbagai penyakit termasuk kanser. Kanser ni dah bukan lagi ikut keturunan dsb, tak mengenal orang pun ada. Sebabnya baby baru 6 bulan pun boleh ada kanser zaman sekarang ni. Sebab itu dalam posting saya sebelum ini, saya nyatakan berkenaan hal radikal… Read More »

October Bulan Kesedaran Kanser Payudara

By | 25 October 2014

Semalam Shaklee.com ada tulis berkenaan Oktober adalah Breast Cancer Awareness. Owh saya pun baru tahu ni, patutlah baru-baru ni ada 1 day without bra kat US. Itu sebahagian kempen mereka, tapi ia tidak sesuai dengan budaya kita. Banyak organisasi di Malaysia yang boleh memberikan khidmat sokongan kepada pesakit kanser, atau kepada mereka yang ingin mengetahui lebih lanjut berkenaan… Read More »